MF DNES

Kremlík zkusí zlevnit dálniční e-shop

-

PRAHA Ministr dopravy Vladimír Kremlík zakázku na informační systém a e-shop pro elektronic­ké dálniční známky nezruší. Bude však se Státním fondem dopravní infrastruk­tury hledat cesty pro její zlevnění. Ministr to uvedl po schůzce s premiérem Andrejem Babišem, kterému se vypsání zakázky nelíbilo a vyjádřil se pro její zrušení.

Systém by mohl zlevnit co možná největším otevřením částí, které jsou v současnost­i nastavené jako utajené. Právě režim utajení zakázku prodražova­l. Vybraná společnost Asseco Central Europe měla od státu dostat 401 milionů korun, což se kritikům zdá příliš.

Zástupci státního fondu na včerejší tiskové konferenci postup při výběrovém řízení obhajovali. Zakázku fond nabídl pěti firmám, z nichž zájem projevily tři a dvě nakonec podaly nabídku. Zakázku získalo Asseco, které podle úřadu požadovalo nižší cenu.

Přesto se nad požadovano­u sumou 401 milionů pozastavil i premiér. „Je úplně absurdní, že my řešíme na vládě haléřové záležitost­i a tahle zakázka vůbec neprošla ani systémem Útvaru hlavního architekta,“řekl Babiš.

Státní fond dopravní infrastruk­tury cenu naopak obhajuje tím, že zakázka nezahrnuje pouze samotný e-shop, ale také náklady za uživatelsk­ý portál, mobilní aplikaci, call centrum, evidenci všech zaplacenýc­h dálničních poplatků a další služby.

Cena za dílo představuj­e 105 milionů korun z částky. Za poskytován­í služeb provozní podpory po dobu čtyř let si Asseco Central Europe naúčtovala 156 milionů korun, za služby platformy a rozvoje 139,8 milionu korun.

Vedle zakázky na e-shop běží ještě jedna samostatná veřejná soutěž, která má nalézt zřizovatel­e kamenných prodejen. Ty budou sloužit motoristům, kteří nechtějí nebo nemohou kupovat dálniční známky přes internet. Částka za celý systém tak bude nejspíš vyšší.

Podle odhadů by měla celá síť obchodních míst v příštích pěti letech vyjít na 477 milionů korun. Dalším výdajem budou speciální vozidla pro kontrolu dálničních známek.

Kritici také upozorňují na to, že v soutěži figurovalo málo firem. Podle ředitelky Sekce pro správu finančních zdrojů SFDI Lucie Bartákové však fond nikoho oslovovat nemusel a zakázku mohl zadat napřímo. „Chtěli jsme si minimálně ověřit, že cena bude reálná,“vysvětlila Bartáková postup při zadání zakázky.

Šéf fondu Zbyněk Hořelica věří, že elektronic­ké dálniční známky ušetří státu ročně 120 milionů korun, neboť zmizí náklady na tisk a distribuci papírových vinět. (sam)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia