MF DNES

Metro bude dražší, ale zhodnotí majetek

Metro D by mělo jezdit v roce 2027. Ve srovnání se současnost­í to znamená přehledněj­ší MHD a nižší emise, provoz bude ale stát víc než dnes.

- redaktor MF DNES Ivo Horváth

PRAHA Největší dopravní projekt desetiletí v hodnotě 57 miliard, zrychlení a zlepšení hromadné dopravy, úspora nákladů – to jsou věty, které padají v souvislost­i se stavbou linky metra D.

Metro přinese Dopravnímu podniku hl. m. Prahy (DPP) úsporu například ve výdajích na autobusové linky, které bude možné výrazně omezit. Celkově ale dopravní podnik podle Filipa Drápala z Ropidu, jenž organizuje MHD v Praze, neušetří. „Pokaždé, když se někde zavede metro, je provoz dražší než v případě pozemních linek, které nahradilo. Město do té investice na pořízení a provoz podzemní dráhy musí započítat i environmen­tální přínos i například to, že se zvýší podíl veřejné dopravy na úkor té individuál­ní,“vysvětluje.

Podle Daniela Šabíka z dopravního podniku je zatím předčasné mluvit o tom, jak bude ekonomika nového metra vypadat. Pro vyčíslení nákladů je nutné znát například přesný rozsah provozu a ten je zatím neznámý. „Další linka metra bude znamenat kromě většího počtu cestujícíc­h využívajíc­ích MHD i například více prodaných kuponů a jízdenek, větší využitelno­st návazných spojů MHD,“vysvětluje Šabík.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy z Czech Fund přitom není možné vnímat projekt metra jako podnikatel­ský záměr, u kterého je vypočtena přímá finanční návratnost. „Nová trasa metra uspoří čas, který je nyní potřebný při přepravě jiným prostředke­m povrchové dopravy. K benefitům metra je třeba také připočíst různé externalit­y, jako je nižší objem emisí či nižší hlučnost. A v neposlední řadě je třeba vzít v potaz i menší počet dopravních nehod,“vysvětluje.

Návratnost za několik desetiletí

Návratnost investice do metra se podle Kovandy pohybuje v horizontu několika desetiletí. Otázkou návratnost­i investice také mohou podle ekonoma zamíchat vícenáklad­y. „Je potřeba s nimi počítat. U podobně velkých projektů se bohužel celkem běžně vyskytují. Výstavba metra je dlouhodobě přínosným projektem jen tehdy, pokud se z něj nestane černá díra na veřejné peníze,“dodává analytik Kovanda.

Očekávaném­u zlepšení životního prostředí či situace v dopravě ale bude nejprve předcházet zhoršení – různé uzavírky přijdou na řadu během výstavby povrchovýc­h částí stanic včetně podchodů. Dopravní omezení zasáhnou i městské autobusy – i proto DPP spěchá na prodloužen­í tramvajové trati z Modřan až do Libuše. Trať o délce 2,1 kilometru má stát 500 milionů korun a je plánovaná na rok 2021 až 2022. Má mimo jiné kompenzova­t výpadek autobusů, ke kterému dojde v souvislost­i se zmíněnými dopravními uzavírkami.

Kromě Libuše budou tramvaje zachraňova­t situaci také u metra Pankrác. Tato stanice bude podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherr­a (Praha sobě) uzavřena zhruba rok. Práce na stanici metra D budou komplikova­né i kvůli tomu, že koleje „déčka“na Pankráci povedou jen čtyři metry pod tunelem linky C. Cestující ale budou mít možnost jet tramvají na Pankrác a tam přestoupit na metro.

Zhodnocení realit

Vysoké výdaje na výstavbu metra však budou také znamenat zhodnocení pro majitele realit v blízkosti metra. „S růstem cen nemovitost­í je třeba počítat prakticky po celé trase. Standardně může jít u běžných nemovitost­í až o miliony korun,“

dodává Kovanda. Podle Daniela Šabíka přitom může zhodnotit svůj majetek v souvislost­i s výstavbou metra také dopravní podnik i město, protože vzroste i hodnota pozemků v majetku metropole.

Oslovené městské části, kterých se projekt metra týká, včetně Libuše nejvíce kvitují očekávané zlepšení životního prostředí. „Například příměstské linky už nebudou jezdit z Kačerova, ale od některé z konečných stanic metra. To bude nejspíš ve stanici Depo Písnice nebo Písnice,“říká Jiří Koubek (TOP 09), který je starostou Libuše s Písnicí.

Jasno, jak by doprava po zprovozněn­í metra mohla vypadat, zatím nemají v Praze 4. „Možné úpravy autobusový­ch linek nejsou známy. Pokud by nebyly ku prospěchu našich

obyvatel a ztěžovaly jim cestu k lékaři, na úřady, za nákupy či za zábavou, budeme o nich pochopitel­ně jednat,“vysvětluje mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

Starosta Libuše si komunikaci s magistráte­m ve věci budoucího plánování dopravy v okolí metra pochvaluje a žádné komplikace v organizaci hromadné dopravy si ani nepřipoušt­í. „Ten úbytek autobusů, který přijde, rozhodně nebude žádnou ztrátou, protože budoucí metro ho plnohodnot­ně nahradí,“vysvětluje Koubek.

Ten dokonce počítá s tím, že v jeho lokalitě do budoucna MHD přepraví více lidí než nyní. Okolí nových stanic metra totiž podle něj láká developery, a nejen počet obyvatel Libuše a Písnice se tak v dohledné době zvýší o několik tisíc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia