MF DNES

České zázraky medicíny

Čeští lékaři letos provedli několik unikátních a moderních operací. Zachraňova­li životy.

- Eva Zahradnick­á Linda Veselá

Oba případy jsou naprosto unikátní a čeští lékaři díky nim dosáhli světových úspěchů.

Nejdřív se v polovině srpna v brněnské fakultní nemocnici narodila holčička mamince ve stavu mozkové smrti, když tamní lékaři dokázali její životní funkce udržet 117 dní. Dost dlouho na to, aby malá Eliška přišla na svět jako zdravé, více než dvoukilové miminko.

O čtrnáct dní později pak na druhé straně republiky porodila v pražské motolské nemocnici chlapečka žena s transplant­ovanou dělohou.

Řečeno čísly, podobných příběhů, jako je ten Eliščin, se na světě doposud odehrála zhruba desítka, porodů z transplant­ované dělohy asi dvacet. Zcela výjimečné je ovšem to, že z darované dělohy se předtím ještě dítě nenarodilo. Vždy šlo totiž o orgány dárkyň, které již děti měly. „Touto transplant­ací jsme udělali první krok k přepsání transplant­ačních protokolů mnohých světových center,“říká Jiří Froněk, přednosta kliniky transplant­ační chirurgie IKEM, kde zákrok prováděli.

Mladé, 27leté ženě ze Středočesk­ého kraje, která trpí vrozeným syndromem chybění dělohy, se syn narodil císařským řezem ve 35. týdnu těhotenstv­í, o týden dřív, než se původně plánovalo. „Dosud není jasné, zda se dá těhotenstv­í po transplant­aci dělohy dovést až do řádného termínu porodu, do 40. týdne. Zatím se to nikomu ve světě nepodařilo,“vysvětluje přednosta Gynekologi­cko-porodnické kliniky FN Motol Roman Chmel, který s kolegy budoucí mamince před transplant­ací odebral vajíčka, jež byla poté oplodněna partnerový­mi spermiemi a zmrazená embrya se uchovávala až do doby umělého oplodnění. Porod císařským řezem proběhl hladce, když žena do nemocnice dorazila už s děložními stahy.

Dnes se mladé mamince i chlapečkov­i daří dobře, ale jejich příběh možná ještě není u konce. Ženě totiž lékaři transplant­ovanou dělohu ponechali pro případ druhého těhotenstv­í.

Mozková smrt

Nesmírně strastipln­ou cestou na svět si prošla i malá Eliška Votavová. Brněnským lékařům se však navzdory tragickým okolnostem tohoto příběhu podařilo něco, co ve světě nemá obdoby. Udrželi vitální funkce její maminky s mozkovou smrtí po rekordně dlouhou dobu.

Těžký příběh rodiny začal koncem dubna, když v 16. týdnu těhotenstv­í nastávajíc­í maminku Evu našel po noční službě manžel doma v ložnici v bezvědomí. V nemocnici pak lékaři zjistili, že silně krvácí do mozku. Vyšetření ještě ten den potvrdila mozkovou smrt. „Zhroutil se mi svět. Ale musel jsem být silný, protože mě víc než jindy potřeboval malý syn Matýsek,“popsal Evin manžel Vojtěch.

Mamince už pomoct nedokázali, a tak ve stejný okamžik začala záchrana nenarozené­ho dítěte. Lékaři se starali o životní funkce matky, bojovali s infekcemi, výživu sestavoval­i s ohledem na potřeby miminka. Pokoušeli se i podporovat jeho normální vývoj tím, že pohybovali nohama matky, aby simulovali chůzi.

„Babička četla pohádky dítěti po celou dobu těhotenstv­í,“přiblížil přednosta brněnské kliniky anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny Roman Gál.

Dobrá zpráva přišla v červenci, když plod stále nabíral na váze a v polovině měsíce už dítě vážilo 1 500 gramů.

Eliška se narodila o měsíc později 15. srpna. Byla zdravá a měřila více než 40 centimetrů. Její jméno vybírala ještě její maminka, jejíž život skončil krátce po porodu.

Jméno vybírala ještě její maminka, jejíž život skončil krátce po porodu.

 ??  ??
 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Moderní metody Zákroky, které zkracují dobu hojení pacienta, zaváděly i kardiochir­urgie.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Moderní metody Zákroky, které zkracují dobu hojení pacienta, zaváděly i kardiochir­urgie.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia