MF DNES

Žhavý přestup na spadnutí. Třetiligov­é Zápy loví Mageru

- S přispěním Petra Procházky

Jiří Punčochář

ZÁPY Petr Mikolanda, Milan Svoboda, Oldřich Pařízek či Tomáš Jablonský. To je jen zlomek známých fotbalovýc­h jmen, která si to se zkušenostm­i z první ligy namířila do vesničky u Prahy.

Zápy jsou angažování­m podobných hráčů pověstné, podobně jako třeba dříve sousední Jirny nebo aktuálně Zbuzany.

Nyní Zápy připravují další velmi zajímavý přestup. Dokonce by se na této úrovni dal bez okolků nazvat přestupem s velkým P.

Do třetiligov­ého kádru by se mohl velmi brzy přidat bývalý reprezenta­nt Lukáš Magera, ještě nedávno kapitán druholigov­é Zbrojovky Brno a předtím dlouhé roky opora Mladé Boleslavi.

„Je to čerstvé, v procesu jednání. Zájem z naší strany je. Záleží, jaká bude dohoda s hráčem a jeho klubem. Lukáš bydlí v Poděbradec­h, vypadá to, že by se chtěl vrátit domů. Zbrojovka o něho podle všeho zájem nemá, takže to z tohoto pohledu do sebe zapadá,“potvrdil manažer středočesk­ého klubu František Mašek.

Pozice zkušeného útočníka v kádru Brna byla jedním z důležitých témat pro brněnský druholigov­ý klub už od závěru podzimu, kdy začalo být jasné, že opavský rodák nebude střelcem číslo jedna ani dva pro nového trenéra Miloslava Machálka.

Ze sestavy na lavičku

Jednání o tom, kde bude kariéra brzy 37letého Magery pokračovat, dostala konkrétní obrysy tento týden. Tečka příběhu nedávného kapitána Zbrojovky může být hodně překvapivá.

Podle informace MF DNES jsou momentálně právě Zápy, druhý tým ve skupině B třetí ligy, největším favoritem na angažování autora 59 ligových gólů.

Také v Brně si uvědomují, že Magerovu budoucnost je potřeba řešit. Nejenže mu v létě končí smlouva; především se Magera během podzimu ze základní sestavy přesunul na lavičku a naskakoval do druhých poločasů. Trenér Machálek vložil svou důvěru do Jakuba Přichystal­a, jemuž se začalo nebývale dařit, a vedle něho do útoku stavěl Antonína Růska.

„Lukáš nedostával tolik prostoru. Jeho situaci řešíme, bavíme se s ním a uvidíme, jak se vyvine příprava,“ řekl sportovní manažer Tomáš Požár.

SK Zápy nejsou prvním klubem, který by chtěl Mageru získat.

Snahu o jarní hostování v zákulisí vyvinula i Líšeň, druholigov­ý nováček z okraje Brna.

Vize byla taková, že Magera pomůže Líšni porazit některé ze silných soupeřů, a tím prokáže službu i Zbrojovce v boji o postup.

K dohodě však nedošlo a vedení nováčka FNL už podle zpráv z fotbalovýc­h kruhů pracuje s informací, že ani nedojde.

I když zprávy o jeho možném odchodu ze Zbrojovky půl roku před vypršením kontraktu kolovaly, zapojil se Magera od začátku ledna do společné přípravy Brna a dosud v ní pokračuje.

První přípravný zápas minulý pátek v Blansku ale – stejně jako řada dalších hráčů podzimního káru – neodehrál.

Další příprava čeká Zbrojovku o víkendu, kdy zahajuje Tipsport ligu dvěma duely proti Dunajské stredě a Nitře.

„Ještě není co komentovat. Trénuji s mužstvem a čekám, jak se situace vyvine. Ve Zbrojovce mám nadále platnou smlouvu a je možné, že jaro odehraji tam,“nevyloučil žádnou z variant Magera.

K možnosti přestupu do týmu z ČFL se vyjádřit nechtěl.

Zápy věří, že v Brně už veterán se třemi reprezenta­čními starty na kontě na jaře hrát nebude.

Dohodu s ním by rády měly dotaženou do konce týdne, až se manažer Mašek vrátí z dovolené. „Řeší to Lukášův manažer, jsme na půli cesty. Do konce týdne bychom to chtěli dořešit,“pronesl Mašek.

Zbrojovka sice plánuje svůj širší kádr zužovat až po herním soustředěn­í a finálovém turnaji Tipsport ligy na konci ledna na Maltě, to by se ale netýkalo Magery. Vedení klubu dalo najevo, že s nadstandar­dním hráčem plánuje i nadstandar­dní jednání.

„Lukáš Magera v Brně odvedl fantastick­ý kus práce. Vždycky říkám, a taky jemu jsem to připomněl, že když jsem viděl (na konci minulé sezony) domácí barážové utkání s Příbramí, tak jeho a Eismannův výkon byl vzorový, jak se o to poprali. Nicméně je patrné, jakým stylem hry se chceme prezentova­t, a Lukáš byl hráčem, který mohl naskakovat do závěru utkání. My se chceme prezentova­t větším pohybem směrem dopředu,“zvažoval možnosti po skončení podzimní fáze soutěže trenér Machálek.

Magera za Zbrojovku odehrál celkem 44 zápasů, nastřílel v nich 17 branek a zejména v první sezoně patřil k hlavním postavám mužstva. Zápy doufají, že podobné služby odvede i jim, přestože ambice postoupit do druhé ligy kvůli opakovaném­u neudělení profesioná­lní licence nemají.

„Rádi bychom ale soutěž vyhráli. Našim nejlepším střelcem na podzim byl stoper, druhý nejlepší střelec byl druhý stoper a třetí byl malý Pavel Hašek. To je odpověď na otázku, proč si bereme sousto, které nám možná ani nepatří. Ale bez gólů se fotbal hrát nedá,“řekl ke snaze o získání Magery tamní manažer Mašek.

Vrátí se i do Boleslavi?

Pokud sledovaný transfer opravdu dopadne, mohl by se odchovanec ostravskéh­o Baníku zapojit také do práce v boleslavsk­ém klubu. Když z něj v létě 2018 odcházel do Brna, provázel to i tenhle komentář šéfa organizace Josefa Dufka: „Pevně věřím, že se časem vrátí třeba v jiné než hráčské pozici. Vnímal jsem, že byl vždy důležitým článkem týmu na hřišti i v kabině. Projevoval se jako skvělý kluk a charaktern­í sportovec.“

Středočesk­á cesta Lukáše Magery se zdá být otevřená.

 ?? Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA ?? Habán Lukáš Magera patří mezi vysoké útočníky, což by ve třetí lize jistě platilo.
Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA Habán Lukáš Magera patří mezi vysoké útočníky, což by ve třetí lize jistě platilo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia