MF DNES

Obklíčeni sopkami

Vulkán Taal teď překvapil. Tahle malá sopka se probudila – a s velkou razancí. Ale bylo už i hůř. Filipínci o tom vědí své.

- Spolupraco­vník MF DNES v Asii

Pavel Zvolánek

Taal připomíná dokonale sestavenou přírodní matrjošku tvořenou pevninou a vodní plochou. Milovníci slovních hříček si mohou pohrát s faktem, že se jedná o největší jezero na ostrově obklopené jezerem nacházejíc­ím se na dalším ostrově. Zatímco vnitřní prstence se jmenují Taal, poslední pevninský kruh tvoří největší z filipínský­ch ostrovů – Luzon.

Ještě před dvěma týdny jsem z vyhlídky na vrcholu hřebene, který se prudce spouští k vodní ploše u jeho úpatí, obdivoval klidnou přírodní scenerii. Nedávala ani trochu znát, jaké překvapení svému okolí chystá. Hladinu jezera křižovaly vahadlové lodě, které přivážely další a další turisty na pevninu uprostřed, odkud k samotnému vrcholu vede prašná cesta. Snadno ji zdoláte za půl hodiny. Dávné erupce sebraly vulkánu podstatnou část jeho výšky, a tak „hora“dnes dosahuje pouhé tři stovky metrů, které z Taalu činí jeden z nejmenších vulkánů na světě.

Sopka leží jenom padesát kilometrů jižně od hlavního města Manily a místo je oblíbeným cílem všech lidí toužících alespoň na chvíli si oddechnout od hektického tepu velkoměsta. Po celou dobu si zde připadáte jako na odpolední procházce a nebezpečí vám ani nepřijde na mysl, vždyť poslední erupce se zde odehrála v roce 1977. Sopka však své návštěvník­y dokonale klame, dokáže se probudit s nečekanou zuřivostí. Stejně jako tomu bylo minulý víkend.

Sopka Taal už má na svědomí více než šest tisíc lidských životů. Se svými čtyřiatřic­eti zaznamenan­ými erupcemi ji na Filipínách překonává už jen Mayon, vulkán ležící na jižním Luzonu, který je díky svému symetrické­mu kuželovité­mu tvaru považovaný za prototyp dokonalé sopečné krásy.

Dým a popel 200 dní

V polovině 18. století aktivita Taalu neustala po 200 dní a zcela změnila charakter celé oblasti. Jezero, původně spojené s mořem, přehradil sopečný materiál a uvěznil v něm některé původně mořské živočišné druhy, takže ještě ve 30. letech minulého století se ve zdejších vodách vyskytoval­i i žraloci.

„Vezměte si raději masku,“varovala mě recepční jednoho z manilských hotelů v pondělí ráno. Jindy plné ulice zívaly prázdnotou, stejně jako školní lavice a vládní úřady. Zpoza oken autobusů na mě zíraly obličeje zahalené v rouškách, které rychle mizely z prodejních pultů.

Lehce jsem setřel prach usazený na střeše automobilu parkujícíh­o před hotelem a zkontrolov­al oblohu, po včerejším blankytu nebylo ani památky, nebe ztichlo a zatáhlo se do nehybné smuteční šedi. Místní letiště v pondělí odpoledne hlásilo téměř tři stovky zrušených letů.

Otevřené odletové okno se začalo rychle přivírat v neděli v podvečer, ještě v šest hodin se někteří piloti rozhodli odstartova­t, další pasažéři již měli smůlu.

„Oznámili nám, že se naše letadlo z Hongkongu muselo kvůli sopce vrátit. Dali nám čísla, na kterých si máme změnit letenky, nic však proplácet nebudou, protože se prý jedná o zásah vyšší moci,“svěřoval se mi v pondělí večer Čech Tomáš Potěšil, který společně s manželkou již odletět nestihl.

Představa opakování islandskéh­o scénáře, kdy výbuch tamní sopky Eyjafjalla­jökull v roce 2010 poznamenal evropské letové schéma na několik měsíců, naštěstí vzala za své následujíc­í den, kdy se nebe opět otevřelo.

Silnější než armáda

Na Filipínách se nachází stovka vulkánů, z nichž třiadvacet je aktivních. Stomiliono­vá země, rozprostír­ající se na 7 641 ostrovech, tvoří součást ohnivého prstence táhnoucího se po obou stranách Pacifiku. Tektonicky aktivní zóně se nevyhýbají ani zemětřesen­í, každoročně Filipíny zasáhne také v průměru dvacet tajfunů, které se formují v Pacifiku a následně se přesouvají západním směrem k asijské pevnině. Poslední z nich, tajfun Uršula, udeřil na Filipíny na konci prosince a zanechal za sebou padesát mrtvých.

Na Filipínách se nachází stovka vulkánů, z nichž třiadvacet je aktivních.

 ?? Foto: ČTK ?? Bezpečná vzdálenost? Sopka Taal i nadále vysílá kouřové signály.
Foto: ČTK Bezpečná vzdálenost? Sopka Taal i nadále vysílá kouřové signály.
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Vulkán Mayon Je rovněž aktivní. Díky svému symetrické­mu tvaru je považovaný za prototyp sopečné krásy.
Foto: Shuttersto­ck Vulkán Mayon Je rovněž aktivní. Díky svému symetrické­mu tvaru je považovaný za prototyp sopečné krásy.
 ?? Foto: Reuters ?? Taková škoda Popel ze sopky zasypal široké okolí. Filipínský rolník odhaduje škody, které napáchal na jeho plantáži s ananasy.
Foto: Reuters Taková škoda Popel ze sopky zasypal široké okolí. Filipínský rolník odhaduje škody, které napáchal na jeho plantáži s ananasy.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia