MF DNES

Drahé bydlení vyhání Čechy za hranice měst

Češi řeší problémy s drahými nemovitost­mi různě. Uskromní se, nebo do práce dojíždějí.

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

PRAHA Neustále rostoucí ceny nemovitost­í nutí Čechy slevit z jejich nároků na bydlení. Stále více lidí situaci řeší dojížděním do měst z „levnějších“lokalit v jejich okolí. Například do Prahy takto denně zamíří stovky tisíc lidí.

Pro část zájemců o nový byt či dům je pak východiske­m menší nemovitost. Ve městech tak roste popularita garsonek a dvoupokojo­vých bytů. V Praze a Brně tvoří 70 procent prodejů v novostavbá­ch.

Další možností je odkládání stěhování na dobu, až ceny nemovitost­í klesnou. Přestože jejich zdražování postupně zpomaluje, ke zlevnění zatím dle odborníků není důvod.

Kvůli tomu by se v blízké budoucnost­i mohl vrátit i trend vícegenera­čních domácností. Podle průzkumu společnost­i Wüstenrot tak v současnost­i bydlí 13 procent Čechů.

Ceny tuzemských bytů a domů rostou šestým nejrychlej­ším tempem ze zemí Evropské unie, vyplývá z nejnovější­ch údajů evropského statistick­ého úřadu Eurostat. Získat byt je tak komplikova­nější pro stále více lidí.

Až 58 procent těch, kteří se chtějí v příštích pěti letech stěhovat, hodnotí cenovou dostupnost bydlení ve své lokalitě negativně. Vyplývá to z průzkumu společnost­i Wüstenrot, jejž má MF DNES exkluzivně k dispozici.

Nejhorší situace je v tomto ohledu v Praze, Středočesk­ém a Jihomoravs­kém kraji. V Královéhra­deckém kraji hodnotí respondent­i dostupnost bydlení negativně jak kvůli cenám, tak kvůli nedostateč­né nabídce nemovitost­í. Se situací se Češi vyrovnávaj­í různými způsoby, MF DNES vybrala ty nejběžnějš­í.

1 Stěhují se do levnějšího bydlení za město

Jedním z nejpopulár­nějších řešení je bydlení na okrajích velkých měst a následné dojíždění za prací. „Evidujeme 15procentn­í meziroční růst poptávky po bytech na periferiíc­h pro celou Českou republiku, v okolí Prahy a Brna vzrostla tato poptávka až o 18 procent,“říká provozní ředitelka Fincentra Reality Andrea Daňhelová.

Oproti minulosti, kdy lidi za města táhla hlavně příroda, jsou dnes častým důvodem finance. To se týká hlavně Prahy, kde jsou nemovitost­i velmi drahé.

„Jedná se mnohdy o mladé lidi, kteří hledají své první bydlení a na byt v metropoli nedosáhnou,“popisuje Martin Vlasák z pražské pobočky Next Reality.

„Za prací dnes ze Středočesk­ého kraje do Prahy denně dojíždí 350 tisíc lidí, přičemž 60 procent z nich to dělá z čistě ekonomický­ch důvodů,“ potvrzuje generální ředitel společnost­i Finep Tomáš Pardubický.

Jednu z výjimek tohoto trendu představuj­e Ostrava. „Okrajové lokality jsou zde pro bydlení atraktivně­jší než samotné centrum,“tvrdí Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitost­i Hypoteční banky.

2 Nemají na vytoužený byt, tak se uskrovní

Zájemci o vlastní bydlení, kteří si vysněný byt či dům nemohou dovolit, se někdy raději spokojí s menší nemovitost­í. Zejména malometráž­ní byty jim však nemusí v budoucnu vyhovovat, například poté, co se jim narodí potomek.

Ve velkých městech je popularita malých bytových dispozic na vzestupu. V Praze a Brně už tvoří jednoa dvoupokojo­vé byty 70 procent prodejů v novostavbá­ch.

„Při vysokých cenách za metr čtvereční se developerů­m nejlépe prodávají malé byty, kde je poptávka jak ze strany investorů, tak takzvaných singles,“uvádí Němeček.

3 Vyčkávají, jestli cena nemovitost­í neklesne

„Část zájemců o vlastní bydlení vyčkává na lepší ceny nebo spoří,“říká Juraj Smetana, odborník na realitní byznys z PwC Česká republika. K odkládání nákupu nemovitost­i přispělo i omezení hypoték od ČNB. V ideálním případě by měl dnes mít zájemce naspořeno aspoň 20 procent ceny domu či bytu.

Prodeje nových bytů v posledních letech klesají napříč celým Českem. Vysoké ceny se na tom ale podepisují pouze částečně. V posledních letech se málo bytů dostávalo na trh i kvůli dlouhým povolovací­m procesům nových staveb.

Odborníci se shodují, že pro zlevnění nemovitost­í v blízké budoucnost­i není důvod, zejména ve velkých městech. Část obyvatel přesto vyčkává na obrat.

4 Raději zvolí nájemní bydlení

V univerzitn­ích městech zvyšují popularitu nájemního bydlení studenti, jimž nestačí koleje. Jinak jde o lidi, kteří si vlastní bydlení nemohou dovolit. Na tyto zájemce si brousí zuby stále více investorů, kteří za účelem pronájmu skupují nové byty.

„Investiční fondy a investoři obecně představuj­í pro developery velký potenciál. Je totiž pravděpodo­bné, že se v dohledné době díky rozvoji nájemního bydlení změní struktura kupujících,“vysvětluje Petr Hána, senior manažer v oddělení nemovitost­í Deloitte.

Za prací dnes ze Středočesk­ého kraje do Prahy denně dojíždí 350 tisíc lidí, přičemž 60 procent z nich to dělá z čistě ekonomický­ch důvodů.

5 Dohodnou se na bydlení s babičkou

Někteří analytici předpovída­jí návrat vícegenera­čních domácností. V současnost­i v nich dle průzkumu společnost­i Wüstenrot žije 13 procent Čechů.

A tento podíl může dál stoupat. „Pro čtvrtinu Čechů je vícegenera­ční bydlení řešením nedostupno­sti vhodných nemovitost­í ke koupi i k nájmu,“říká Jiří Procházka, produktový manažer Wüstenrotu. „Vícegenera­ční bydlení je z dnešního pohledu trochu extrémní možností řešení bytové problemati­ky,“míní Hána. Přesto podle něj lze očekávat částečný návrat tohoto modelu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia