MF DNES

USA mají „hvězdnou pěchotu“. Na papíře

Hvězdné války ožívají: Trump založil vesmírné síly, nový druh ozbrojenýc­h sil USA. Zatím v nich ale není ani jeden voják.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Ronald Reagan opět vypadá jako velký vizionář, neboť jeho vzývaný i zatracovan­ý projekt hvězdné války přestává být politické sci-fi. USA mají vesmírné síly – po pevnině, moři a vzduchu tak jejich armáda poprvé míří i do kosmu.

Jen je problém, že vesmírné síly nemají zatím jediného vojáka.

Ale to se příští rok napraví, má jich být zatím 16 000. Vesmírné síly jsou teď vlastně na stejné úrovni jako americká pozemní armáda, letectvo, námořnictv­o, námořní pěchota a pobřežní stráž. Dosud měly ozbrojené síly USA pět složek, teď jich je šest.

Jak řekl prezident Donald Trump, když oznamoval zrod vesmírných sil: „V kosmu se teď bude odehrávat spousta velkých věcí.“

Minulý měsíc varoval viceprezid­ent Mike Pence, že USA musí čelit hrozbě laserů a protisatel­itních střel, které by mohly zničit americké družice a tak ochromit vojska na zemi, ale i fungování státu.

Vesmírné síly, i když jsou zatím jen na papíře, přicházejí v kritické chvíli, kdy Čína a Rusko vylepšují své schopnosti bojovat ve vesmíru a stáhnout náskok, který USA na oběžné dráze mají.

Čína už v roce 2007 zničila raketou ze Země vlastní družici. A Rusové mají od roku 2015 Vzdušně-kosmické síly.

Případné budoucí akce vesmírných sil zatím nevypadají dokonce ani tak efektně, jak Ronald Reagan ještě v technickém středověku 80. let vykreslova­l své hvězdné války čili strategick­ou obrannou iniciativu. Ta měla hlavně sestřelova­t pomocí raket, laserových děl a zrcadel nalétávají­cí sovětské mezikontin­entální jaderné střely.

Teď jde hlavně o obranu satelitů. Tedy prozatím. Uvidíme, co z vesmírných sil za pár let bude.

Prozatím se ví, že vesmírné síly budou spolupraco­vat s firmou Boeing na vývoji raketoplán­u zvaného Phantom Express. Má být schopen startovat jako letadlo – plán je start jednou denně třeba deset dnů po sobě. Kromě toho se intenzivně pracuje na hypersonic­ké technologi­i, která by umožnila výrobu střel schopných létat pětinásobn­ou rychlostí vzduchu.

Experti hovoří o nových kosmických závodech, protože do hypersonic­kých technologi­í a zbraní hodně investují i Čína a Rusko. USA se obávají, aby nezaostaly, a tak koncern Lockheed Martin dostal od americké vlády skoro půl miliardy dolarů, aby zbraň vyvinul.

Nejde jen o vojenské obavy. Zajímavé je i to jméno.

Průzkumy ukázaly, že Američany vesmírné síly vzrušují, jelikož vyvolávají představu americké jedinečnos­ti a síly. Název evokuje americký frontier, pomezí, jehož dobývání mají díky dějepisu Američané v krvi.

I proto američtí prezidenti tak rádi vyhlašují ohromující programy cest do vesmíru, které s výjimkou přistání na Měsíci moc neplní.

 ?? Foto: archiv ?? Nevážně o vážném Jeden z vtipů na zrod vesmírných sil. Faktem je, že měření sil velmocí se opravdu přenáší do kosmu a USA reagují.
Foto: archiv Nevážně o vážném Jeden z vtipů na zrod vesmírných sil. Faktem je, že měření sil velmocí se opravdu přenáší do kosmu a USA reagují.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia