MF DNES

Vánoční poklad v kůlně

V Třešti se tradičně chodí tisíce turistů dívat k místním na betlémy přímo do domácností

- Redaktor MF DNES

Jakub Pokorný

Jan Bukvaj otevřel dveře kůlny na tmavém dvoře – a první, co mě napadlo: Ten člověk má snad doma slavný třebechovi­cký betlém. To snad není možné.

Ve skutečnost­i je Bukvajův betlém v Třešti na Vysočině na rozdíl od slavného třebechovi­ckého nepohybliv­ý. Jen točením klikou se ovládá mlýn. Je barevný, ale stejně obrovský jako v Třebechovi­cích.

Betlémská trasa

Na první pohled je zvláštní, že si jdete prohlédnou­t betlém k cizímu člověku domů.

V Třešti na Vysočině – jako v jediném městě v Česku – ale funguje od 26. prosince každoročně veřejně přístupná prohlídkov­á trasa „Betlémská cesta“.

Turisté tam tradičně chodí k betlémářům až do „obýváku“. Že je otevřeno, upozorňuje cedulka na vratech domu. Soukromých vystavovat­elů betlémů je v Třešti kolem patnácti, ale spíš jich rok od roku ubývá. Vstupné se nevybírá.

„Rodiny na betlémské cestě to mají přizpůsobe­né, aby se nechodilo skrz kuchyni. Už ten betlém vystrnadil­i do chodeb nebo zvláštních místností. Ale paní Valentová, ta to má fakt v pokoji,“říká předseda spolku místních betlémářů Pavel Brychta. Zájem je obrovský. „Někde se doma ani nestihnou vystřídat na oběd, kolik se k nim valí lidí,“pokračuje Brychta.

Zdejší betlémářsk­ou tradici nepřerušil kupodivu ani socialismu­s. I před Listopadem sem jezdily zájezdy českých či rakouských příznivců betlémů.

Pan Bukvaj udává, že jeho betlém v chalupě nad kostelem spatří za sezonu 2 500 lidí. „Stavím betlémy už 70 let,“chlubí se. Má kolem Jezulátka tři sta lidí a šest set zvířat. Nechybějí kuriozity jako chlapík v kadibudce. Je to také snad jediný betlém, který je v místnosti kolem dokola i na stěnách kolem dveří.

Postavičky Bukvajovi vyřezávají i známí a příbuzní, spíš než by je dělal sám betlémář. „Dělám během roku spoustu postaviček na zakázku pro někoho jiného a na vlastní betlém mi nezbývá čas,“lituje Bukvaj. Přiznal se, že pro jeden betlém v městské expozici vyřezal i anděla – ženu s velkými ňadry, která ale u některých návštěvník­ů budila pohoršení.

Napadá mě i otázka, jestli se nebojí zlodějů, když má takovou cennost v kůlně. Bukvaj vysvětluje, že pouští dovnitř lidi maximálně po deseti. Občas se prý postavička ztratí a betlémář to hned pozná, že chybí. Ale že by k němu někdo vlezl v noci a betlém ukradl, strach nemá.

Tah Josefem a Marií

Třešť se stala hlavním betlémářsk­ým městem především kvůli dřevozprac­ujícímu průmyslu. Vždycky tady bylo k mání dost dřeva.

Vyráběly se tu i šachy a v místním muzeu mají i šachové figurky stylizovan­é do podoby postaviček z betléma.

Betlémům je v třešťském muzeu věnovaná celá místnost. Najde se v ní třeba exemplář, který tvoří už několik generací. Začal ho stavět na přelomu 18. a 19. století František Jabůrek, který zemřel v roce 1848, pak tři generace rodiny Dvořákovy a domalováva­l ho Josef Bílý, který ještě žije.

V dalším betlémě vedle ve vitríně je rozpoznate­lný třešťský zámek a roztomilé jsou ve zdejších betlémech i chyby. Třeba nepřirozen­ě vysoký velbloud s jezdcem, který sahá svou výškou až zhruba do druhého patra budovy za sebou.

Předseda spolku betlémářů Brychta vede v místním domě dětí také kroužek řezbářů.

Třešť si vychovává novou generaci betlémářů i mezi teenagery. Ptám se, kolik je odhadem v Třešti velkých a umělecky cenných betlémů. „Nevím to přesně, ale desítky, možná spíš stovky,“zamyslí se Brychta.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Hradčany Kapucínský barokní betlém u Lorety.
Foto: Dan Materna, MAFRA Hradčany Kapucínský barokní betlém u Lorety.
 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? BETLEM_BUKVAJ_B-MJL
Třebechovi­ce Dílo je státem chráněná památka.
Foto: Martin Veselý, MAFRA BETLEM_BUKVAJ_B-MJL Třebechovi­ce Dílo je státem chráněná památka.
 ??  ?? 900 figurek Janu Bukvajovi z Třešti pomáhají vyřezávat i známí. Foto: Petr Lemberk, MAFRA
900 figurek Janu Bukvajovi z Třešti pomáhají vyřezávat i známí. Foto: Petr Lemberk, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia