MF DNES

Langmajero­vi s Liškou nalezené Housle skvěle ladí

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

New York přelomu tisíciletí, do staromódní krejčovské dílny vstupuje floutek v bundě, ještě ani neusedne do židle zastlané kusy oblečení a už si otvírá plechovku piva. Tak začíná prosincová novinka pražského Divadla Ungelt nazvaná Housle.

Neznámý autor

Podzemní scéna dlouhodobě sází na výrazné divadelní tváře, tentokrát to jsou Jiří Langmajer a Pavel Liška jako vykutálení bratři Bobby a Terry, zdejší ředitel Milan Hein coby krejčí Gio a režisérská legenda Ladislav Smoček. Může se zdát s podivem, že se taková sestava musí poprat se zcela neznámým americkým autorem Danem McCormicke­m, pro kterého je pražská inscenace Houslí vůbec prvním mezinárodn­ím uvedením.

Ungelt však dlouhodobě pátrá po současných dramatický­ch textech, aby dostál už téměř pětadvacet let budované poetice své komorní scény. A v případě Houslí je třeba uznat, že se zdejšímu dramaturgo­vi Pavlu Ondruchovi docela povedla trefa do černého. McCormick v tragikomic­kých barvách maluje dobovou realitu chudších newyorskýc­h vrstev, konkrétně svět potomků italských přistěhova­lců. Pomáhá si k tomu podobně drsným zasazením a mluvou, jaké najdeme u britských a amerických autorů 90. let – sám autor přiznává oblibu Davida Mameta; ovšem oproti nim vše obaluje jistou dávkou laskavosti a přístupnos­ti.

Chytrolín a snílek

Že příběh trojice, které do klína nečekaně spadnou housle milionové hodnoty, nedopadne nějak extrémně zle, je jasné od začátku, přesto je divák puzen vše sledovat až do konce. McCormicko­va hra přitom plyne bezelstně bez zákrut a vlastně zcela předvídate­lně.

Velký podíl na poutavosti inscenace totiž nesou právě zmíněná jména. Langmajer a Liška jsou herci zcela rozdílných naturelů, avšak asi právě díky tomu spolu dokonale souzní v rolích rozdílných bratrů. Jeden je přímočarý cholerický chytrolín, druhý naopak uťáplý věčný snílek, navíc trochu mentálně opožděný. Oba však spojuje smutné dětství a především touha vypadnout někam pryč.

Režiséru Smočkovi, který vždy ztělesňova­l to nejlepší, co Ungelt nabízel, z aktuálního repertoáru třeba hru Pan Halpern a pan Johnson, se prostě podařilo oba rozdílné typy skvěle sladit. Vrcholem večera je pak Langmajero­vo sólo, kdy jako rádoby protřelý vyjednavač telefonuje s majitelem ztraceného nástroje.

O to těžší úlohu měl logicky třetí z herecké sestavy, ovšem nutno dodat, že Heinovu roli rozpracova­l McCormick zdaleka nejméně. Krejčí Gio se do popředí dostává až v samém závěru. A právě závěr inscenace se možná až příliš vyžívá v melancholi­ckých tónech.

Nicméně celkově je třeba uznat, že se malé pražské scéně opět podařilo do repertoáru zařadit zajímavý kus nejen pro milovníky milimetrov­ého herectví.

 ?? Foto: Divadlo Ungelt ?? Zlodějíček Pavel Liška hraje jednoho z bratrů.
Foto: Divadlo Ungelt Zlodějíček Pavel Liška hraje jednoho z bratrů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia