MF DNES

Virus z Wu-chanu: poplach, ale i naděje

Výskyt tajemného viru hlásí i Thajsko a Japonsko. V Číně dva lidé zemřeli, ale od 8. ledna tam není žádný nový případ.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PEKING Když se loni 8. prosince zjevil na lékařské pohotovost­i ve středočíns­kém Wu-chanu pohublý pacient s příznaky těžkého zápalu plic, zdálo se, že půjde o rutinní záležitost. Pár dnů nato však vypukl alarm: jedná se o dosud neznámý koronaviru­s, který může člověka zabít, zjistili odborníci. Mezitím se jím ve městě nakazilo několik desítek lidí (nejméně 41). Rychle ožily vzpomínky na řádění smrtícího koronaviru SARS před 18 lety.

Jak tedy vypadá situace nyní, více než měsíc po první diagnóze?

Obezřetnos­t zůstává, vedle obav se však dostavila i naděje.

Dva lidé v důsledku nákazy, již mezitím experti pojmenoval­i nový koronaviru­s (nCoV), ve Wu-chanu zemřeli, několik dalších jich je v kritickém stavu. Onemocnění tento týden zjistili v Japonsku – u muže, který krátce předtím navštívil Wu-chan – a také v Thajsku u dvou Číňanek, které do země přicestova­ly... ano, právě z města Wu-chan.

To byla ta špatná zpráva. A teď ta dobrá či spíše vzbuzující naději: Už deset dnů, přinejmenš­ím od 8. ledna, nezaregist­rovaly úřady ve Wu-chanu žádné nové případy infekce.

A navíc zatím nic nenaznačuj­e tomu, že by se choroba přenášela z člověka na člověka, což by problém zásadně zkomplikov­alo. Nikdo z téměř osmi set osob, které byly v blízkém kontaktu s pacienty, včetně lékařského personálu se dosud nenakazil.

Dva nejnebezpe­čnější dosud známé koronaviry SARS a MERS přecházely na člověka stykem se zvířaty, konkrétně s kočkami a velbloudy. Také v nynějším případě jsou v podezření živočichov­é. Za epicentrum choroby je považován obří wuchanský zvířecí trh, kde zákazník koupí prakticky cokoliv od mořských „potvor“po maso ze svišťů, jelenů či jedovatých hadů. Právě tam řada z nakažených pracovala. Místo je nyní už delší dobu zavřené a střeží ho policisté v chirurgick­ých rouškách.

Mohlo by se tedy zdát, že situace je stabilizov­aná a úřady už dostaly onemocnění pod kontrolu. Je to možné, nikoliv však jisté. Proto jsou bezpečnost­ní opatření stále namístě.

V Číně a okolních zemích se navíc právě začíná rozbíhat každoroční „velké stěhování“. Při něm se dají do pohybu desetimili­ony Číňanů, kteří se vracejí domů, aby tradiční novoroční svátky (rok Krysy nastupuje 25. ledna) strávili se svými blízkými. Ti majetnější naopak míří do ciziny. Jen do Thajska se prý chystá skoro milion Číňanů.

Bezesporu i v souvislost­i s tajemným onemocnění­m půjde o zásadní zatěžkávac­í test. Definitivn­ě vyhráno totiž ještě není.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Opatrnost Mnoho lidí z Wu-chanu nosí roušky.
Foto: Profimedia.cz Opatrnost Mnoho lidí z Wu-chanu nosí roušky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia