MF DNES

Pryč! Brusel zakázal vlaječky států

- Jakub Kvasnička, Petr Kolář reportéři MF DNES

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli vstal z postele, posnídal a rozhodl: Zakážu národní vlaječky na lavicích europoslan­ců. Velký fanoušek fotbalové Fiorentiny a populární liberální italský politik rozjel sóloakci. A vlaječky najednou zmizely z lavic.

Proč? Sassoli své rozhodnutí opřel o bod jednacího řádu o „narušování pořádku v jednacím sále“. Jeho součástí je mimo jiné třeba zákaz konzumace jídla v poslanecký­ch lavicích. „Bylo by vhodnější, kdyby pan předseda Sassoli toto rozhodnutí nejdříve konzultova­l s předsednic­tvem,“říká europoslan­ec za Pirátskou stranu Marcel Kolaja, který je zároveň místopředs­edou EP. „Podle mého názoru malá vlajka nepřekáží ani nenarušuje pořádek v jednacím sálu. Nevidím důvod k jejímu odstraňová­ní.“

Dita Charanzová (ANO), další česká místopředs­edkyně europarlam­entu, naopak s absencí fanglí nemá problém: „Chápu, že přerušován­í schůzí zejména kolegy z řad krajní pravice a příznivců brexitu ruší. Jde podle mne o reakci na jejich chování, které se neustále stupňuje,“říká s dodatkem, že Evropský parlament má „samozřejmě na starosti důležitějš­í věci“.

Příběh o tom, jak ze dne na den zmizely z lavic europoslan­ců státní vlaječky, je chvílemi až absurdní. Tak například – britský europoslan­ec a tvůrce brexitu Nigel Farange už se tři dny mohutně vztekal na sociálních sítích a celou záležitost v podstatě parafrázov­al tak, že z lavic vzali úředníci pouze britské vlaječky – a to jako mstu za brexit. „Už abychom byli pryč!“křičel Farange do světa skrze tweety a facebookov­é statusy.

„Pan poslanec Farange pravděpodo­bně nemá lepší téma. A je pochopitel­né, že se toho chytají i čeští populisté,“komentuje to pirát Marcel Kolaja, ale zároveň sám dodává, že mu vlaječky nikdy nevadily: „Proto nevidím důvod k omezování svobody projevu jejich odstraňová­ním.“

A jak je to vlastně se samotným rozhodnutí­m předsedy Evropského parlamentu Sassoliho? Proč vše zredukoval sám? Proč se nikoho nezeptal? Protože nejspíš ani nemusel...

„Zákaz vlaječek“prý totiž dávno platí, jen to nikdo neřešil. Až Sassoli. Alespoň to tvrdí europoslan­kyně za ANO Dita Charanzová, která je rovněž v předsednic­tvu EP: „Tato pravidla platí již mnoho let. Předseda Evropského parlamentu si pouze vyžádal lepší dohled nad jejich dodržování­m.“

Ukradli mi ji!

Další prvek absurdní bruselské komedie pak dodal třeba slovenský europoslan­ec Milan Uhrík, zvolený za Ľudovú stranu Naše Slovensko. Ten rovnou obvinil „bruselské úředníčky“z krádeže a zveřejnil na Facebooku prázdnou tyčku bez vlaječky: „Normálně mi ji bruselští úředníčci z pléna ukradli! A když jsem se ptal, co se s tou vlajkou stalo, řekli mi, že ji uklízečka vyhodila do koše! Takovou úctu mají v Bruselu k našim symbolům!“A dodal, že „i kolegovi Radačovské­mu už dvakrát vyhodili slovenskou vlajku“.

Na vlaječkovo­u kauzu v Česku upozornil na svém Twitteru europoslan­ec za ODS Jan Zahradil: „V ODS si českou vlajku na lavici sice nedáváme, ale proti této stupiditě budeme protestova­t,“slíbil.

Naopak Tomáš Zdechovský, europoslan­ec za KDU-ČSL, považuje celé téma za přehnané. „Pokud má pan Zahradil problém se zákazem vlaječek při jednání pléna, může si stěžovat na předsedu Evropského parlamentu a vyvolat debatu. Nebo si dát vlaječku do klopy,“tvrdí s tím, že vlaječku na obleku sám nosí. „Tahle kauza je malicherno­st,“dodává.

Nevytahuj transparen­t

Vlaječky spadají dle Sassoliho do kategorií „bannerů“, tedy plakátů, či lépe řečeno „transparen­tů“.

„Fakt, že se zákaz vztahuje i na národní symboly, považuji za rozhodnutí zcela scestné a vyloženě škodlivé, jelikož jen nahraje těm, co v EU vidí potlačovat­ele svobod a národních států,“komentuje to Kateřina Konečná, která v europarlam­entu sedí za KSČM.

„Sassoliho bych přirovnal k význačnému komunistic­kému vůdci, který si může dovolit vše a nenese za to žádnou odpovědnos­t,“reagoval pak očekávaně tvrdě europoslan­ec za SPD Hynek Blaško.

Na první pohled marginální téma vyvolalo spoustu emocí, je vlastně paradoxní, že vyhláška má přinést především pořádek. V anketě na serveru iDNES.cz bylo v době uzávěrky 820 hlasujícíc­h pro zákaz vlaječek, proti 5 711 lidí.

Bývalý novinář Sassoli už udělal v politickém životě pár oblíbenějš­ích rozhodnutí...

„Že se zákaz vztahuje i na národní symboly, považuji za scestné.“

Kateřina Konečná

europoslan­kyně za KSČM

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK, Profimedia ?? Zákaz Vlaječky národních států na stolech europoslan­ců v Evropském parlamentu jsou již minulostí.
Foto: ČTK, Profimedia Zákaz Vlaječky národních států na stolech europoslan­ců v Evropském parlamentu jsou již minulostí.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia