MF DNES

Pošťák nezvoní vůbec. U balíčků z Číny nemusí

Lidé si objednávaj­í z čínských e-shopů zboží s bezplatnou dopravou a diví se, že nedostanou balíček do ruky. Pošta má jen povinnost vložit zásilku do schránky.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Desítky milionů zásilek z čínských e-shopů dávají České poště zabrat. Nemají statut balíku, a měly by proto končit coby listovní zásilky ve schránkách, jenže tam se často nevejdou. Pošťáci nemají jasné instrukce, a proto musejí často improvizov­at.

„Česká pošta spustila novou službu ‚Balík na dveře‘,“vtipkuje Stanislav P. ve facebookov­é skupině „AliExpress Česko – zkušenosti, rady a tipy, jak nakupovat“v diskusi pod fotografií naditého igelitovéh­o balíčku s čínskými znaky přilepenéh­o izolepou na vchodové dveře do bytu. „Pošťačka mi nechala balíček na prahu u dveří,“diví se jiný diskutujíc­í, Radek S. „Mně zas všechno hází ventilačko­u do bytu, prostě nezájem, že tam mám třeba displej na telefon nebo hrnek, prostě to (hodí) skrz okno a ani nezazvoní, a to je 20 cm od okna zvonek,“stěžuje si jiný diskutujíc­í, Jirka Ch. Balíčky končí také přidělané gumičkou na plotě, položené na popelnicíc­h, hozené na balkon či za plot, případně doručovate­lé lepí na schránky vlastní vzkazy „Máte to na poště“.

„Je to problém. Na základě mezinárodn­ích úmluv musíme pro členy, operátory Světové poštovní unie, doručovat. Pokud si objednáte poštovné zdarma, posílají nám to jako obyčejnou listovní zásilku a také tak zaplatí. Měla by tak mít rozměr obyčejného psaní, definovaný mezinárodn­ě. Všichni sice vidí, že je to balík, ale my se k tomu musíme chovat jako k dopisu. Do schránky se to nevejde a ze zákona musíme učinit pokus o doručení. Věřím, že každý pošťák, když se zásilka nevejde do schránky, má tendenci zazvonit a zásilku předat,“říká Petr Cinkl, ředitel divize Poštovní provoz a logistika.

Poštáci, improvizuj­te!

Žádný metodický pokyn, jak se zásilkou nestandard­ních rozměrů z internetov­ých obchodů jako Aliexpress či Wish zacházet, nemají, proto často volí nouzová řešení. Tedy pokud nechtějí změť různě velkých balíčků nést zpátky na dodejnu. Tam by zřejmě ležely do chvíle než by se zákazník šel po zásilce z e-shopu shánět osobně. Žádnou povinnost dávat lidem do schránky lístek o tom, že na ně na poště čeká „listovní zásilka“, totiž nemají, to platí pro doporučená psaní a balíky. Jejich doprava je násobně dražší než obyčejné psaní.

Někteří pošťáci přesto nad rámec svých povinností na lidi zvoní či jim ve schránce nechají lístek. „Máme skvělou pošťačku, o každém balíčku, co se nevejde do schránky, mě hned informuje, nebo v lepším případě donese až ke dveřím,“pochvaluje si Zdeňka L. ve zmíněné diskusi na sociální síti. „Lidem, co bydlí v bytovkách, automatick­y házím výzvu na Čínu na poště, když se nevejde. Lidem, co bydlí na baráku a většinou mají otevřenou branku, to donesu ke dveřím,“říká pošťačka Veronika V. z Pardubic.

Pošta teď chce doručovate­le zásilkovéh­o dilematu zbavit. Zvonit na lidi a předávat jim balíček do ruky znamená pro doručovate­le několik minut navíc a u desítek čínských balíčků, které zejména před Vánocemi denně nosí, by to znamenalo hodiny zdržení – nestihli by roznést svůj rajon. Podnik tedy zvažuje, že si pro zásilky adresáti dojdou na poštu. „Přemýšlíme o tom, že lidem budeme předem avizovat, že zásilku tohoto typu poneseme, ačkoliv u listovních zásilek nám to zákon neukládá. Ale chceme to udělat kvůli rozměru, který nejsme schopni doručit do schránky. Domluvíme se případně, zda si ji budou chtít adresáti vyzvednout na poště. Je to otázka příštího půl roku,“říká Cinkl.

Někdy se ale stane, že ve snaze zásilku nacpat do schránky či ji umístit bezpečně za plot ji doručovate­l poškodí. Adresát má smůlu – za poškození pošta neručí. „Odesilatel, tedy v tomto případě čínský e-shop, zvolil službu obyčejné psaní, které je bez pojištění a odpovědnos­ti poštovního operátora,“říká Matyáš Vitík, mluvčí České pošty.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia