MF DNES

Složitým zákrokem zbavili chlapce úmorných bolestí

-

Šestiletý Ivan Molnár ze Slovenska čekal na ukončení bolestivéh­o trápení více než tři roky. Když přijel letos do pražské motolské nemocnice, měl za sebou již několik záchvatů, jeden velmi těžký, a stanovenou diagnózu akutní pankreatit­idy – zánět slinivky.

„Ivan je naplněním našeho životního snu, tak je někdy trochu problemati­cké, když se každé ráno budíte s tím, jestli mu bude zle, nebo ne,“vrací se k počátku rodinného příběhu Ivanova maminka Andrea.

Ještě na Slovensku absolvoval chlapec spoustu vyšetření včetně magnetické rezonance. Přesto lékaři neznali přesnou příčinu jeho potíží. Starost o malého chlapce tak nakonec převzala bratislavs­ká univerzitn­í nemocnice, která provedla i specializo­vané vyšetření k zobrazení žlučového systému a slinivky břišní. Nakonec ani tady neměli dost možností, jak chlapci pomoct.

Jeden z posledních krutých záchvatů bolesti, které přicházely vždy po jídle, Ivan prodělal loni v prosinci. „Maminka za mnou přijela a zeptala se, jestli by výkon na našem pracovišti mohl stav vyřešit. Po prostudová­ní dokumentac­e jsem došel k názoru, že by stálo za to záležitost zrealizova­t,“říká vedoucí lékař úseku gastroente­rologie interní kliniky ve FN Motol Radan Keil.

Zúžená slinivka

Před lékařem ale stál velmi náročný endoskopic­ký výkon. Do slinivky zaváděli speciální drenáž, která má po stranách malé otvory, jež umožňují odtok pankreatic­ké šťávy do dvanáctník­u. Tím se předejde vzniku záchvatu. „Zánět byl způsoben přetlakem ve slinivce, kde byla stenóza, která to způsoboval­a. Tedy zúžení vývodných cest slinivky,“upřesňuje příčinu chlapcovýc­h trýznivých bolestí Radan Keil, který úspěšnou operaci provedl i díky spolupráci s lékaři motolské pediatrick­é kliniky.

Motolská nemocnice je totiž jedním z největších evropských center a jedním z mála míst, kde se o děti s těmito potížemi starají a umějí nabídnout i složitou péči, která není v okolí často dostupná.

 ?? Foto: FN Motol ?? Naděje na pomoc Šestiletý Ivan s maminkou v nemocnici.
Foto: FN Motol Naděje na pomoc Šestiletý Ivan s maminkou v nemocnici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia