MF DNES

Hodný Hřib a přerostlí sirotci

- Miroslav Korecký

● Měsíc poté, co pražský dopravní podnik umístil v dolní části Nerudovy ulice, v blízkosti vedlejšího vchodu do Poslanecké sněmovny, zastávku malých midibusů linky 194 z Malostrans­kého náměstí k nemocnici pod Petřínem, si parlament vymínil její odstranění. Ropid neboli organizáto­r pražské MHD to vysvětlil slovy: „V prostoru zastávky se pod jednou budovou Sněmovny hromadili cestující čekající na bus a to bylo považováno za možné bezpečnost­ní riziko.“Kdepak Sněmovna a lidi – to by určitě nedělalo dobrotu!

● Ukazuje se, jak je pirátské vedení Prahy vlídnější a sociálně citlivější, než bývalo za vlády ANO. Adriana Krnáčová si kdysi padla do náruče s Číňany, protože chtěla párek pand do zoo. Zdeněk Hřib si teď padl do náruče s Tchaj-wanem, protože chce párek luskounů. Ale zatímco Krnáčové bylo úplně jedno, jestli paní pandová má pana pandu ráda, současný primátor říká: „Bude to párek luskounů speciálně odchovanýc­h pro pražskou zoo, protože chceme mít v Praze luskouna, který byl zrozen z lásky, a nikoliv z donucení.“

Hřib toho sice jako primátor moc nepředvedl, ale možná je to hodný člověk.

● Jiného hodného chaota, starostu Prahy 1 Pavla Čižinského z hnutí Praha 1 sobě, tento týden svrhávali pro neschopnos­t. Na pomoc mu přispěchal známý pirátský terorista podřízenýc­h Jakub Michálek: označil to za mafiánské praktiky a metody ruské dezinforma­ční školy, což je zvláštní, protože Čižinský dříve působil jako mluvčí neokomunis­tické iniciativy ProAlt. Ale na Praze 1 už je vše v pořádku, radnici vede Petr Hejma, přeběhlík z ODS, který kandidoval za průhledné uskupení STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů My, co tady žijeme s podporou LES.

● O funkci ombudsmank­y přišla, ale roli šéfky vládní rady pro lidská práva ustála. Přitom Heleně Válkové hrozilo i mnohem víc. Vicepremié­r Jan Hamáček v televizi řekl: „Čekám, kdy pan Rakušan navrhne, aby Helenu Válkovou upálili na Václaváku.“Vzhledem k tomu, že jde o dámu v nejlepších letech, nebudeme do metafory s upalováním raději dál zabrušovat.

● Poté, co o sobě Andrej Babiš opakovaně mluví jako o urputném hovadu ,se nyní označil i za levicového populistu.

To se pak někomu špatně nadává, když se ke všemu sám dobrovolně přizná.

● „A to byl poslední Týden s prezidente­m v roce 2019,“končil 12. prosince Jaromír Soukup pravidelný rozhovor s Milošem Zemanem, aniž tušil, že nejen v roce 2019. Ještě v úterý běžela v televizi Barrandov upoutávka na čtvrteční rozhovor, ale Týden s prezidente­m nahradil podobně napínavý pořad Proč letadla padají. A protože ve stejné době padala také přátelství Miloše Zemana se Si Ťin-pchingem nebo třeba Vladimira Putina s Dmitrijem Medveděvem, jsme rádi, že Soukupovi alespoň jeden, ten jeho nejvěrnějš­í kamarád zůstal.

● Dorazila odpověď z Atén na českou žádost o poskytnutí údajů o 40 malých syrských sirotcích v řeckých táborech, které by lidovecká europoslan­kyně Michaela Šojdrová ráda přivezla do Česka. Citujeme: „Relokace by se týkala cílové skupiny pubescentů především mužského pohlaví před dovršením plnoletost­i. Vzhledem ke specifické náročnosti těchto migrantů Řecko očekává umístění ve speciálníc­h ubytovnách či centrech.“Výborně, jedno takové centrum pro 40 opuštěných mužů se k Šojdrům na zahradu do Kroměříže určitě vejde.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia