MF DNES

K hrobu Gotta proudí davy, přijeli i Němci

- Radka Kopecká

Upražského hřbitova na Malvazinká­ch zastavuje autobus MHD. Vystupuje z něj na nedělní dopoledne až nečekaně moc lidí. Někdo má v ruce mapu, někdo mobil. Cíl ale mají stejný – hrob zpěváka Karla Gotta.

I druhý den od zveřejnění informace, že hrob je hotový, k místu stále proudí lidé. Někteří návštěvu místa posledního odpočinku zpěváka spojili s předvánočn­í návštěvou hrobů svých příbuzných, jiní přijeli například až z Německa, kde měl mnohonásob­ný držitel Zlatého slavíka velké množství fanoušků.

Karel Gott zemřel 1. října před půlnocí ve své vile na Bertramce, nedaleko odtud.

Davy lidí míří ke hrobu celý víkend, hoří na něm stovky svíček.

„My tady máme rodinu, tak jsme se rovnou stavili i u hrobu Karla Gotta,“říká paní Hana z Prahy.

„Máme tady hrob a pak jsme se taky chtěli podívat na hrob Karla Gotta. Měli jsme rádi jeho písničky,“svěřila se paní Jiřina z Prahy 4, která na hřbitov přišla v doprovodu příbuzné.

„My jsme z Německa, tam je Karel Gott velká hvězda. Jsme tady na dovolené, tak jsme se tady chtěli zastavit.“

„My jsme z Německa, tam je Karel Gott velká hvězda. Moje manželka Silvia je jeho velká fanynka. Jsme tady na dovolené, tak jsme se tady chtěli zastavit, než se vrátíme domů,“řekl pan Schneider z Karlsruhe v Německu. „Byl to milý a hodný člověk,“doplnila jeho žena s tím, že bude navždy zpěvákovou fanynkou.

Místo si vybral sám

Karel Gott se v posledních letech léčil s akutní leukemií. Když zemřel, bylo mu osmdesát let. Fanoušci se s legendou populární hudby loučili 11. října v paláci Žofín, přišlo zhruba padesát tisíc lidí.

Rodina zveřejnila místo, kde bude Gott uložen, až na konci října. Manželka Ivana Gottová uvedla, že na přání zpěváka bude místem jeho odpočinku hřbitov na pražských Malvazinká­ch. Patří mezi největší v Praze a leží na západním okraji Smíchova, zhruba kilometr od Gottovy vily na Bertramce.

Mapku, která je k němu dovede nejkratší cestou, zveřejnila zpěvákova žena na umělcově webu. Současně všem poděkovala za dosavadní vyjádření podpory a útěchy.

Hrob je v klidné zadní části hřbitova. Na náhrobku z masivního lesklého černého kamene je zpěvákův portrét, podpis zlatým písmem a data narození a úmrtí.

S přispěním Roberta Oppelta

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia