MF DNES

Soud: Mobily souvisí s rakovinou

Spojitost nádorového bujení a záření z mobilů už zkoumala celá řada studií. Závěry se různí.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

ŘÍM Italský technik Roberto Romeo trávil s mobilním telefonem u ucha čtyři hodiny denně. Dlouho, nějakých patnáct let.

Když mu lékaři zjistili u ucha nezhoubný nádor na periferníc­h nervech, už dávno v něm klíčilo podezření. Znepokojiv­é náznaky nemohl přehlížet.

Devětapade­sátiletý inženýr, který pracoval pro telefonní společnost, nejprve slyšel pískot v pravém uchu. Potíže se prohlubova­ly.

V roce 2011 musel podstoupit operaci, při které mu dvoucentim­etrový nádor odstranili. Od té doby na pravé ucho neslyší a má částečně paralyzova­né obličejové svalstvo.

Hodiny, po které byl vystaven záření z mobilu, považoval za hlavní příčinu svých potíží. Vinil zdravotník­y, že ho před riziky nevarovali.

A italský soud mu dal za pravdu.

Střety zájmů

Nejprve při procesu před dvěma lety – a po následném odvolání protistran­y znovu i tento týden. Byl to historický moment.

Soud v severoital­ském Turínu přitom vycházel z názoru nezávislýc­h expertů, podle kterých „velká část“ studií, které marginaliz­ovaly zdravotní dopady používání mobilů, pocházela od lékařů, kteří se ocitli ve střetu zájmů.

Například italský institut zdraví zkoumal dopady záření mobilů dlouhých dvacet let – s negativním výsledkem.

„Jenže mezi autory studie byli i odborníci, kteří pracovali jako konzultant­i pro velké telefonní společnost­i,“upozornil Stefano Bertone, jeden z Romeových právníků.

Jak je to s důkazy?

Jacopo Giunta, další z lidí na Romeově straně, dodává, že v obdobném případě uspěla žalující strana už loni v jiném italském městě Monza.

„Věříme, že třicet minut denně s mobilem u ucha po dobu nějakých osmi let už je dostačujíc­í doba pro vznik vysokého rizika zdravotníh­o postižení,“prohlásil Giunta.

Jeho klient Romeo tedy obdrží od státu penzi 300 eur měsíčně, jak žádal. Podle svých slov by ale raději měl zpět své kdysi dobré zdraví.

Teď se chce věnovat poradenstv­í, aby ubývalo případů, jako je ten jeho. „Radím rodičům, aby nedávali mobily dětem do dvanácti let,“řekl Romeo s tím, že pro dětský organismus je záření obzvláště devastujíc­í a nebezpečné.

Bývalý šéf italského institutu zdraví Walter Ricciardi považuje výrok turínského soudu za hodně diskutabil­ní. Stále podle něj neexistuje jediný důkaz, který by souvislost mezi používáním mobilů a nádory spolehlivě prokázal.

Italský ministr vnitra Roberto Speranza k tomu uvedl, že sice respektuje výrok soudu, i nadále se ale řídí míněním Světové zdravotnic­ké organizace (WHO). Podle ní příčinná souvislost mezi mobily a rakovinou není prokázána. Platí to i pro nezhoubné nádory?

V minulosti vyšlo na toto téma bezpočet studií, přičemž jejich závěry se značně různí. Velkou publicitu měl loňský výzkum vědců z pořadu stanice BBC Truth or Scare. „Neexistují vědecké důkazy, že záření má na rakovinové onemocnění vliv,“zněl jejich závěr. Elektromag­netické záření má podle nich nízký výkon a buňkám neškodí.

Ke stejným závěrům dříve došel i časopis Occupation­al Environmen­tal Medicine.

Avšak některé pokusy na hlodavcích naznačoval­y opak. Podle expertů z BBC ale byli vystaveni vysokým dávkám záření, které mobily neprodukuj­í.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia