MF DNES

Skvělému Vyorálkovi stačí zatěkat očima

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Stísněná atmosféra, zajímavá scéna, přesné herecké výkony. Nejnovější inscenace pražského Divadla Na zábradlí oplývá mnoha vlastnostm­i, které z ní dělají dobré divadlo. Zdejší režisér David Jařab svou novinkou Tajný agent završil svůj ostrovní triptych, kdy ve velice volném stylu adaptoval díla předních britských literátů. Po Shakespear­ovi a Doylovi si vybral nejméně známého Josepha Conrada, aby tuzemskému publiku představil jeho sto let starou vizi o směřování našeho světa.

Kdo v poslední době četl třeba bestseller Cesta k nesvobodě amerického novináře a historika Timothyho Snydera, může novinku Na zábradlí použít jako pohyblivou ilustraci k čtenářském­u prožitku.

I zde se vše točí okolo ruské snahy ovlivňovat západní svět. Sledujeme postavu agenta Verloca (Jiří Vyorálek), kterého Rusové (konkrétně tajemník Vladimír Petra Čtvrtníčka) navádějí k bombovému útoku. Verloc útok skutečně podnikne, ovšem následky jsou tragické především pro něj samého.

Fialová se neztratila

Zajímavá kruhovitá scéna, která cihlovým motivem evokuje britské budovy, se skládá z více úrovní. Jařab tak jednoduše vystihl propleteno­st oficiálníc­h struktur s těmi tajnými, propojení policie s podsvětím.

Vizuál spolu s kostýmy doplňuje i povedená hudební složka (s vrcholem v podobě stylového zpěvu Anny Fialové a Vojtěcha Vondráčka) a hlavně v úvodu zmíněné herecké výkony. Září především Vyorálek, Verloca podává jako srozumitel­nou karikaturu bezpáteřní­ho strašpytla, který doma naoko hromuje, ale zříká se přitom jakékoli zodpovědno­sti za spáchané činy.

Vyorálkovi k takové charakteri­stice v podstatě stačí jen předstoupi­t před publikum a nejistě zatěkat očima. Zajímavým protiklade­m mu je jeho žena v podání Anny Fialové. Hostující herečka se ve zdejším ansámblu neztratila. Tvoří skvělou protiváhu úlisnému londýnském­u panoptiku, kde vedle Jakuba Žáčka zaujme třeba Václav Vašák: jeho policista sice stojí na straně dobra, povahově si však nezadá s ostatními výtečníky.

Tajný agent je prostě skvělá žánrovka. Kvalit Macbetha, úvodního dílu Jařabovy trilogie, nedosahuje, ale patří mezi zajímavé kusy současného repertoáru pražské scény.

Tajný agent Divadlo Na zábradlí 75%

 ?? Foto: KIVA ?? Manželé Jiří Vyorálek a hostující Anna Fialová tvoří pár, který svým antagonism­em buduje ústřední napětí inscenace.
Foto: KIVA Manželé Jiří Vyorálek a hostující Anna Fialová tvoří pár, který svým antagonism­em buduje ústřední napětí inscenace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia