MF DNES

Světlo z Betléma máme už třicet let

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Patří až k novějším vánoční tradicím, přesto si bez něj už někde nedokážou Vánoce představit. Betlémské světlo, plamínek, který je zapálen v místě, kde se narodil Ježíš, byl poprvé přivezen do Rakouska v roce 1986. Měl tehdy ozvláštnit sbírku pro zrakově postižené děti, pořádanou rakouským rozhlasem. Po Rakousku ho rozváželi – a stále rozváží – skauti. Plamínek tradičně zapaluje dítě v jeskyni, nad kterou stojí Chrám narození Páně v Betlémě, kde se podle tradice Ježíš narodil. Odtud ho letecky přivezou do Rakouska a z něj za pomoci skautů putuje vlakem dále po Evropě.

Navazují na starou křesťansko­u pověst o bratrech z Florencie, kteří odešli na křížovou výpravu do Svaté země. Jeden z nich při odjezdu přísahal, že když výpravu přežije a vrátí se, donese do rodného města plamínek věčného světla, které hoří v betlémské bazilice. Málokdo mu tehdy věřil. Po mnoha letech, těsně před Vánocemi, se před branami Florencie objevilo několik otrhaných a zubožených postav, v jejichž čele šel jeden s hořící svící. Splnil svou přísahu a přinesl světlo přímo z Betléma.

V Českoslove­nsku poprvé

Poprvé ho do bývalého Českoslove­nska dopravili v prosinci 1989 exiloví skauti. „Přijeli z Rakouska na pražské hlavní nádraží, kde je už čekalo několik desítek skautů,“vzpomíná Michala Rocmanová, která tehdy vedla v Praze ilegální skautský oddíl. Během krátkého ceremoniál­u převzali pražští skauti světlo přímo v nádražní hale.

Odtud se průvod společně vydal na Václavské náměstí k soše českého patrona. Tady symbolicky položili lucernu s hořícím plamínkem na podstavec pomníku. „Pamatuji si, že se kolem nás shromažďov­ali další lidé, co tudy procházeli. Václavské náměstí tenkrát stále bylo takovým kotlem, kde se pořád něco dělo,“vzpomíná Rocmanová. Poslední zastávkou byl hřbitov na Vyšehradě, kde světlo položili na hrob zakladatel­ů českého Junáka. „Občas mu ho tam ještě nosíme, ale už nijak organizova­ně. Je to i naše vzpomínka na první ročník,“přiznává stále aktivní skautka Rocmanová, která dodnes pomáhá roznášet betlémské světlo po hlavním městě.

Vlakem po Česku

O rok později už světlo putovalo po celé naší zemi. Když v roce 1990 skauti a skautky nastupoval­i v Brně do vlaků s lucernička­mi s betlémským světlem poprvé, nikdo podle pamětníků nedokázal odhadnout, jestli to není nejen poprvé, kdy ho rozváží do dalších koutů země, ale i naposledy. Kurýři tehdy s napětím vyhlíželi na každé zastávce, jestli tam na ně někdo čeká, jestli bude mít někdo o světlo zájem.

Zájem o světlo byl. A každý rok se zvětšuje; přidávají se další skauti, další města. Letos je to už šest stovek míst, kde si můžete připálit svíčku a odnést si domů světlo až z Betléma.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Nová tradice
V některých městech, třeba v Praze nebo Brně, rozváží betlémské světlo speciální historická tramvaj.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Nová tradice V některých městech, třeba v Praze nebo Brně, rozváží betlémské světlo speciální historická tramvaj.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia