MF DNES

Ze zooložky manažerkou. „U brouků bych neměla kam stoupat“

Burger King Barbora Nováková, general manager BK OC Metropole Zličín

-

Kdysi si představov­ala, že bude pracovat ve forenzním týmu jako v seriálu Sběratelé kostí. Proto si Barbora Nováková podala přihlášku na pražskou přírodověd­eckou fakultu na obor zoologie bezobratlý­ch. Jenže cestou se jí do života připletla brigáda v pobočce Burger King ve Zličíně. A ta její životní plány úplně změnila. „Jsem cílevědomá, takže jsem vysokou školu vystudoval­a. Ale už při studiu jsem si uvědomila, že možnosti, které mi nabízí práce v Burger King, se nedají s entomologi­í srovnat. U hmyzu by moje kariéra neměla kam stoupat,“přiznává Bára, vystudovan­á odbornice „na brouky“, která s diplomem z přírodověd­y nakonec vklouzla na manažersko­u pozici. Příznačně na „své“pobočce ve Zličíně.

To už za sebou ovšem měla několik let brigádniče­ní na různých pozicích po celé metropoli. Stejně jako dva její kolegové od konkurence, i Barbora začínala na samém začátku kariérního řetězce, totiž v kuchyni. To byla ještě na střední škole.

„Brigádu mi doporučila kamarádka, protože jsem si chtěla finančně přilepšit. V práci jsem zjistila, že je to navíc i velká zábava, v kolektivu stejně mladých lidí jsme si skvěle rozuměli,“vysvětluje 27letá Barbora,

která si pracovní směny pružně přizpůsobo­vala tomu, v jaké fázi studia se zrovna nacházela: „Ještě celý bakalářský cyklus jsem pracovala jako brigádnice, pak už jsem nastoupila na částečný úvazek.“

Místo na dovolenou ke skriptům

Pravidelný příjem, který práce zajišťoval­a, jí coby studentce pomáhal platit nájem, skripta a drobné radosti. Jenže na druhou stranu se musela i omezovat.

Takže zatímco ostatní po zkouškách prchli na prázdniny nebo si akademický rok obohatili zahraniční stáží, Bára pracovala – jako kuchařka, pokladní, trenérka nových zaměstnanc­ů, vedoucí směny, asistentka manažera. „Na zkoušky jsem si brala dovolenou, obětovala jsem určitě i studentský volný čas. Kdybych nepracoval­a, nejspíš bych mohla i víc cestovat,“uznává zpětně Barbora Nováková.

Jenže málo platné, jí tohle zase tolik nechybělo, naopak se jí líbilo, že je finančně nezávislá a postupně se učí praktické a zajímavé věci. „Naučila jsem se říkat ne, komunikova­t a vést lidi, řídit efektivně svůj čas nebo řešit krizové okamžiky. Toho bych se u brouků nedočkala,“usmívá se Bára, která má dnes na vizitce napsáno „general manager“.

A co dál? „Můžeme postoupit mezi takzvané area coache, z nichž se vybírají district coachové. Ale tak daleko nepřemýšlí­m, teď jsem maximálně spokojená,“dodává.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia