MF DNES

František si necháme, vzkazuje Praha 1

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Nové vedení Prahy 1 otočilo přístup radnice k Nemocnici Na Františku. Chce si ji ponechat ve své správě. Původně ji měla Praha 1 převést na magistrát už 1. ledna 2020, teď se jednání vrací na začátek.

- Redaktor MF DNES

Martin Bajtler

PRAHA Ačkoliv nová koalice Prahy 1 pod vedením starosty Petra Hejmy (My, co tady žijeme / STAN) slibuje, že bude pokračovat v rozjednaný­ch projektech, na kterých městská část doposud spolupraco­vala s magistráte­m, minimálně jedna výjimka se přece jen našla. Nemocnici Na Františku, kterou plánovalo minulé vedení radnice převést na hlavní město, si chce nyní Praha 1 ponechat.

„Nemocnici Na Františku chceme zachovat v našich rukách, je to naše rodinné stříbro,“uvedl při svém jmenování do funkce čerstvý starosta Hejma. Podle koaliční smlouvy nového vedení městské části nebude Praha 1 nemocnici převádět a koalice si dává za cíl vyjednat podmínky spolupráce s hlavním městem. „Nechceme se zbavovat majetku, do kterého městská část historicky investoval­a více než dvě miliardy. Chceme s Prahou jednat o vhodném financován­í,“dodává radní Richard Bureš (ODS).

Původní dohoda předpoklád­ala, že bude nemocnice převedena z příspěvkov­é organizace Prahy 1 s názvem Nemocnice Na Františku na nově založenou organizaci magistrátu Metropolit­ní nemocnice Na Františku, a to včetně prodeje movitého majetku, práva k užívání nemovitost­í a převodu smluv se zaměstnanc­i, zdravotním­i pojišťovna­mi a dodavateli.

Praha zatím vyčkává

Přestože magistrát už na Nemocnici Na Františku vyčlenil 72 milionů korun v rozpočtu pro letošní rok a zahájil vyjednáván­í o hlubší spolupráci třeba se záchrannou službou, jsou teď představit­elé hlavního města v nejistotě, jak budou plány na další rozvoj nemocnice pokračovat.

„Čekám, s čím konkrétním kolegové z Prahy 1 přijdou. Byť je Nemocnice Na Františku malou nemocnicí, má celoměstsk­ý význam. Koaliční smlouva nové rady Prahy 1 je pro mě matoucí, ale jsem připravená k jednání,“uvádí magistrátn­í radní pro oblast zdravotnic­tví Milena Johnová (Praha sobě) s tím, že už se díky městu podařilo nemocnici například vyjednat víceletou smlouvu s Všeobecnou zdravotní pojišťovno­u.

Podle starosty Prahy 1 se nové vedení radnice musí o dalším postupu nejprve poradit v rámci koalice a poté zahájí vyjednáván­í s hlavním městem. „Ideálně by se mělo jednat o společnou formu, kdy městská část bude spravovat nemocnici a Praha poskytne finance,“říká Hejma.

Podle nyní už bývalého starosty Prahy 1 Pavla Čižinského (Praha 1 sobě), který na záchraně Nemocnice Na Františku nastartova­l svoji dosavadní politickou kariéru, není vhodné, aby městská část byla zřizovatel­em nemocnice, která přesahuje její význam. „Plán převést nemocnici na magistrát měl vyřešit systémovou nerovnováh­u. Teď jsme opět v nejistotě,“říká.

Zároveň podle něj hrozí, že se bude opakovat scénář z počátku roku 2018, kdy Praha 1 chtěla převést nemocnici do soukromých rukou, aby ji nemusela dotovat. Záměr nakonec překazila petice, za níž stál právě Čižinský.

„Obávám se, aby to zase nedošlo do stavu, kdy Praha 1 řekne, že nemocnici sice nechce dát magistrátu, ale také ji nechce platit,“říká Čižinský.

Starosta Hejma to odmítá. „Zdůrazňuji, že budeme jednat pouze o spolupráci s hlavním městem. Žádný jiný model nepřipadá v úvahu,“uvádí.

Magistrát měl nemocnici převzít už k 1. lednu. Zastupitel­é Prahy 1 ale hlasování o převodu odložili. „Převod se měl schválit už na mimořádném listopadov­ém zastupitel­stvu, už tam ale zafungoval­i ti, kteří nakonec koalici položili,“vysvětluje Čižinský s odkazem na tři zastupitel­e z uskupení My, co tady žijeme, včetně současného starosty Hejmy, kteří umožnili změnu vládnoucí koalice.

Současné vedení městské části naopak kritizuje Čižinského za to, že o krocích okolo nemocnice neinformov­al zastupitel­e.

„My vlastně netušíme, kdo zpracováva­l návrhy na převod nemocnice, jestli nějaká advokátní kancelář, či sám pan bývalý starosta. A neviděli jsme ani konkrétní plány magistrátu,“tvrdí radní Bureš.

Plán převést nemocnici na magistrát měl vyřešit systémovou nerovnováh­u. Teď jsme opět v nejistotě.

Pavel Čižinský Praha 1 sobě

 ?? Foto: Michaela Říhová, ČTK ?? Cesta k Františku Protesty z ledna 2018 (na snímku) proti záměru vedení Prahy 1 přenechat provozován­í Nemocnice Na Františku soukromému subjektu vyvrcholil­y sběrem více než tří tisíc podpisů pro místní referendum za záchranu nemocnice. Radnice nakonec záměr zrušila.
Foto: Michaela Říhová, ČTK Cesta k Františku Protesty z ledna 2018 (na snímku) proti záměru vedení Prahy 1 přenechat provozován­í Nemocnice Na Františku soukromému subjektu vyvrcholil­y sběrem více než tří tisíc podpisů pro místní referendum za záchranu nemocnice. Radnice nakonec záměr zrušila.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia