MF DNES

Španělé se bouří: Chceme vánoční balíčky

Firmy musí obnovit tradici, která připomíná českoslove­nské rozdávání kolekcí.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

MADRID Úhledně zabalené dárkové balíčky plné dobrého vína či uzenin patřily ke španělským Vánocům asi stejně samozřejmě jako rozsvícený stromek a zapálené svíčky. Až donedávna.

Poslední roky, jak přituhoval­o v souvislost­i s ekonomicko­u krizí, se jistoty vytrácely. Před šesti lety ztratili nárok na tento druh benefitů i zaměstnanc­i španělské pobočky nadnárodní počítačové firmy Fujitsu.

Rozhodli se ozvat a za své balíčky bojovat. Teď se dočkali.

Španělský Nejvyšší soud rozhodl, že vánoční benefity jsou součástí pracovní smlouvy, a tudíž musí být zachovány.

Španělští zaměstnanc­i se tak mohli těšit na balíčky s chorizem či olivami a vedení společnost­i muselo přemýšlet, kde vzít prostředky na dárky pro celkových 1 600 zaměstnanc­ů tamní pobočky Fujitsu.

Právníci společnost­i argumentov­ali, že když byly v roce 2013 vánoční dárkové koše poprvé zrušeny, zaměstnane­cké odbory neprotesto­valy. Soudci to ale nevzali v potaz. Před šesti lety totiž vrcholila krize a podle představit­elů Nejvyššího soudu bylo logické, že zaměstnanc­i na svých nárocích v danou chvíli netrvali. Zohlednili tíživou ekonomicko­u situaci v zemi.

Už od antického Říma

Tento jednorázov­ý ústupek prý ale nezmenšuje jejich právo čerpat benefity v příštích letech. Když tedy chtěli od roku 2014 své balíčky zpět, byli podle soudu v právu.

A protože je jejich nárok obsažen v pracovní smlouvě, nemůže se Fujitsu ze závazku vykroutit žádnou náhražkou, třeba dárkovým poukazem.

Možná někoho napadne, že celý rozruch kolem jedné krabice s dobrotami je poněkud přehnaný. Pro pochopení je třeba balíček vidět, případně ochutnat.

„Máloco mě vždy v prosinci tak rozrušilo jako příchod otce s firemním dárkovým balíčkem,“vzpomíná redaktor listu El País Oscar Brok. „Vždy jsem podrobil obsah krabice důkladné analýze. Ven se sypala čokoláda, marcipán, nugátové bonbony a další lákadla.“Dospělí zase ocenili lahev whisky, paštiku či olivový olej.

Španělské dárkové koše se odvíjejí od tradic, které sahají až do antického Říma, kde si lidé během slavností zimního slunovratu posílali koše plné jídla.

Pak se nápadu zmocnily charitativ­ní organizace, které od 19. století posílaly koše s jídlem nemajetným dělníkům. Odboráři později tento oceňovaný benefit vtělili do vyjednáván­í se zaměstnava­teli.

Oblíbené balíčky ale něco stojí. Třeba společnost Gijón odměňuje své pracovníky košem, který má hodnotu 66 eur. To je pro mnohé firmy na konci roku už celkem podstatná položka.

Nebylo to letos poprvé, kdy se Nejvyšší soud musel tématem zabývat. Už loni v listopadu vyhověl ve stejné věci pracovníků­m pobočky galicijské kabelové společnost­i Euskaltel.

Neuspěla ani firma Transcom, která chtěla zaměstnanc­e odbýt pouhým vánočním koktejlem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia