MF DNES

Na 70. léta se dneska raději díváme s úsměvem, míní Noha

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Do socialisti­cké domácnosti, na fotbalové hřiště či na hřbitovní sexuální večírek se prý podívají diváci, kteří v pražském Divadle Gong navštíví novinku Normální debil.

Dle své stejnojmen­né knihy ji zde totiž režíruje Robert Bellan. „Naše inscenace vychází převážně z prvního dílu,“upřesňuje herec Leoš Noha, který se v divadelní verzi objeví. „Nechtěl bych vyloženě prozrazova­t děj, půjde prostě o retrokomed­ii. Začínáme v roce 1976 a končíme v roce 1980,“naznačuje.

Noha se objeví hned v několika rolích. „Hraji ředitele školy, fotbalovéh­o trenéra, otce, doktora Cvacha,“vypočítává. „Všichni jich máme několik krom Zbyška, který je právě ten Normální debil,“dodává v narážce na hlavní úlohu Zbygniewa Kaliny.

Příšerné košile

A proč se představen­í, potažmo kniha, jmenuje právě takhle? „Rodiče jistého Norberta Intribuse, tedy hlavně otec, jej tak častují. A protože je jeho otec Slovák, říká doopravdy: Normalni debil,“vysvětluje Noha, který sám své dětství prožil v zobrazovan­é době. „Našel jsem tam toho spoustu, něco jsem i upravoval, protože jsem si to pamatoval lépe než autor. Jsem ročník 68, takže jako pamětník jsem si něco v tom bordelu zvaném socialismu­s odkýval,“popisuje a dodává, že diváci nepřijdou ani o „příšerné silonové košile, co se v té době nosily“.

Dá se od představen­í čekat i nějaká kritika tehdejších pořádků? „Lehce. Lidé se dneska na tu dobu raději dívají s úsměvem. A navíc nám ji stále připomíná naše vládnoucí garnitura. V představen­í nejsou žádní zlí estébáci podobní těm, co nám šéfují. Což je trochu škoda, ale díky tomu na to asi lidé budou chodit. On se nikdo moc bát nechce,“uvažuje herec.

Vedle Divadla Gong, kde má novinka dnes večer premiéru, ji bude zřejmě možné v létě vidět i na přidružené Letní scéně Harfa.

 ?? Foto: Divadlo Gong ?? Normální debil Vedle Leoše Nohy (s čepicí) se objeví Lenka Zbranková (vlevo), Veronika Čermák Macková a Zbigniew Kalina.
Foto: Divadlo Gong Normální debil Vedle Leoše Nohy (s čepicí) se objeví Lenka Zbranková (vlevo), Veronika Čermák Macková a Zbigniew Kalina.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia