MF DNES

Hostinu zdraží řízky

Sváteční večeře podraží nejvíc od roku 2012, vyplývá ze srovnání cen dvaceti položek.

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Příprava tradiční štědroveče­rní tabule, na které nesmí chybět bramborový salát se smaženým kaprem ani vepřové řízky, podraží nejvíce za uplynulých sedm let. Polovina potravin v modelovém nákupním koši sice za rok zlevnila, ale výrazně nahoru šly ceny masa.

Modelový nákup dvaceti položek potravin a nápojů, který redakce MF DNES porovnává každý rok, letos vyšel na 2 179 korun, tedy o 97 korun více než loni.

Češi pětiprocen­tní nárůst vstřebají snadno, o letošních Vánocích totiž spousta z nich útraty tolik neřeší. Naopak si rádi připlácejí za dražší vína, pravé šampaňské, exotické mořské plody, speciálně sušené šunky a vyzrálé sýry.

Stokorunov­á částka se navíc lehce ztratí ve stále silném růstu platů, i když ten už zpomaluje. Průměrný Čech má na výplatnici o 2 181 korun více než loni. Šetřit by se přitom dalo jednoduše – omezením masa, které je hlavním důvodem dražší hostiny. Ceny vepřového masa od léta míří nahoru a už se do nich promítá rozsáhlá epidemie afrického moru prasat v Číně a s tím spojený výpadek na světovém trhu. Za rok do listopadu kilogram vepřové kýty podražil podle údajů Českého statistick­ého úřadu o 16 korun na 138 korun. Cena krkovice se zvýšila o 17 korun na průměrných 137 korun.

Podraží jen pultový kapr

Kdo pro řízek nemá na sváteční tabuli místo, ale servíruje výhradně kapra, musí počítat s podobným zdražením. Kilogram pultového kapra oproti loňsku podražil o 15 korun na 196 Kč.

Drtivá většina lidí ale kupuje kapra z kádě na ulici, který vyjde levněji. Porcovanou rybu ze supermarke­tů jsme do nákupu započítali kvůli jednotné metodice výpočtu, která umožňuje snadné porovnání cen.

Kapr na ulici ve skutečnost­i letos nepodražil. Za kilo ryby bez dalších služeb zaplatíte kolem stokoruny jako loni. Ceny z minulého roku ponechaly v platnosti různé podniky – největší Rybářství Třeboň i menší Klatovské rybářství, jak firmy potvrdily redakci MF DNES.

„Cena kapra se nemění a ceny služeb zůstávají stejné jako loni,“říká také Michal Brejcha, který spolu s partnery zajišťuje prodej kaprů na zhruba 250 místech v Česku.

„Průměrná cena za kapra se pohybuje kolem stokoruny, ale někde stojí i o deset korun víc,“dodal. Na Vysočině a na severní Moravě je ryba levnější, v Praze o něco dražší.

Na dalších až sto korun vyjde zabití a vykuchání. Za příplatek jsou také nadstandar­dní služby, jako je filetování nebo odstranění šupin. „Odstranění kostí už nedělá každý, není čas,“říká Brejcha.

Přestože většina lidí kupuje kapra na ulici, část raději sáhne po tom dražším, z obchodu. „O porcovanéh­o kapra mají lidé zájem. Třeba proto, že nesnědí celého kapra, jsou v domácnosti sami nebo jsou jediní z rodiny, kdo kapra jí,“popsal mluvčí Teska Václav Koukolíček.

Mezi devíti položkami, které meziročně zlevnily, je také většina surovin pro přípravu bramborové­ho salátu: vejce, cibule, mrkev a tatarka (ceny majonézy statistici nesledují). Přesto salát oproti loňsku podraží – v našem případě, kdy je vyroben ze čtyř kilo brambor, o osm korun na 297 korun. Podražily totiž brambory, šunkový salám a sterilovan­é okurky, které stojí o sedm korun víc na půlkilogra­movém balení.

Cena nakládanýc­h okurek za rok stoupla o 26 procent, takže jsou v procentuál­ním vyjádření nejrychlej­i se zdražující položkou seznamu.

S Vánocemi nicméně také vrcholí to pravé slevové šílenství. Řetězce se snaží klienty přitáhnout lákavými nabídkami. V prosinci se totiž utrácí víc než jindy, podle Nielsenu padne desetina ročních výdajů za jídlo.

„Řetězce pravidelně zlevňují alkoholick­é nápoje, vejce, brambory, tatarskou omáčku a mouku. Kapra obvykle nabízí v akci Tesco, Albert, Penny Market a Lidl,“upozorňuje Gjurses Siderov z portálu Akční ceny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia