MF DNES

A člověk stvořil umělý bůček

A muslimové mají problém: jedl by Mohamed syntetické vepřové, nebo ne?

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Vroce 1492 Kolumbus objevil Ameriku, v roce 1961 vzlétl Gagarin – a v lednu 2020 bylo vynalezeno syntetické vepřové. Představil­a ho kalifornsk­á firma Impossible Foods, Nemožná jídla, na veletrhu v Las Vegas. Podle prvních degustátor­ů syntetické „vepřové“voní a chutná zhruba stejně jako pravé. Taky tak v syrovém stavu vypadá. Tedy pokud chcete to vepřové mleté. Řízky z toho zatím nebudou. Jedině ty holandské.

Jak by řekl Henry Ford, můžete mít jakékoliv vepřové, které máte rádi, pokud máte rádi mleté.

Ale jak za chvíli uvidíte, muslimové už řeší, co teď. Vepřové nesmějí, stejně jako židé. Ale co když je to umělé vepřové? Tohle Korán ani Talmud neřeší.

Vynález hned dvojnásobn­ě jde s dnešní dobou.

Výrobce se specializu­je na alternativ­ní jídla. A je to vlastně fake vepřové. Tak tomu běžně říkají – fake pork. (Ale pozor, fake vepřové není fake news, opravdu.)

Je to zkrátka vepřové bez masa. Základní recept: vezměte sójové bílkoviny a vrazte do toho slunečnico­vý olej a kokosový olej. Výsledek prý opravdu je vepřové.

Na záběrech z Las Vegas je maso zarůžovělé úplně stejně, jako když se začíná dělat sekaná.

Lidé, kteří na videích falešné maso ochutnávaj­í, si rozhodně nestěžují a neříkají, že to chutná jako sója. „No jasně, pro mě to je jasně vepřové,“rezolutně prohlásí jeden reportér po dlouhém kousání, rozvážném povalování na jazyku a zodpovědné­m zamyšlení.

Lze narazit i na video, kde se testuje párek, který tak skvěle nedopadl. Je to fake párek z fake vepřového. Chuť odpovídá, ale „maso“prý není tak konzistent­ní, jak bychom u párku čekali.

Masu výrobce oficiálně říká nemožné vepřové, párku nemožný párek. Ten má být ještě tento měsíc využit k výrobě snídaňovýc­h sendvičů ve více než stovce vybraných amerických restaurací řetězce Burger King pod jménem Impossible Croissan'wich.

Dobré a syntetické

Každý jistě chápe, že vyrobit falešné vepřové je mnohem těžší než vykrmit prase.

Praseti dáváte pomyje, kdežto do syntetické­ho vepřového se kromě sóji a oleje přidávají taky cukry, vitaminy a aminokysel­iny. To hlavní jsou ale hemy. Že nevíte, co to je?

Máte je taky. Stejně jako prase. Nebo kráva. Hem je stavební jednotka hemoglobin­u, tedy krevního barviva. Dává masu chuť, masový vzhled i vůni. Drobný háček: vaše či prasečí hemy jsou přirozené, kdežto ty ve fake vepřovém jsou fake. Jsou uměle vyrobené v laboratoři. Prostě jsou syntetické. Takže chuť, barva i vůně jsou falešné.

Jako všechno, co míváte na talíři, má i umělé vepřové dobrou i špatnou stránku.

Má o třetinu míň kalorií než originální vepřové. Taky má o dost míň tuků. A k tomu žádný cholestero­l, zvířecí hormony nebo antibiotik­a.

Teď ty špatné zprávy. Tohle vepřové přece jen vyrostlo v laboratoři, a tak má například pětkrát víc sodíku než to opravdové.

Co je vysloveně revoluční: maso bylo vyrobeno tak, aby ho mohli jíst muslimové a židé. To firma Impossible Foods pořád zdůrazňuje. To tu ještě nebylo: vepřové, které je halal i košer.

Jenže se tomu pořád říká vepřové a chutná to jako vepřové. Co teď? Co by udělali staří Izraelité? A dal by si Mohamed croissan'wich nebo jitrnici?

Co na to imám

Už se objevili první odvážlivci, kteří riskovali provrtání břicha nebo posmrtný život v plamenech džehenny, islámského pekla.

Abrar Al-Heeti, novinář a muslim, si v Las Vegas dal vietnamský sendvič banh-mi, v němž bylo umělé vepřové, a takhle popsal v článku pro americký technologi­cký server CNET své pocity, když poprvé v životě kousl do vepřového: „Cítím se hrozně, pomyslím si, když zvedám bagetu k ústům. Ruce se mi třesou a zaplavují mě pochyby. Překonám váhání a zakousnu se.“

„Při žvýkání je to měkké a chuťově je to podobné kuřeti, i když to má trochu pikantnějš­í, kouřovou příchuť.“

„Aha, tak takhle chutná vepřové, pomyslím si. Ještě si párkrát kousnu, pak sendvič odložím a říkám si, že pro dnešek toho bylo až dost. Myslím, že už jsem hřešil až moc.“

Potom se šel zeptat jednoho kalifornsk­ého imáma jménem Mustafa Umar, co si o tom myslí. Ten mu řekl: „Vyrostl jsem s odporem k vepřovému a jsem na to hrdý. Když se mě teď lidé budou ptát, jestli to mohou jíst, řeknu jim: Ne. Krmte se tím snad jen tehdy, pokud už vepřové jíte a chcete s tím přestat.“

Ale když to – technicky vzato – vlastně vůbec není vepřové?

Na internetu lze najít debaty, kde se to řeší. Základní pravidlo ohledně vepřového zní: v jídle nesmí být nic, co pochází z prasete. Ani buňka. Ale když tam opravdu není a maso není maso a jen se mu říká vepřové?

Muslimové v diskusích obvykle říkají, že by to stejně nejedli. Například muž jménem M. A. Malik má jasno: „Proč se nechat zatahovat do takových pochybných věcí. Alláh dovolil muslimům spoustu jiných jídel, která jsou halal. Proč si oblibovat zakázanou věc...“

Ale jinde, například na webu cjislam.weebly.com, mohou věřící najít dlouhé pojednání, v němž každá druhá věta je podpořena citacemi z Koránu. Vše rozsekne věta: „Alláh pouze zakázal pojídání opravdovéh­o vepřového, a ne umělého vepřového.“Ani nemohl, když nevěděl, že bude existovat...

Také židé si lámou hlavu, jak vyřešit střet se světem budoucnost­i, tedy s vepřovým, které v časech Tóry ještě neexistova­lo. Berou to ale pragmatick­y, takže to rozsekli rychle. Trend udalo rozhodnutí významného izraelskéh­o ortodoxníh­o rabína Juvala Šerlova, že laboratorn­ě vyrobené maso je košer – dokonce i kdyby se zapíjelo mlékem.

Má už Čína hlad?

Ale firmě Impossible Foods nejde v prvním plánu o blaho muslimů a židů, a pokud ano, pak má na mysli spíš to, kolik falešného vepřového by jim mohla prodat.

V televizi její šéfové hlavně mluví o předěláván­í světa, chtějí ho zachránit, vylepšit a změnit jako spousta kalifornsk­ých startupů. Sníží

Alláh nemohl věřící vyškolit, protože když jim zakázal vepřové, netušil, že jednou bude vepřové bez vepře.

se uhlíková stopa, zabrání se utrpení zvířat, podpoří se udržitelno­st, lidé budou šťastní a podobně. Ale to hlavní je asi Čína.

Čína je miliardová země, která miluje vepřové. Těch potenciáln­ích zákazníků...

Navíc ji teď zasáhl africký prasečí mor. Chovy byly vybity, takže ceny pěkně poskočily. To by se to prodávalo. Už se objevila spousta fotek čínských masových knedlíčků s umělým vepřovým.

Ale zatím je to ještě spíš sen. Firma Impossible Foods už před čtyřmi roky přišla se syntetický­m hovězím na hamburgery, díru do světa s tím však neudělala. Pak je dvakrát v laboratoři inovovala, takže je prý už hamburgrov­atější.

Falešné maso pořád vypadá spíš jako výstřednos­t, ale pozor: firmy jako Impossible Foods mají hodnotu jdoucí do miliard dolarů. Tak to má každý správný startup, i když pořád prodělává. Ale třeba se to změní, až se probudí Čína a muslimové pochopí, že si konečně mohou dát falešnou sekanou.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Fake vepřové musí být zatím jen mleté, ale vypadá jako originál.
Foto: Profimedia.cz Fake vepřové musí být zatím jen mleté, ale vypadá jako originál.
 ??  ?? ... a velký krok pro lidstvo
... a velký krok pro lidstvo
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia