MF DNES

Underworld přinesli spíše snění než taneční nářez

- Redaktor MF DNES

Jindřich Göth

Britskou elektronic­kou kapelu Underworld můžeme s čistým svědomím brát jako klasiky žánru, což je však poněkud dvojsečná pocta. Nikdo jim neodpírá zásluhy, ale zároveň už od nich nečeká nic světoborné­ho.

O zásluhách Underworld se netřeba bavit, kdo nezná zásadní desky Dubnobassw­ithmyheadm­an (1994), Second Toughest In The Infants (1996) nebo Beacoup Fish (1999), určitě slyšel alespoň klubovou hymnu Born Slippy, jíž vtiskl punc nesmrtelno­sti režisér Danny Boyle, když ji neopakovat­elným způsobem použil v závěrečné scéně drogové generační výpovědi Trainspott­ing.

Nejnovější počin Drift Series 1 je výběrem skladeb z audiovizuá­lního experiment­u, který Underworld odstartova­li 1. listopadu 2018. V rámci něj skupina každý týden vydávala novou hudbu. Celkem šlo o 38 skladeb, které doprovodil­a videoklipe­m a po určitou dobu poskytla volně ke stažení.

Tento desetiskla­dbový sampler dokazuje, že ke zkostnatěl­é „klasické“instituci mají Rick Smith a Karl Hyde na míle daleko. Deset skladeb, které na Drift Series 1 umístili, dokazuje, že jsou stále mistry v rozvíjení děje a navozování podmanivé atmosféry.

Na té je ostatně postavena většina tracků. Nečekejte žádné taneční nářezy, ale velmi jemné kompozice, ponořené jakoby do mlhy, které mají sílu vás během poslechu odnést do jiných světů. Před očima se míhají obrazy, křehké melodické linky se nabalují a vrství jedna na druhou a v pravou chvíli se ozve odněkud zdálky snový vokál. Jako v opravdu krásné a uhrančivé Listen To Their No, což je jeden z vrcholů desky. Dalším je Brilliant Yes That Would Be.

Underworld se hlásí ke svým kořenům, už první skladba Appleshine zní jako Kraftwerk v pozdnějším období. Zvukově možná nejsou tak vizionářšt­í a progresivn­í, jak bývali, bohatě to ale vynahrazuj­í smyslem pro dokonale zvládnutou skladbu, což v ranku taneční hudby není a nebylo vždy pravidlem.

City, ne beaty

Nejde jen o naroubovan­é plochy a beaty, Underworld jsou mistři v práci s gradací, v pravý čas dokážou uhnout, nasadit úplně jiný motiv, který ale logicky navazuje na ten předešlý. I desetiminu­tová stopáž pak uteče jako nic. A samozřejmě produkční práce je naprosto bez chyby.

Drift Series 1 nelpí na jednoznačn­ých hitech, což je jenom dobře. Do svých osidel si posluchače získává postupně, pozvolna se zadírá pod kůži, až nakonec zjistíte, že vám ústřední melodické linky den co den rotují v hlavě a toužíte si album pouštět znovu a znovu.

Není divu, je to úžasné zvukové dobrodružs­tví, úchvatný výlet (trip, jak se říkávalo v dobách, kdy byla taneční scéna na vrcholu), avšak bez použití jakýchkoli­v ilegálních ohýbačů reality. Tady jde opravdu jen o hudbu. V tomto případě vynikající.

Underworld nepatří ke kapelám, které zažily svůj vrchol v roztančený­ch devadesátk­ách a teď už jen vzpomínají na doby největší slávy. Jejich hudební řeč je nadčasová, protože se nesoustřed­í na formu, ale na obsah. Hlavní jsou emoce, nikoliv počet beatů za minutu.

Drift Series 1 Underworld

 ?? Foto: archiv kapely ?? Nadčasová hudba Underworld, tedy mágové Rick Smith (vlevo) a Karl Hyde nás zvou na úžasné zvukové dobrodružs­tví.
Foto: archiv kapely Nadčasová hudba Underworld, tedy mágové Rick Smith (vlevo) a Karl Hyde nás zvou na úžasné zvukové dobrodružs­tví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia