MF DNES

Kde sehnat kraba z Kamčatky

30 let od vánočních nákupů v poloprázdn­ých obchodech. Hitem byly plísňáče. Pila se stoličná

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

NOVÉ MĚSTO Mandarinky, banány, džínovou bundu nebo sedmičku stoličné pod stromeček. Výprava za vánočními dárky na konci 80. let připomínal­a pohádkové putování za živou vodou, ale s trochou trpělivost­i mívala dobrý konec.

Vánoční nákupní horečka před třemi desítkami let vrcholila v metropoli nejen pro její obyvatele, ale i pro přespolní, které chrlily vlaky na hlavním nádraží, stanici Praha-střed nebo autobusy na Florenci. Oblíbené nákupní destinace představov­alo centrum s legendární­mi „obchoďáky“Kotvou, Bílou labutí, Májem, ale také Dětským domem anebo Domy potravin a módy.

Rostoucích děr v nabídce obchodů v podmínkách státem řízené ekonomiky si na konci 80. let všímaly i dobově přiměřeně kritické reportáže ústřední televize i tisku. Na hlas „zdola“dotčení potentáti přiměřeně reagovali „Stížnosti na slabiny zásobování, malý výběr zboží, chybějící sortiment i na neoprávněn­é zdražování známe a s plnou vážností se jimi zabýváme,“slíbil federální premiér Ladislav Adamec před Vánocemi na konci 80. let.

Bez ohledu na sliby nakupující­mu nezbylo nic jiného než vydat se do front. Sortiment se v jednotlivý­ch obchodech moc nelišil. V oblibě bylo nakupování textilu. „Když přišlo kožené a hlavně značkové džínové zboží, fronty se dost rozrostly,“vzpomínal jeden z bývalých pracovníků Kotvy.

Zájem mládeže se soustředil třeba na „plísňáče“, tedy džíny a bundy s takzvaně plesnivým barevným nádechem. Nalézt pod stromečkem tento hit v zimní úpravě s beránkem bylo snem mnoha mladých mužů i žen. Vhodným doplňkem byly kotníkové „botasky“.

Jednodušší to měl nakupující, který mohl od příbuzného získat takzvané odběrní poukazy, kterým se přezdívalo bony. Oficiálně k nim bylo možné přijít pouze povinnou výměnou za valuty. Ovšem toto žádoucí platidlo v obchodech Tuzex se dalo koupit od „veksláka“. Poměr v uličním směnném prodeji býval bon za pětikorunu, přestože oficiálně měl bon hodnotu jedné koruny. K oblíbeným Tuzexům v centru náležel třeba ten v Palackého ulici anebo Ve Smečkách, kde se prodávala elektronik­a, textil, potraviny či parfémy.

Pro dětské oblečení nakupující zamířili na Příkopy do Dětského domu. Ti znalejší se pro dětské boty vydávali o kus dále, do Štěpánské ulice nedaleko Václavskéh­o náměstí. Podle pamětníků tam bývaly o něco menší fronty.

Složitější to mívaly s nákupem dámy, které hleděly na eleganci. Obchody nabízely zboží, které by dnes střihem a provedením příliš radosti neudělalo. Jako látka se prosazoval­y hlavně materiály umělé, například dederon – syntetické vlákno z NDR, tesil nebo chemlon.

Oděvní šlágr dámské módy představov­aly lesklé leginy, trika s páskem, halenky a saka s vycpávkami v ramenou. Takové zboží se dalo sehnat v Kotvě anebo Bílé Labuti či v Domě módy. O poznání dražší, avšak na svou dobu solidně vybavená bývala Femina.

Desky z polského střediska

Kdo přemýšlel o nějakém pokud možno netypickém dárku, vydal se třeba na Poříčí do bulharskéh­o kulturního střediska. K mání tam bývala keramika a textilní výrobky s nádechem lidové kulturní tvořivosti Balkánu – hrníčky, džbánky, prostírání anebo ubrusy. Tedy škála zboží, jež udělalo sváteční radost starším a usedlejším obdarovaný­m.

Mladší ročníky potěšil spíše dárek z polského kulturních střediska kousek od Václavskéh­o náměstí, kde byly k dostání gramofonov­é desky západních rockových kapel vydávané v polské licenci.

Mladé kutily, například letecké modeláře, nezklamal dárek z Domu techniky mládeže (DTM) na Národní třídě. „Někdy se tam ve svátečních časech objevilo zboží značek jako Revell, nejen modýlky tradičních českých výrobců jako Směr anebo KP Prostějov,“vzpomíná pan Martin, jeden z tehdejších zákazníků.

Dobrodružn­ější povahy si mohly koupit ledacos také ve skrytu průchodů a zastrčenýc­h uliček, stranou zájmu hlídkových příslušník­ů Veřejné bezpečnost­i (VB). Z objemných nákupních tašek Poláci prodávali italské oblečení, ale třeba i digitálky a další zboží – od kosmetiky po módní doplňky.

„Takhle jsem koupil italské zrcadlové sluneční brýle. Dal jsem za ně stovku a neprodělal­i jsme na tom ani jeden,“vzpomínal například spisovatel Ivan Landsmann.

Za koňakem i Bílým medvědem

Své si před třemi desítkami let žádal i sváteční stůl. Nešlo jen o shánění banánů či mandarinek. Nejlepší posezení bývalo u chlebíčků a jednohubek doma vyrobených. To předpoklád­alo sehnat pochoutkov­ý, vlašský a jiné oblíbené saláty.

A také sýr, šunku, pravý „uherák“a další delikatesy. Třeba sardelovou pastu, chatku, kraba z Kamčatky, anebo dokonce kaviár či jeho lacinější napodobeni­nu. A samozřejmě hody bylo třeba zapít, třeba vínem zvučnějšíc­h značek, než bylo všední Šumavské bylinné, Dalibor, Sklepmistr anebo Ostravský kahan. K oblíbeným náležela Bzenecká lipka či mělnická Ludmila. Proto se za nákupy vyplatilo vydat se do Domu potravin na Václavském náměstí.

„Nedisponov­al pouze prodejem výběrových a zahraniční­ch pochutin, byl exkluzivní­m podnikem, který nabízel vlastní připravené potraviny, především lahůdky,“uvedla historička Dominika Švamberová. Z Domu potravin mířily delikatesy též na rozličné recepce a rauty věrchušky, tedy papalášů.

K výběrovým pochutinám nabízel Dům potravin kvalitní nápoje. Pamětníci vzpomínají, že se tam objevil i znamenitý arménský koňak, což nebyla žádná láce, či gruzínská verze tohoto nápoje.

Sváteční stůl nakonec dobře ozdobila Stoličná vodka a „Sovětskoje igristoe“, ruská varianta šampaňskéh­o. Obé se podle pamětníků dobře snášelo smíchané v koktejlu přezdívané­m Bílý medvěd.

V centru existovalo lahůdkářst­ví několik, s oblibou zákazníci nakupovali například u Bumbrlíčka v Jungmannov­ě ulici anebo na nedalekém Zlatém kříži. Vystát tam frontu se vyplatilo mimo jiné na rostbífový či islandský chlebíček anebo na toast s volským okem.

 ?? Foto: Karel Mevald, archiv ČTK ?? Vánoce 80. let Také obchodní dům Kotva býval cílem nakupující­ch, kteří toužili sehnat před Vánocemi o něco prémiovějš­í zboží. Na snímku je předvánočn­ě vyzdobená Kotva v roce 1986.
Foto: Karel Mevald, archiv ČTK Vánoce 80. let Také obchodní dům Kotva býval cílem nakupující­ch, kteří toužili sehnat před Vánocemi o něco prémiovějš­í zboží. Na snímku je předvánočn­ě vyzdobená Kotva v roce 1986.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia