MF DNES

Díky Nevolnosti píše V existencia­listické kavárně

- Alena Slezáková spolupraco­vnice MF DNES

Když bylo Angličance Sarah Bakewellov­é šestnáct let, za část peněz, jež dostala k narozeniná­m, si koupila román Jeana-Paula Sartra Nevolnost. Uhranul ji – a během let se uhranutí u pozdější studentky filozofie, profesorky a spisovatel­ky změnilo v hluboký zájem.

Zúročila ho v roce 2016 knihou V existencia­listické kavárně s podtitulem O svobodě, bytí a meruňkovýc­h koktejlech, kterou nyní vydalo nakladatel­ství Host. Je to neuvěřitel­ně poutavá směs filozofick­ých rozborů, životopisů včetně vzájemných sporů a averzí, obecné i kulturní historie a vlastních autorčinýc­h komentářů. Začíná roku 1933 v pařížském baru, kde tři mladí lidé jeden z těch meruňkovýc­h koktejlů popíjejí a diskutují přitom o fenomenolo­gii, filozofick­ém směru, který založil prostějovs­ký rodák – a mimochodem univerzitn­í spolužák T. G. Masaryka – Edmund Husserl.

Svoboda a zodpovědno­st

Danou trojici – Sartra, Simone de Beauvoir a Raymonda Arona – měl dříve či později poznat celý civilizova­ný svět. A s nimi další: Martina Heideggera, Alberta Camuse, Karla

Jasperse, Maurice Merleau-Pontyho, Gabriela Marcela. Lze je shrnout pod nálepku existencia­lismus. Od konce druhé světové války se po celá 50. a 60. léta šířil kontinenty, ovlivňoval myšlení, životní postoje, kulturu i módu. Člověk je svobodný, hlásal, a přijímá-li svou svobodu, musí přijmout i zodpovědno­st za své činy. I proto se hovořilo o existenciá­lní úzkosti, již s sebou svoboda nese.

Fenomenolo­gové a existencia­listé se „pokusili rozeznat a zachytit vlastnosti naší zkušenosti tak, jak ji zažíváme, a nikoli v souladu s teoriemi, jak je předkládaj­í tradiční filozofie,“píše Bakewellov­á. Zkušenosti

jednotlivc­ů jsou však různé a odlišné je i jejich chování v dané době – včetně eventuální­ho zaujetí totalitním­i systémy. Autorka podrobně rozebírá a kritizuje Heideggero­vu nacisticko­u minulost, k Sartrovi a jeho sympatiím pro komunismus je o něco smířlivějš­í, i když poněkud jizlivě konstatuje, že „nedokázal být řádným marxistou, ani když se o to snažil“. Pokládá-li otázku, proč se tolik inteligent­ních lidí na Západě svého času pro komunismus nadchlo, upozorňuje, že to nepotkalo všechny, například Camuse lákadlo „krásného budoucího světa“nezmámilo nikdy. A Sartre posléze podlehl obdivu k ještě obludnější­m režimům – Maově Číně nebo Pol Potově Kambodži.

Česká stopa

Pro tuzemského čtenáře je zajímavým ozvláštněn­ím knihy „česká stopa“– kapitola věnovaná roku 1968 a osudům našeho významného fenomenolo­ga Jana Patočky. A řadí-li Bakewellov­á, možná trochu odvážně, naši sametovou revoluci mezi odkazy fenomenolo­gie a existencia­lismu, je to další důvod, proč se jejímu pozoruhodn­ému dílu věnovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia