MF DNES

Jak se vlk nažral alimentů

Zálohované výživné je evergreene­m české politiky. Tentokrát už ale zásluhou obchodu ANO s ČSSD tento špatný zákon asi projde.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Už šestkrát byl tento zákon v českém parlamentu, vůbec poprvé s touto myšlenkou přišla před více než dvaceti lety Zemanova spolubojov­nice Jana Volfová. Tehdejší předsedkyn­ě Sociálně demokratic­kých žen mezi růžové sny o plošných přídavcích na děti a masivní výstavbě státních bytů pro mladé zařadila i nápad, že o alimenty za neplatiče by se měl postarat erár.

Přeskočme dvacet let marných pokusů levičáků všech barev, kdy se faktického zavedení nové sociální dávky paradoxně lekly i některé levicové kabinety. Při startu Sobotkovy vlády si to pak ČSSD prosadila do koaliční smlouvy, ale pravicověj­i založení poslanci ANO to v předvolebn­ím rozkladu koaliční loajality shodili ze stolu. I při skládání druhé Babišovy vlády socialisté na zálohované­m výživném trvali – a tentokrát, zdá se, mu už asi neunikneme.

Za vládnutí se musí krvavě platit, to bylo a je ve všech koalicích. Podruhé už asi hnutí ANO z koaliční smlouvy neuteče, nehledě na to, že tentokrát se státní alimenty staly protiplněn­ím v širším obchodu mezi vládními stranami. Premiér a ministryně financí potřebují vládou protlačit zrušení superhrubé mzdy či zavedení stravenkov­ého paušálu, což slibuje přinést body u voličů. V to samé věří i ČSSD u zálohované­ho výživného, a tak bude asi muset tentokrát ANO přilézt ke křížku, i když je tento zákon, pravý extrakt sociálního inženýrstv­í, dokonce i pro něj hodně silné kafe.

Babišovci z toho alespoň vykličkova­li osvědčenou metodou, že vlk se nažere, ale koza zůstane celá. Z původních plánů Jany Maláčové či dokonce Michaely Marksové zbylo torzo, při koaličním sezení byl návrh osekán až na kost. Natolik, až upřímně řečeno trochu ztrácí smysl.

Stát bude rodiči vyplácet alimenty maximálně dva roky, takže s dvouletým dítětem stejně dál zůstane bez peněz. Nárok na výživné od eráru bude mít jenom ten, kdo prokáže, že už čtyři měsíce nedostal od druhého rodiče celou vyměřenou částku výživného. Což přímo vybízí neplatiče, aby tu a tam poslali stovku – a problém elegantně odsunou. Matka na otce (nebo obráceně) také musí podat trestní oznámení a uvalit na něj exekuci, což je začátek otevřené války, do níž se určitě ne každému bude chtít. Maximální částka, kterou stát měsíčně rodiči vyplatí, jsou 3 000 korun (původní návrh ministerst­va práce počítal u nejstaršíc­h dětí s více než osmi tisíci korun). A tak dále...

Ministerst­vo spravedlno­sti se má sice snažit, aby stát vyplacené částky vymohl, ale už předchozí odhady říkaly, že reálné je od neplatičů dostat zpět tak desetinu. Nápady, jak jim sebrat lovecké lístky či zbrojní průkazy, jsou spíš pro smích: jediné, co může fungovat, je hrozba zabavení řidičáku – a ta existuje už dnes.

Výsledkem bude nefunkční systém, který půjde snadno obejít, v němž se zavádí nová sociální dávka, úřady práce se mění na vymahače dluhů, stát zvýhodňuje jednu skupinu věřitelů před jinými, posiluje se vměšování státu do rodin a slušní a zodpovědní se skládají na neslušné a nezodpověd­né.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia