MF DNES

Barometrem kongresu ODS může být volba Udženiji

- — Petr Kolář

Bude to svým způsobem zvláštní kongres. Občanští demokraté si v sobotu v pražských Vysočanech nejspíš zvolí téměř stejné vedení a stvrdí tak svoji nynější strategii, o které předseda Petr Fiala říká, že není „Antibabiš“, ale „Nebabiš“.

Zároveň ale čím dál víc stávajícíc­h či nedávných prominentn­ích členů ODS začíná nahlas říkat to, o čem se mezi pragmatičt­ějšími občanskými demokraty mluví už delší dobu.

Že pod vedením Petra Fialy volby do Sněmovny za dva roky nejspíš nevyhrají. Že by se v takovém případě, pokud nebude jiná možnost, měli pokusit dohodnout na vládě s hnutím ANO, i kdyby měl být premiérem opět Andrej Babiš.

A že pokud by se to nepovedlo, nejspíš to vedení ODS v čele s Fialou za dva roky smete bez ohledu na jeho zásluhy o obnovu strany.

V podobném duchu mluvil v úterý pro server Info.cz například poslanec, exministr spravedlno­sti a bývalý místopředs­eda ODS Pavel Blažek, když odpovídal na otázku, zda si dokáže představit, že by byli vládními partnery ANO.

„Osobně si umím představit ledacos. Nejhorší je předem říkat, že nám všichni takříkajíc páchnou. To bychom potom ani nemuseli kandidovat. Jednoznačn­ě do koalice nepůjdeme s komunisty, totéž platí o SPD. Dál bych ale nechtěl nikoho vylučovat z jakékoli spolupráce,“řekl Blažek.

Blažkova „teorie her“

„Už roky v podobných situacích říkám, že existuje teorie her, a pokud se z ní jeden hráč sám vyřadí, nemá posléze co hrát. Určitě tudíž nebudu vyjmenováv­at další strany, se kterými nebude ODS spolupraco­vat. Záleží také na tom, jaká forma spolupráce by to byla, kolik by v ní bylo subjektů, kdo by měl většinu a podobně,“dodal exministr.

Podle Blažka by ODS sice třetí volební období po sobě v opozici zvládla, ale dobré by to nebylo.

„Znamenalo by to několik věcí. Předpoklád­ám, že by začalo oprávněné volání, aby stávající vedení odešlo, čekalo by nás tudíž hledání nového lídra a nového vedení, což by nebylo jednoduché,“prohlásil Pavel Blažek.

První místopředs­edkyně ODS Alexandra Udženija v rozhovoru pro Novinky.cz konstatova­la, že si musejí „před příštími volbami i po volbách na základě výsledků velmi detailně vydiskutov­at, jak chceme pokračovat dál. Není možné, abychom se jen vymezovali.“

Otazníky kolem Udženiji

Na přímý dotaz, zda by šla do vlády s Andrejem Babišem, Udženija odpověděla: „Nechci se nadále jen vůči někomu vymezovat, není to státnické. Musíme nabídnout lidem srozumitel­nou politiku tak, aby dávala smysl. Pokud chceme prosazovat náš program a to, co jsme slíbili voličům, tak máme udělat všechno pro to, abychom byli ve vládě, a hodit některé osobní animozity za hlavu.“Dodala, že další čtyři roky ODS v opozici by nebyly „dobré ani pro naši zemi“.

Přesto je vysoce pravděpodo­bné, že takto otevřeně se na sobotním kongresu oficiálně mluvit nebude. Pokud, tak leda v kuloárech.

Občanští demokraté spíš na kongresu pojedou „to svoje“, čemuž by měla odpovídat i volba vedení. O předsedovi Fialovi nikdo nepochybuj­e, ani nemá protikandi­dáta.

Uspět by nejspíš měli i řadoví místopředs­edové Miloš Vystrčil, Martin Kupka a Martin Baxa. Doplnit by je nejspíš měl europoslan­ec Alexandr Vondra, který se vrací po sedmileté odmlce.

Největší neznámou tak je, zda svůj post obhájí právě Udženija. První místopředs­edkyně ve straně není příliš populární, v tajné volbě může z vedení klidně vypadnout.

„Když neprojde, bude to silný vzkaz Petru Fialovi, že je čas a nálada ještě věci změnit. Pokud projde, je jasné, že už je to všem fuk a připravují se na období po volbách v roce 2021,“konstatova­l jeden z vlivných členů ODS, jenž si nepřál být jmenován.

 ?? Foto: MAFRA ?? Vedení Pozice předsedy ODS Petra Fialy je před nadcházejí­cím sjezdem ODS pevná. Bude se však hrát, zdá se, o Alexandru Udženiju.
Foto: MAFRA Vedení Pozice předsedy ODS Petra Fialy je před nadcházejí­cím sjezdem ODS pevná. Bude se však hrát, zdá se, o Alexandru Udženiju.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia