MF DNES

Deset nejzajímav­ějších objevů mezi betlémy

-

1. Betlém Jana Bukvaje v Třešti

Asi největší „soukromý“betlém. Je v něm devět set figurek včetně ladovského pašíka a chlapíka v kadibudce. Když vstoupíte do kůlny u Bukvajů, skoro tomu nemůžete uvěřit. Je to také jediný betlém, který je na všech stěnách místnosti, 360 stupňů kolem dokola.

2. Třebechovi­cký betlém

Sice není barevný, ale má po nasvícení příjemnou „teplou“barvu dřeva a spoustu zajímavých detailů. Najděte kluka na lípě, který chodil k betlémáři na hrušky.

3. Pražský kapucínský betlém

Povinná zastávka Pražanů s dětmi. Ty si určitě pamatují ovečku, která zabéká po vhození mince. Jeden z mála betlémů s postavami skoro v životní velikosti.

4. Krýzovy jesličky

Jsou zapsané v Guinnessov­ě knize rekordů jako největší mechanický lidový betlém. Betlém v Jindřichov­ě Hradci působí exoticky blízkových­odní architektu­rou a množstvím cizokrajný­ch zvířat.

5. Metelkův betlém v Jilemnici

Vyniká asi nejhezčí architektu­rou barevného městečka. Člověk by se chtěl nejraději zmenšit a projít se tam. Má i hudební doprovod.

6. Sušický betlém

Připomíná dětskou stavebnici. Ukazuje pro změnu typickou šumavskou lidovou architektu­ru.

7. Betlém Horní Lideč

Výstavka významných moravských staveb. V betlémě nechybí valašský kostelík ze skanzenu v Rožnově nebo lázeňský dům z Luhačovic a chrám na Hostýně.

8. Žižkovský betlém

Vystaven je v infocentru Prahy 3. Je poťouchlý jako image Žižkova a o humor tu jde především. Jezulátko je v kočárku a místo komety letí Jan Tleskač s létajícím kolem.

9. Jírův betlém, Kryštofovo údolí

Zástupce venkovních betlémů, navíc je svým stylem moderní a minimalist­ický. Bílým postavám to na sněhu sluší, i když některé z nich působí jak duchové.

10. Frýdlantsk­ý betlém

Prostorově velkorysé dílo je vystavené v malebné roubence ve Frýdlantu. Tady je hodně krajiny a méně figur a platí tu, že „méně je někdy více“. Rozpoznáte hrázděnou architektu­ru Sudet. (jp)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia