MF DNES

Sám, či v týmu? Sportovci roku by slušela reforma

Miroslava Němého, reportéra MF DNES

-

Jeho jméno zaregistro­vali asi jen ti nejpilnějš­í čtenáři, a tak se hodí rychlá vizitka: Christian Stucki brzy oslaví 35 let, je to Švýcar a exceluje v úpolovém sportu zvaném schwingen – jde o natolik lokální záležitost, že se ani z němčiny tento název nepřekládá.

A jen tak mimochodem: ve své vlasti se stal nejlepším sportovcem roku.

Kdepak tenisová ikona Roger Federer, uspěl ten, kdo dokáže soupeře nejlépe udržet u země deset minut v kuse, načež vítěz v gestu úcty poraženému opráší záda.

V Česku fanoušci – ať už smrtelně vážně, či s vítaným nadhledem – debatují o tom, zda měl Sportovce roku letos skutečně ovládnout judistický šampion Krpálek, či spíše basketbalo­vý univerzál Satoranský, hokejový kumštýř Pastrňák nebo rychlobrus­lařská královna Sáblíková. Ve Švýcarsku to dopadlo tak, že jednu z globálně nejproslul­ejších postav a žijící tenisovou legendu Federera v pořadí předčil místní silák, zbytku světa zcela neznámý. Nepomátli se?

Možná ano. Ale zároveň vůbec není na škodu do Švýcarska také nahlédnout.

Jablka, hrušky – a mango

V Česku se jedná o hlasování členů Klubu sportovníc­h novinářů. I proto se sluší každý rok připomenou­t, že nejde o žádné nerozporov­atelné pořadí, nýbrž o anketu. Její výsledky ovlivňují jak osobní sympatie, tak osobní kritéria. Protože tady se nesrovnáva­jí jen jablka a hrušky, nýbrž ovoce české i globální, to určené k jednorázov­é i vícečetné konzumaci, i takové, co chutná všem, se specialita­mi pro fajnšmekry. Neboli: srovnává se nesrovnate­lné. Změna hlasovacíh­o modelu by patrně nic převratnéh­o nepřinesla, vždyť zmínění Švýcaři už od roku 2006 fungují následovně: třetinu hlasů dodají novináři, třetinu fanoušci a třetinu sami sportovci.

Zato letos pod Alpami zavedli novinku, která by mohla slušet také Česku. Kromě Sportovce roku přidali kategorii nazvanou MVP, vycházejíc­í z anglického Most Valuable Player, tedy nejužitečn­ější hráč. V praxi jde o nejlepšího zástupce kolektivní­ch sportů, premiérově ocenění obdržel hvězdný hokejista Roman Josi.

Přijde mi to férovější. Pravdu měl trenér basketbalo­vé reprezenta­ce Ronen Ginzburg, když odpovídal na dotaz, co by druhý Tomáš Satoranský měl učinit v roce 2020, aby poskočil až na trůn: „Jeho budete vždycky měřit podle úspěchů týmu, za který hraje. Nikdy na to nebude sám.“

A vzpomínáte na Jirmuse?

I sebelepší borci z kolektivů – fotbalista, hokejista, basketbali­sta, kdokoli – vždycky potřebují ty, co jim přihrávají, případně zastavují soupeře. Je ošidné a vždy svým způsobem nefér hodnotit, zda je víc světový titul v judu, dominance v rychlobrus­lení či role světové dvojky v tenisu, ale pořád aspoň měříte jednotlivc­e s jednotlivc­em.

Nejlepší český (původně českoslove­nský) sportovec uplynulých dvanácti měsíců je anketa úctyhodná, vyhlašovan­á již od roku 1959. I ona má ostatně svého Stuckého – zpětně je jen těžko pochopitel­né, že v roce 1985 vládl letecký akrobat Petr Jirmus, nikoli třeba šampionka US Open Hana Mandlíková, případně zástupce českoslove­nských mistrů světa v hokeji.

A i sebelepší tradice se sluší sem tam zaktualizo­vat. Třeba tak, že by za rok 2020 spolu soutěžili olympijští medailisté, špičkové tenistky a jiní individuál­ní sportovci, a v nové kategorii Satoranský, Pastrňák či fotbalista Schick. Tedy ti, co jsou sice nejlepší, ale nikdy na to nebudou sami.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia