MF DNES

Silnice a jejich paranormál­ní jev: řidiči v mlze

-

Možná to bude znít podivně, ale čeští řidiči nechápou mlhu. Na vnímání tohoto meteorolog­ického jevu sice podle mne není vůbec nic složitého, ale třeba tento týden na D1 na Vysočině, kdy jsem jel večer v místy poměrně husté mlze nějakých 30 kilometrů, jsem měl pocit, jako by to pro některé byl meteorébus. Možná tedy neuškodí pár jednoduchý­ch vysvětlive­k:

1. Proč jsou na dálnicích velké informační tabule a co znamená věta Uprav rychlost? Jestliže na světelných dálničních tabulích svítí symbol mlhy, znamená to, že je na trase mlha. Info z cedule platí pro všechny – jak pro ty, kteří se k mlze blíží, takže vědí, co mohou za pár kilometrů očekávat, tak pro ty, kteří už v mlze jsou a případně si jí nevšimli. Na stejných tabulích bývají vedle symbolu mlhy uvedeny i kilometry, kterých se mlha týká, a pak tam svítí také nápis Uprav rychlost. Slovo uprav v této krátké větě znamená sniž. Ne zvyš. Odborníci, kteří jste na oněch třiceti kilometrec­h, přestože jste toho moc neviděli (teď se omlouvám všem upírům, postavám z Marvel světa, robotům, technologi­cky upraveným jedincům či mutantům, kteří v silné mlze a ještě potmě vidí skvěle), jeli přes povolených 130 (a ono i 130 tam bylo moc), vězte, že jste dost možná řídili rakev.

2. Zabírá na mlhu troubení a blikání světel? Ne, troubení na auta, která předjížděj­í jiná auta před vámi, a vám se zdá, že by se vám měla klidit z cesty, protože na rozdíl od nich se nebojíte na to šlápnout pořádně, mlhu nerozrazí. Stejně jako ji nerozrazí problikává­ní (ani když problikává­te s důrazem).

3. Jak se vyznat v návodu na používání mlhovek? Auta jsou vybavená světly do mlhy. Předními a zadními. Když nevím, jestli je mám zapnout, anebo ne, protože ne každá mlha je nutně o tom, že mám po těchto světlech sahat, stačí se podívat před sebe. Jestliže vidím auto před sebou dobře i bez jeho mlhovek, znamená to, že úplně stejně jsem v daném úseku vidět já. Jestliže mne zadní mlhovky oslňují, stejným způsobem oslňuji já řidiče za sebou. Pro ty, kteří jezdí přes den v mlze s denním svícením – vy nemusíte sledovat nic, vy nejste vidět vůbec.

4. Jak si vysvětlit nápis Překážka na vozovce ? Na nápisu Překážka na vozovce není nic složitého. Znamená jen to, že na silnici je něco, co se na ní za normálního provozu nevyskytuj­e, momentálně to tam tedy překáží. Také tady je na tabuli uvedeno, na jakémže se to nachází kilometru. Vedle dálnice jsou pak malé žluté cedulky. Na těch je napsáno, na jakém kilometru se zrovna pohybujete. Není to těžká matematika – když se číslo na cedulce shoduje s číslem kilometru, který svítil na výstražné tabuli, znamená to, že jste u překážky. Když se k ní blížíte, není proto na škodu být obezřetný a případně také zpomalit. V mlze rozhodně. Pokud máte v těchto místech, kde toho navíc moc nevidíte, nutkání divoce předjíždět, tak si možná zajděte na test prahu vašeho pudu sebezáchov­y. Nejspíš potřebuje trochu seřídit.

5. Co přesně znamenají °C? Na palubním displeji v autě anebo na silničních tabulích se objevuje teplota. Ne vaše, ale venkovní. Pokud se ta pohybuje kolem nuly nebo pod ní, může se mlha proměnit v mrznoucí mlhu. Ta umí auto roztancova­t. Jako že dost...

6. K čemu je dobré nelepit se na auta před sebou? Nudí vás jezdit s bezpečným odstupem, a naopak rádi řídíte stylem nárazník na nárazník? Co kdybyste si do mobilu stáhli nějakou hru a vyblbli se tam? Může to být bezva – oproti reálu se v ní pozabíjíte i opakovaně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia