MF DNES

21. srpen: ministr se ohradil vůči protestu Ruska

-

PRAHA Česká strana se ostře ohradila proti výroku ruského ministerst­va zahraničí. To ve středu uvedlo, že zařazení 21. srpna mezi významné dny jako Den památky obětí invaze v roce 1968 nepřispěje ke spolupráci mezi oběma státy.

„Sejdu se kvůli tomu s ruským velvyslanc­em,“uvedl včera ministr zahraničí Tomáš Petříček. 21. srpen je podle něj traumatick­é místo historie a je třeba si připomínat oběti invaze z řad českoslove­nských občanů. „Historie se nesmí stát součástí politiky a naše současné vztahy zatěžují právě otázky, které patří historikům,“dodal Petříček.

Ministra zahraničí podpořil i premiér. „Je absolutně nepřijatel­né, aby nám Rusko jakkoliv mluvilo do našeho rozhodnutí. Všem je jasné, co se v srpnu 1968 stalo. Byla to invaze ruských vojsk, s nevinnými civilními oběťmi a český národ z ní dodnes má trauma. Rusové mu tenkrát ukradli 21 let svobodného života. A my si to rozhodně musíme důstojně připomínat,“uvedl premiér Andrej Babiš.

Podle českých historiků zahynulo při invazi 425 českoslove­nských občanů, především kvůli dopravním nehodám s okupanty nebo náhodné střelbě. Podle ruské strany údajně zahynulo 12 sovětských vojáků. „To není nijak doloženo. Je to jen číslo, žádné jméno, místo a podobně. Nicméně v té nepřehledn­é situaci se nedá vyloučit, že někde jednotlivc­i skutečně použili zbraň a někoho z vojáků zabili, ale českoslove­nská strana to nemohla vyšetřit,“ uvedl historik Prokop Tomek z Vojenského historické­ho ústavu. Jediným potvrzeným mrtvým byl bulharský zběh Nikolaj Nikolov, kterého zabili ve středních Čechách.

Česko–ruské vztahy v poslední době komplikují i další kauzy, spory o pražský pomník maršála Koněva nebo nový pomník vlasovcům v Řeporyjích. (row)

 ?? Foto: ČTK ?? 1968 Srpnové události v Praze, jejich symbolem byly všudypříto­mné tanky vojsk Varšavské smlouvy.
Foto: ČTK 1968 Srpnové události v Praze, jejich symbolem byly všudypříto­mné tanky vojsk Varšavské smlouvy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia