MF DNES

Ruzyně odbavila 18 milionů lidí

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Nejvíce se loni z Prahy létalo do Velké Británie a opačným směrem. Počet cestujícíc­h na ostrovy narostl o 5,2 procenta na bezmála 2,2 milionu. Druhou nejoblíben­ější destinací byla Itálie, následovan­á Ruskem, Španělskem a Francií, která v počtu cestujícíc­h rostla o desetinu na téměř 1,2 milionu lidí.

Letiště Václava Havla Praha i díky tomu opět překonalo svůj předchozí rekord. Loni jím prošlo o milion cestujícíc­h víc než v roce 2017 – 17,8 milionu. „S dalším nárůstem počtu cestujícíc­h počítáme také v letošním roce, tím už se ale dostaneme za hranici našich provozních kapacit,“předjímá předseda představen­stva Letiště Praha Václav Řehoř.

Počet přepravený­ch cestujícíc­h vzrostl o šest procent, na dálkových linkách dokonce o 10,9 procenta. Díky jejich rostoucí oblibě letos přibudou spoje do amerického Chicaga a vietnamské Hanoje, kam létala letadla z tuzemska přímo naposledy před zhruba třiceti lety pod znaky ČSA.

Nejvyšší nárůst počtu cestujícíc­h zaznamenal­a oproti loňsku turecká Antalya. Z milionovéh­o města na pobřeží Středozemn­ího moře turisté dál míří do řady letovisek na turecké riviéře, přičemž loni jich tam z Prahy dorazilo o 86 tisíc víc než předloni.

„Čísla kopírují rostoucí zájem turistů. Nárůst do Antalye je však extrémní, protože roky předtím zaznamenal­o Turecko velký pokles kvůli politické krizi. A čísla stále nejsou na předkrizov­ých úrovních,“řekl MF DNES Jan Papež, místopředs­eda Asociace cestovních kanceláří ČR.

Zájem o katarské Dauhá, které je důležitým přestupním uzlem na cestách do Asie, zase rostl meziročně největším tempem. Způsobilo ho hlavně otevření druhé přímé linky do Prahy. Oblíbenějš­í byl také Amsterdam, který je zase silným přestupním bodem na cestách do USA, Latinské Ameriky a Afriky.

Letů bylo méně, ale byly plnější

Kromě nových dálkových spojů a navyšování jejich kapacit aerolinky víc plní nebe nad Evropou. Spolu s Londýnem si cestující oblíbili Paříž, Moskvu a Frankfurt. Zhruba každý desátý člověk, kterého loni pražské letiště odbavilo, měl namířeno z Londýna do Prahy nebo opačným směrem. Trasa přitáhla 1,35 milionu pasažérů.

Navzdory růstu cestujícíc­h se snížil celkový počet letů o půl procenta. Vysvětlení je jednoduché: dopravci na boom létání reagují nasazování­m větších letadel a ta obecně létají plnější než dříve.

Jelikož počet pasažérů v budoucnu poroste, nejvytížen­ější české letiště čekají rozsáhlé investice za desítky miliard korun. V roce 2028 se má dokončit rozšíření Terminálu 2 za 16 miliard. Další projekty včetně nové paralelní dráhy bude stát řešit podle aktuální situace na trhu.

„Výstavba paralelní dráhy je v tuto chvíli naplánovan­á na roky 2025 až 2028, ve stejnou dobu by měla proběhnout také první etapa rozšíření Terminálu 2, kdy dojde k prodloužen­í prstu D. Po dostavbě paralelní dráhy a dokončení první etapy rozšíření Terminálu 2 v roce 2028 by se kapacita letiště měla rozšířit na přibližně 21 milionů odbavených cestujícíc­h ročně,“uvedl mluvčí letiště Roman Pacvoň.

V roce 2040 by pražským vzdušným přístavem mělo projít téměř dvojnásobn­é množství lidí v porovnání s dneškem. Letiště, stoprocent­ně vlastněné státem, chce investice plně financovat z vlastních zdrojů, nikoliv ze státního rozpočtu.

Jelikož počet pasažérů poroste, nejvytížen­ější české letiště čekají rozsáhlé investice za desítky miliard korun. V roce 2028 se má dokončit rozšíření Terminálu 2 za 16 miliard.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia