MF DNES

Vietnam, nová země zaslíbená pro americké důchodce

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

HANOJ Po skončení vietnamské války v roce 1975 se na někdejší divoká bojiště vracelo nespočet amerických veteránů. Přijížděli vesměs na pár dnů, často z nostalgie, hledali odpuštění a smíření.

Teď mají jiné důvody, řekněme „přízemnějš­í“: americké důchodce láká dnešní Vietnam levným bydlením, lacinou zdravotní péčí a slušnou životní úrovní. Zabydlí se, mnozí si najdou nové manželky a v zemi někdejšího úhlavního nepřítele zůstanou na dožití.

Komunistic­ký Vietnam se pro starší Američany zkrátka stává novou zemí zaslíbenou.

Dnes sedmdesáti­letý David Clark byl v roce 1968 nasazen u města Danang. „Celé dny jsem chodil kolem našeho tábora se svou puškou M16 a strkal ji do obličeje každému Vietnamci, kterého jsem potkal. Chtěl jsem, aby se mě báli,“vzpomínal před časem pro server BBC.

Levné životní náklady

Víc než čtyřicet let poté se Clark do Vietnamu vrátil, už ne bojovat s komunisty, ale začít nový život. Usadil se – jak jinak – poblíž Danangu, kde to důvěrně znal, a své rozhodnutí si pochvaluje. „V Americe jsem měl noční můry, tady ne. Nejspíš bych se upil k smrti,“svěřil se.

Podobnou zkušenost má John Rockhold, taktéž válečný veterán z Vietnamu. V roce 2009 se oženil s Vietnamkou a v zemi zůstal. Zplodil dvě děti. „Obě přišly na svět císařským řezem, pobyt ve zdejší nemocnici nás stál zlomek toho, co v Americe,“tvrdí. V někdejším Saigonu (Ho Či Minovo Město) si se ženou pořídili prostorný čtyřpokojo­vý byt za „pakatel“, jak říká. Tedy ve srovnání se Spojenými státy.

Proud přesídlenc­ů z Ameriky pozvolna nabíral na síle po roce 1995, kdy Vietnam a USA znovu navázaly diplomatic­ké styky, a dodnes zdaleka nevyschl. Spíše naopak.

Vietnam si Američany hýčká

Rychlý růst vietnamské ekonomiky a slušný životní standard láká do země další americké důchodce. Zvláště pokud nepřijdou zcela s prázdnou, žijí si v zemi na úrovni a přitom utratí daleko méně než doma. To, že mnozí z dnešních amerických přistěhova­lců k nim před lety přišli jako vetřelci, Vietnamci dnes neřeší. „Jsou milí a pozorní, chovají se ke mně lépe než moje vlastní vláda, když jsem se vrátil z války,“svěřil se Rockhold listu Los Angeles Times.

„Vietnam je jednou z nejbezpečn­ějších zemí na světě, drobné kapesní krádeže tu jsou téměř neslýchano­u věcí,“dodává John Rockhold. „Je to sice komunistic­ká země, ale s tím se tu vůbec nedostanet­e do styku,“dodává.

Aby přilákal americké důchodce spolu s jejich úsporami, uvolnil Vietnam vízová pravidla. Ani pro ty, kteří chtějí přijet jen na čas, není problém získat jednoleté či dvouleté povolení k pobytu.

Těžko říci, kolik amerických důchodců zvolilo Vietnam za svou „poslední životní stanici“. Vláda takovou statistiku nezveřejňu­je. Kvalifikov­ané odhady hovoří o stovkách až tisících.

 ?? Foto: Facebook ?? S rodinou 67letý veterán John Rockhold založil ve Vietnamu novou rodinu.
Foto: Facebook S rodinou 67letý veterán John Rockhold založil ve Vietnamu novou rodinu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia