MF DNES

Operace uší bez jizev a bez bolesti

-

Byla to výjimečná událost, když se v polovině listopadu sjely do Olomouce na odborný kurz lékařské kapacity z celého světa. Přitáhla je osoba zdejšího přednosty Richarda Salzmana. Na olomoucké klinice otorinolar­yngologie a chirurgie hlavy a krku totiž umějí něco, co jen málokdo ve střední Evropě.

Už čtyři roky tady totiž používají při ušních operacích endoskop. Tenoučkou trubičku se světlem a kamerou, která se zasune na úroveň bubínku či těsně k němu, a ušní operace jsou díky tomu kratší a méně bolestivé. Už není třeba řezů za uchem a odvrtávání zdravé kosti, aby se lékař do ucha lépe dostal. „Endoskop používáme asi u 80 procent všech ušních operací,“říká Salzman, který u nás před čtyřmi lety inovaci zaváděl.

Dosud se běžně při operacích uší používá mikroskop, u velkých zánětů je pořád hlavním nástrojem. Díky němu jsou totiž obě ruce volné. To s endoskopem nejde, protože jej lékař v jedné ruce drží a druhou pracuje, a to je pro lékaře mnohem těžší. Jenže právě díky endoskopu zase není nutné tak časté odstraňová­ní kosti, protože tři milimetry tenká trubička má rozbíhavé paprsky světla a umí se „dívat“i za roh. To mikroskop neumí. „Většina nemocí začíná za bubínkem, takže musíte prolézt zvukovodem, který je dlouhý asi tři centimetry. Potřebujem­e na konec relativně dlouhého tunelu dostat dost světla, abychom mohli v malinkatém středouší pracovat, tam nejde dohlédnout očima,“vysvětluje Salzman. „Navíc se dostanu úplně k patologii na tři čtyři milimetry a vidím všechno ve velkém detailu,“doplňuje lékař, který třeba při svých operacích už mikroskop ani nemá na sále. „Takhle ve střední Evropě opravdu nikdo neoperuje. Je ale pár chirurgů, kteří endoskop rutinně v určité části operace používají,“podotýká chirurg, který vyškolil třeba dva lékaře v Rakousku.

Endoskopic­ká miniinvazi­vní ušní chirurgie je pro pacienta výhodná, operace je o desítky minut kratší, takže lidé odcházejí obvykle už následujíc­í den domů a lék na bolest potřebují výjimečně.

 ?? Foto: FN Olomouc ?? Konec řezání Doktor Salzman při operaci ucha.
Foto: FN Olomouc Konec řezání Doktor Salzman při operaci ucha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia