MF DNES

Češi si zamilovali komiksy

V Česku letos poprvé vyšlo přes 500 titulů. Zájem podpořily seriály i „marvelovky“v kinech

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Tuzemský komiksový trh už dávno netvoří pouze Čtyřlístek. Titulů pro děti i dospělé vychází čím dál víc. Databáze ComicsDB.cz, která komiksové publikace mapuje, jich letos poprvé napočítala přes 500 za rok, téměř dvakrát víc než před deseti lety.

Částečně je to způsobeno tím, že některé komiksy vycházejí ve vícero verzích. „Čím mladší data, tím víc jsou nafouknutá o různé varianty, které musíme evidovat kvůli sběratelům,“upřesňuje David Zachoval z ComicsDB.cz.

Na produkci se každoročně nejvíc podepisuje nakladatel­ství Crew, které ve velkém překládá zahraniční produkci do češtiny. Crew letos vydalo 190 titulů, následován­o nakladatel­stvím BB Art se 78 tituly. To kromě vydávání knih a komiksů provozuje síť specializo­vaných prodejen Comics Point, jež má v Praze tři kamenné pobočky.

„Nabídka titulů od revoluce stále stoupá, v posledních letech se jimi začali zabývat i nakladatel­é beletrie,“uvádí Václav Dort, šéfredakto­r specializo­vaného nakladatel­ství Comics Centrum, které svou produkcí cílí na náročnější fanoušky. Právě nakladatel­é podle něj přispívají k rozšíření komiksů v Česku.

Příkladem jsou nakladatel­ství sdružená ve společnost­i Albatros Media. „Letos jsme vydali 45 komiksů, což je o tři více než loni. Produkci za poslední léta mírně posilujeme,“říká obchodní ředitel firmy Josef Žák. Produkci komiksů plánuje posílit také nakladatel­ství Argo.

V porovnání se standardní­mi knihami má vydávání komiksů řadu úskalí. „Jde například o kvalitu podkladů a následné výstupy z tiskárny. Čtyřbarevn­ý tisk je náročný a je třeba data připravit pro ten který druh papíru. S každým dalším komiksem přicházíme na nějaký nový zádrhel, se kterým jsme se dosud nesetkali,“popisuje Richard Klíčník z Arga.

Na nárůstu zájmu o komiksy se podepsala řada filmových hitů, především od amerických studií Marvel a DC. V kinech se za poslední dekádu objevily zhruba dvě desítky „marvelovek“a asi poloviční množství snímků ze světa DC. Většina z nich vykázala vysokou návštěvnos­t.

Zájem o předlohy těchto filmů v divácích probouzel i nedávno ukončený seriál Teorie velkého třesku, jehož hlavní postavy byly komiksovým­i fanoušky. „Komiksový

svět se dostává k lidem ze všech stran a rozhodně se to na popularitě komiksů podepisuje. Z prodejnost­i titulů se dá dobře poznat, které postavy měly zrovna úspěšný film. Snímky už navíc vznikají s respektem k původní předloze, což rozhodně nebývalo dřív zvykem,“uvádí šéfredakto­r a spolumajit­el nakladatel­ství Crew Jiří Pavlovský.

Comic-con může překvapit

Oblibu komiksů ve stále větší míře využívají knihkupci, kteří komiksy zařazují do svých nabídek. „Ve srovnání s obdobím před čtyřmi lety nám letos kategorie komiksů narostla o 200 procent. Připisujem­e to širší nabídce českých i překladový­ch titulů, prodeje rostou v řádu desítek procent,“popisuje Zuzana Kadecká z Martinus.cz.

Specificko­u kategorií je komiksová „literatura faktu“. „Existují tituly jako Marvel Studios Encykloped­ie postav, které propojují svět filmu a komiksu a jejichž prodeje nás velmi mile překvapují,“říká Adam Pýcha, marketingo­vý ředitel společnost­i Knihy Dobrovský.

Kromě klasických knihkupect­ví, e-shopů a specializo­vaných prodejen lze komiksy v posledních letech nakupovat také v trafikách. I tam se totiž prodávají takzvané „komplety“, edice slavných komiksovýc­h příběhů v pevné vazbě.

„Původně jsme z nich měli jako vydavatelé obavy, ale ukázalo se, že opak byl pravdou. Komplety pomáhají dostat komiksy k lidem, kteří předtím do knihkupect­ví nezavítali. Mnozí z nich se chytli a začali hledat, co ještě by se dalo přečíst,“míní Pavlovský.

Zdejšímu trhu podle něj prospěje první tuzemský Comic-con. Známý festival populární kultury zaměřený na komiksy a díla spjatá se sci-fi a fantasy tematikou se uskuteční v Praze v únoru.

Značka je známá především díky kalifornsk­ému San Diegu, kde festival probíhá již od 70. let a nyní jej každoročně navštěvuje přes 100 tisíc lidí. Jeho pražská verze by jich měla přilákat kolem 20 tisíc.

Václav Dort z Comics Centra je však vůči potenciáln­ím dopadům skeptický. „Jeho vliv bude téměř zanedbatel­ný, přitáhne jen velmi málo nových fanoušků,“tvrdí.

V porovnání s celkovou statistiko­u rostoucího českého knižního trhu nicméně zůstává podíl komiksů nízký. Podle poslední zprávy Svazu českých knihkupců a nakladatel­ů zde loni vyšlo celkem 15,5 tisíce titulů, přibližně o 200 více než v roce 2017. Češi loni utratili za knihy 8,3 miliardy korun, meziročně o 250 milionů korun více.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia