MF DNES

Další putování za snem

První tenisový grandslam roku 2020 bude v českém podání možná ryze dámskou jízdou. Se dvěma favoritkam­i.

- Tenisový reportér MF DNES

Miroslav Němý

Ta věta má nádech osudovosti: až budete číst tyto řádky, budete vědět, zda je český mužský tenis mezi živými. Tedy na Australian Open. Pouze Lukáš Rosol, který vstoupil do 3. kola kvalifikac­e v pátek ráno českého času, měl naději. Nikdo jiný ne, což je drsná realita – Tomáš Berdych si užívá sportovní penze, Jiří Veselý v Austrálii vůbec není, další kvalifikač­ní adepti neuspěli.

A kontrast s dámami s raketou snad ani nemůže být větší.

V hlavní soutěži totiž má místo osm Češek. A hned pět jich je nasazených! Přičemž ty na pozici dvě a sedm musí mít na betonech v Melbourne ty nejvyšší ambice.

Věřit si musí, jak by ne: v Austrálii obhajuje semifinále a obhájila rovněž titul z předgrands­lamového testu v Brisbane, kde vyhrála všechny čtyři duely včetně toho nad loňskou melbournsk­ou šampionkou Naomi Ósakaovou. Zároveň nelze říci, že by měla umetenou cestu – už Kristina Mladenovič­ová v 1. kole je celkem zrádný los. Po ní postupně hrozí CoCo Vandeweghe­ová (před třemi lety semifinali­stka Australian

Open), zkušená Ruska Pavljučenk­ová a na 4. kolo buď krajanka Vondroušov­á, či rutinérka Kerberová. Složité!

Kdo ví, kolik grandslamů ještě drobnou bojovnici čeká? Pokud by mělo jít o adieu s Austrálií, pak poměrně drsné, ve 2. kole se rýsuje střet s Venus Williamsov­ou a v dalším s obhájkyní Ósakaovou... Strýcová zároveň bude bojovat o nejvyšší mety ve čtyřhře, s tchajwansk­ou parťačkou Šie Su-wej už letos políbily pohár pro vítězky v Brisbane. Statistick­é okénko: byť v Melbourne došla nejdále do 4. kola, je to pro ni s úspěšností výher 59 procent v singlu ten nejlepší z grandslamů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia