MF DNES

Policisté proti ohni i vodě

-

Splameny se letos potýkali i policisté. Například v polovině ledna čtyři muži policejní hlídky zachránili z hořícího brněnského bytu patnáctile­tou dívku. Filip Pazdera, Martin Roth, Luděk Musil a David Nárožný ve vypjaté chvíli vnikali do bytu skrz plameny.

Podobnou situaci si prožil policista Václav Krejčí z Ústí nad Labem o pět měsíců později. Podařilo se mu na poslední chvíli vysvobodit z plamenů ženu ve chvíli, kdy už byly místnosti ohněm takřka zničeny.

Další obdobný dramatický případ se pak odehrál na konci září. Tři policisté – Michal Šindler, Jiří Vančura a Martin Gajdoš – vběhli do paneláku ve Valašském Meziříčí, vykopli hořící dveře a vysvobodil­i dva lidi. Šlo o vteřiny. Jeden už byl v bezvědomí. Perný den jim ale neskončil. Odpoledne jako první zasahovali u vážné dopravní nehody. Zaklíněném­u těžce zraněnému člověku zachránili rychlou pomocí život.

A ještě podobná situace z Prahy. V únoru pražští policisté Richard Měchura a Matěj Folauf pronikli do hořícího domu a vyběhli schodiště do čtvrtého patra, aby zachránili muže na invalidním vozíku, který již měl na těle popáleniny. Pak pomohli dostat z domu další lidi. Všichni jim vděčí za život.

Policisté jdou do akce, i když nejsou ve službě. Třeba David Máša neváhal v červenci pomáhat na dovolené v Bulharsku. Ačkoliv byla vyvěšená červená vlajka – zakazující vstup do moře – zahlédl Máša plavce, který z posledních sil bojoval ve vysokých vlnách. Brněnský policista k němu doplaval, otočil ho na znak, držel mu hlavu nad hladinou a snažil se s ním doplavat na břeh. V rozbouřené­m moři ho čekala nesmírně vyčerpávaj­ící cesta. Ale zvládl ji. Bez jeho pomoci by se muž utopil.

Dva měsíce nato, tentokrát v Mariánském údolí v Brně, se vrhl do rybníka strážmistr Rudolf Častulík, aby rovněž na poslední chvíli zachránil tonoucího muže, který byl opilý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia