MF DNES

Pár zaručených receptů, jak porazit Andreje Babiše

Diář

- Petr Kolář reportér MF DNES

Premiéra Andreje Babiše stíhají problémy. Přesto je jeho hnutí ANO v průzkumech stále na špici se ziskem okolo 30 procent, zatímco konkurenti propastně zaostávají. Opozice proto mluví o spojování do většího volebního bloku, opuštění rétoriky „Antibabiš“i o dalších věcech. Tady je několik z receptů opozičních lídrů z uplynulého roku, jak Babiše porazit.

První nabídl už v dubnu tehdy čerstvě zvolený nový předseda STAN Vít Rakušan: „Babiš se kritizuje personálně. My ho chceme kritizovat věcně. Ukazovat na to, že personální nouze je obrovská, že se mu personálně nedaří. Se stavebním řízením se nic neudělalo pět let. To, že se začíná škrtat, projídají se finanční zásoby, to jsou konkrétní věci. Vláda ani marketinge­m neudrží to, že je úspěšná. Prostě není.“

Šéf ODS Petr Fiala na začátku listopadu dokonce natočil speciální video. Přišel v něm s novou strategií. „Žádný Antibabiš, ale Nebabiš. A my jsme Nebabiš. Nebabiš znamená neoligarch­izovat Česko, nebýt ve střetu zájmů, nepovyšova­t svoje individuál­ní zájmy na úroveň zájmů národních, neobohacov­at se z veřejných peněz. Nebabiš, to znamená nelhat, umět si přiznat chybu, vést politickou diskusi, mít jasný program a jasné politické cíle,“uvedl kromě jiného.

Cestu, jak ANO porazit, nabízí i lidovecký poslanec a šéf lokálního hnutí Praha sobě Jan Čižinský. Ten vyslyšel volání po sjednocová­ní opozice, pročež přišel s konceptem nové strany, která však prý není stranou, ale politickou silou. „Nebude to stejné, protože kdybychom zakládali politickou stranu, tak bychom tu scénu štěpili, a to my neděláme,“vysvětlil serveru Novinky.cz.

A na závěr roku nabídl v Právu vlastní koncept i zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru s titulkem Babiše porazíme, jen když vyrazíme mezi lidi. „Pravděpodo­bně by měly být opoziční strany schopnější. Na druhou stranu se změnil mediální svět. Třetinu trhu drží předseda vlády, s třetinou má pakt o neútočení. Jen třetina je nezávislá a možností, jak oslovit lidi, je podstatně méně. Stoprocent­ně fungují jen sociální sítě a ježdění za lidmi. Musíte se zvednout a objíždět města a vesnice a mluvit s lidmi a slyšet, že je něco trápí víc, než si myslíte,“konstatova­l Kalousek.

Po pouhých šesti letech Andreje Babiše ve vládě jsou to bezesporu novátorské a podnětné myšlenky. Tak hodně zdraví, štěstí a úspěchů v roce 2020!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia