MF DNES

Metrostav a Hospimed: „Tresty jsou likvidační“

-

PRAHA Postihy, které navrhl státní zástupce pro společnost­i Metrostav a Hospimed v druhé korupční kauze kolem bývalého středočesk­ého hejtmana Davida Ratha, označili včera právníci obou firem za likvidační. Vysoké peněžité tresty a zákazy účasti na veřejných zakázkách by podle nich ve výsledku dopadly na tisíce zaměstnanc­ů a jejich rodin a mohly by také ovlivnit rozpracova­né stavební projekty i funkčnost nemocniční­ch přístrojů.

Státní zástupce požaduje, aby Metrostav zaplatil za manipulaci s tendry středočesk­ých nemocnic 25 milionů korun a aby se deset let nemohl podílet na veřejných zakázkách. Zákaz činnosti spojený s osmimilion­ovým peněžitým trestem chce i pro Hospimed.

„Trest navržený státním zástupcem je naprosto nepřiměřen­ý a znamenal by faktickou likvidaci,“prohlásil v závěrečné řeči u Krajského soudu v Praze právník Metrostavu.

Trest přirovnal k trestu smrti. „Likvidace se citelně dotkne 3 000 zaměstnanc­ů, kteří přijdou o práci, a jejich rodin, to je nejméně dalších 15 000 lidí,“řekl advokát. Trest by podle něj dopadl rovněž na dodavatele Metrostavu, jejich zaměstnanc­e i jejich rodiny. „Uznání viny by se tak negativním způsobem dotklo až několika desítek tisíc občanů České republiky,“zdůraznil.

„Hospimed podniká 30 let ve veřejném zdravotnic­tví, dlouhodobě zaměstnává 50 odborníků a pečuje o tisíce přístrojů ve dvou stovkách nemocnic. Všechny tyto přístroje nemusí být servisován­y a nemusí dál fungovat,“přidal se k nastínění možných důsledků trestu právník Hospimedu. Obě firmy odmítají tvrzení o trestné činnosti svých obžalovaný­ch zaměstnanc­ů – tedy generálníh­o ředitele a obchodního náměstka Metrostavu Pavla Piláta a Jiřího Anděla a jednatele Hospimedu Jindřicha Řeháka. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia