MF DNES

Jak polští andělé koupili Íránci skoro nový kamion

- — Milan Vodička

Je to vpravdě vánoční příběh, protože je o dobrém srdci, vlastně jich byla spousta, pomoci a dárku člověku, jehož nikdo neznal.

Je to příběh, který ukazuje, že nálepky neplatí, protože je ze země, kterou dál na Západě označkoval­i jako xenofobní.

Je to totiž příběh o dárku, který dostal v Polsku Íránec.

Dárkem je kamion.

Fardín Kazími přivezl nedávno do Polska přívěs rozinek. Vánoční dodávka. Otočil volant, aby v Česku naložil náklad a zase se vrátil domů. Jenže dojel jen k obci Kozieglowy u Čenstochov­é na jihu země. Jeho jednatřice­t let starý tahač úplně odešel.

Nejdřív si myslel, že je to jen startér. Snažil se to opravit. Marně. Zpráva, že u Kozieglow trčí už pár dnů řidič s exotickou značkou, se začala šířit mezi lidmi i kamioňáky. Začali mu nosit jídlo, vodu a peníze. Našli i tlumočníka, který mluvil persky. „Tak daleko od domova, bez přátel, bez kohokoliv – bylo potřeba mu pomoci,“řekl mechanik Piotr Klimas, který se pokoušel auto opravit. Pak přišel verdikt.

Žádný startér. Motor. Úplně se rozsypal.

Byla to hodně špatná zpráva, protože pro Íránce byl kamion jeho zdrojem obživy. Kazími byl firmou o jednom zaměstnanc­i, řidičem a majitelem zároveň. Teď uvázl 5 400 kilometrů od domova, ženy a dětí. „Měl o něj takovou starost, že se od něj nechtěl hnout,“řekl Tomasz Doniec, hlavní organizáto­r akce, která měla dostat Íránce zase domů.

Poláci nejdříve vybírali peníze na opravu. Uspořádali internetov­ou sbírku a za pouhých čtyřiadvac­et hodin vybrali 99 000 zlotých (asi 572 tisíc korun). Ale když to šlo tak snadno – a když si uvědomili, že oprava by se nevyplatil­a, rozhodli se, že rovnou vyberou na nový tahač.

Získali v přepočtu přes 1,6 milionu korun. Jenže do věci vstoupily zákony. Ten první nebyl problém. Podle íránských předpisů se do země smí přivézt vůz, který není starší než tři roky. Podle toho se zvolil kamion.

Jenže jsou tady ještě mezinárodn­í sankce. Kdo obchoduje s Íránem, toho USA potrestají. Jedna polská firma radši kamion neprodala. Druhá řekla, že to udělá.

Jenže se objevila třetí past. Jako odvetu za mezinárodn­í sankce Írán uvalil embargo na různé zboží z EU včetně kamionů. Tomasz Doniec říká, že se snaží získat výjimku u íránských úřadů a že má podporu íránských diplomatů v Polsku.

A tak má Kazími naději, že už brzo otočí klíčkem a vyrazí zpět domů.

„Poláci byli pro mě jako andělé,“řekl Kazími místním novinám Dziennik Zachodni. „Jejich pomoc je boží zázrak.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia