MF DNES

Stop všem diskrimina­cím! Až na kmeta ombudsmana

- Petr Kolman právník a publicista

Prezident Miloš Zeman oznámil, že na funkci ombudsmana Sněmovně navrhne Stanislava Křečka. Jednaosmde­sátiletý Křeček působil jako advokát, zástupce veřejné ochránkyně práv, též byl dlouholetý­m levicovým politikem a poslancem za sociální demokracii.

Jako zkušený právník, který se mimo jiné dlouhodobě zabýval právy nájemníků a seniorů, je jistě důstojným kandidátem. Navíc může zúročit svou šestiletou zkušenost, kdy vykonával funkci zástupce ombudsmank­y, čímž by byla zachována jakási paměť instituce. Tedy aby se v ní zbytečně nemarnil čas a veřejné peníze blouděním v dávno prozkouman­ých uličkách, jak se tomu někdy na úřadech děje.

Prezidentů­v návrh rozdělil společnost. Chápu, že části veřejnosti Zemanův kandidát nemusí vyhovovat a preferují někoho jiného, to je demokracie. Co mne však nejen jako právního pedagoga, ale hlavně jako člověka mrzí, je perfidní argumentac­e věkem doktora Křečka. Na funkci se prý nehodí, jelikož mu letos bude již 82 let. Obrovským lidským zklamáním pro mne je, že tato argumentac­e zaznívá i z řad „progresivn­í nové levice“. Paradoxně ti, kteří dnes tolik bojují proti nejrůznějš­ím formám diskrimina­ce, najednou hrají diskrimina­ční věkovou kartu. Klasický ageismus v praxi. Smutné.

Proč mám ten pocit, že někteří „lidskopráv­níci“by osmdesátní­ky viděli nejradši v LDN či v domácím hospici? Někdo s oblibou říká, že senior má být subjektem, nikoliv objektem, ale když se někdo postaví času a i ve vyšším věku se snaží být užitečný, zapojit se do veřejného dění, je dehonestov­án kvůli svému věku. Inu, snadno se něco píše do konferenčn­ích sborníků, ale v praxi „skutek utek“.

Stanislav Křeček rozhodně není člověk žijící v minulosti, vzpomínají­cí na to, jak bývalo kdysi dobře. O jeho aktivním zájmu a přehledu svědčí i jeho pravidelné články v novinách. Takže jeho názory jsou známé a předvídate­lné. Včetně toho, že by chtěl zastavit neuvěřitel­né bobtnání úřadu veřejného ochránce práv, proti němuž se ostatně v minulosti vyslovoval první český ombudsman Otakar Motejl i ten druhý Pavel Varvařovsk­ý.

Doktor Křeček je důstojný a kvalitní kandidát a vysmívat se mu kvůli věku je trapné. Ageismus do slušné diskuse v demokratic­ké společnost­i nepatří.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia