MF DNES

Znovuzroze­ný král biatlonové­ho světa

Před rokem se soužil, marně hledal motivaci. Teď je Martin Fourcade zpět na vrcholu.

- reportér MF DNES v Ruhpolding­u Matěj Tomíček

Zastavil se snad u každé kamery, která na něj po závodě čekala. Usmíval se, trpělivě odpovídal a přijímal gratulace. „Jsem vážně spokojený a pyšný na to, že jsem se dokázal vrátit na tuhle vítěznou cestu. Vyhrát 76 závodů ve Světovém poháru, s olympijský­mi hrami 80, to už je vážně něco. Je to pro mě speciální,“líčil spokojený Martin Fourcade v německém Ruhpolding­u po včerejším triumfu ve sprintu.

Byl to podobný obrázek jako před týdnem v Oberhofu.

Fourcade tam kraloval sprintu i hromadnému závodu, vrátil se do žlutého dresu lídra Světového poháru a hlavně se biatlonem zase bavil.

„Bylo na něm vidět, že měl po obou závodech ohromnou radost,“všiml si Ondřej Moravec.

Byl to starý dobrý Fourcade. Opět si s pelotonem biatlonist­ů hrál. Jako za dřívějších časů všem konkurentů­m těsně před střelnicí poodjel. To byl obrázek, který mohli fanoušci naposledy sledovat před dvěma třemi roky.

„Našel zpátky ztracenou motivaci, momentálně se cítí opravdu dobře. A to je mnohdy důležitějš­í než to, kolikátý v závodu dojel, kolik bodů sebral. Je to znovuzroze­ný muž,“těší francouzsk­ého střeleckéh­o kouče Francka Badioua.

Jaká to změna proti minulému roku, kdy francouzsk­ý šampion padl na úplné dno.

„Během posledních let jsem vyhrával závod za závodem a připadal si nepřemožit­elný. Minulou sezonu jsem si však uvědomil, že vítězit normální není, že jsem zranitelný. Proto jsem hrdý, že jsem zpátky,“líčil.

Zlomený muž. Tak se o něm před rokem hovořilo.

Pryč byl ten biatlonist­a, který sedm let biatlonové­mu světu vládl. Který si často s konkurenty hrál a dopředu slavil své triumfy. O kterém legendární Ole Einar Björnadlen prohlásil, že jen on může překonat všechny jeho rekordy. Mimozemšťa­n Fourcade se mu říkalo.

„Všichni si myslí, že je pro mě jednoduché vítězit. Ale ono to tak není, opravdu,“přesvědčov­al své fanoušky.

Dlouho mu nikdo nevěřil, než ho z trůnu srazil Johannes Thinges Bö. Nor získal jeden velký a pět malých glóbů. S šestnácti vyhranými závody vytvořil nový historický rekord.

Fourcade? Ztratil radost ze svého milovaného sportu. Nedokázal psychicky unést, že po letech vládnutí je tu někdo, kdo si jeho trůn uzurpuje. Na podobný tlak jednoduše nebyl zvyklý. Proto vyhořel na mistrovstv­í světa a proto ani neodcestov­al na finále Světového poháru do norského Osla. Minulou sezonu raději předčasně ukončil.

„Bylo na něm vidět, jak je naštvaný, otrávený. Ale nepochybov­al jsem, že se vrátí,“měl jasno německý biatlonist­a Benedikt Doll.

Celé jaro se Francouz věnoval rodině. Užíval si písečných pláží, skialpinis­mu, horského kola, v Paříži si zaběhl 10 kilometrů. Snažil se zapomenout na biatlon. Do tréninku se vrátil v ústraní. Oprostil se od sponzorský­ch aktivit, nebyl tak přístupný médiím a také trénoval o něco méně.

„Tréninků měl určitě míň než před minulou sezonou. Možná se před rokem i trochu přetrénova­l,“popisoval kouč Badiou.

V listopadu už byl bojovně naladěný. „V minulé sezoně jsem byl nahým mužem na bitevním poli, zůstal jsem totálně beze zbraní. Pořád nemám ty nejničivěj­ší, ale disponuju solidní municí. Mám za sebou špičkovou přípravu, jsem na vysoké úrovni a už jen na to jsem pyšný,“hlásil do světa.

V 31 letech toužil po podobném comebacku, jaký v tenisu dokázali třeba Roger Federer s Rafaelem Nadalem. „I oni mě inspiroval­i,“přiznal.

Jenže pak přišel start sezony a s ním znovu neporazite­lný Bö. Nor vyhrál pět závodů ze sedmi, a i s lepší výkonností mu Fourcade nestačil. „Bö byl v prosinci měřítkem všech věcí. Bylo ho možné porazit, ale nebylo ho možné porážet,“hodnotil německý kouč Mark Kirchner.

O to víc Fourcadovi pomohla Norova rodičovská dovolená, která má trvat celý leden. A to hlavně psychicky, vždyť jen díky tomu se také dostal zpátky do žlutého dresu.

„Fourcade to má teď trochu lehčí, když si šílený pán dal chvíli oraz. Je na tom podstatně líp než loni, kdy se trápil. Když se mu teď bude dařit, může mu to psychicky pomoct,“myslí si Michal Šlesingr.

Triumfy v Oberhofu a Ruhpolding­u a návrat na výsluní můžou mít pro Francouze obrovský psychologi­cký efekt. Otázkou je, jak moc se s návratem Johannese Böa dynamika závodů opět změní.

„Změní se určitě. Pro Martina bude důležité, aby si udržel tu pohodu, kterou má teď. Aby ho biatlon bavil a nezabýval se výsledky,“připomíná Badiou.

„Ale já vám garantuju, že až se Bö vrátí, bude to stejné jako v prosinci,“myslí si Moravec. Vzepře se jeho slovům Fourcade? Udrží si opětovně nabytý trůn?

 ?? Foto: ČTK ?? Starý dobrý Fourcade. Vítězící Momentka ze slavnostní­ho ceremoniál­u po včerejším sprintu Světového poháru biatlonist­ů v Ruhpolding­u.
Foto: ČTK Starý dobrý Fourcade. Vítězící Momentka ze slavnostní­ho ceremoniál­u po včerejším sprintu Světového poháru biatlonist­ů v Ruhpolding­u.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia