MF DNES

Razýmová v nové roli, tlak si na sebe vytváří sama

Do Nového Města na Moravě se vrací světová elita běžeckého lyžování. Na Vysočině se představí i česká naděje Kateřina Razýmová

- — Stanislav Kučera

Od roku 2007, kdy kariéru ukončila Kateřina Neumannová, stále hledá české běžecké lyžování její nástupkyni. Kdo by mohl převzít žezlo po olympijské vítězce z Turína a dvojnásobn­é mistryni světa?

„Zda se urodí extrémní talent, to je v našich podmínkách otázka náhody. Ale systém by měl vyprodukov­at závodníky širší světové špičky,“přemítala Neumannová, dnes referentka ministerst­va obrany, v pořadu Rozstřel.

Příležitos­t projasnit trudné časy zdejší běžecké stopy přichází o víkendu, kdy se po čtyřech letech do Nového Města na Moravě vrací Světový pohár. Největší pozornost domácích fanoušků bude upřena na

Kateřinu Razýmovou, která výtečným úvodem sezony na chvíli oživila vzpomínky na úspěšné období Neumannové, Lukáše Bauera nebo Martina Koukala.

Na konci listopadu doběhla ve finské Ruce pátá na 10 kilometrů klasicky, v následném stíhacím závodě volnou technikou skončila devátá. Do elitní desítky se vešla i v Davosu, kde na volné desítce obsadila sedmé místo. Rázem se tak 28letá běžkyně stala závodnicí, se kterou se musí počítat.

„Jsem zvědavá, co se mi v Novém Městě podaří předvést,“zamýšlela se Razýmová na včerejší tiskové konferenci. „Učím se s novou rolí pracovat. Když mě nikdo nezná, je to přece jen mnohem snazší, než když na mě upře pozornost spousta lidí.“

Zvlášť během závodů v domácím prostředí mohou tyto naděje způsobovat tlak, který si však Razýmová nechce připouštět.

„Myslím, že největší tlak si na sebe vytvářím sama. Záleží mi na tom, co si myslí ostatní, ale nejvíc mi jde o to, jak jsem s výsledkem spokojená já sama. Doufám, že jakmile odstartuji, všechno půjde jako vždycky.“

Poslední závody pro českou reprezenta­ntku nedopadly šťastně, ze seriálu Tour de Ski musela na přelomu roku kvůli střevním potížím a teplotě odstoupit.

Od té doby se stihla dát do pořádku a v Novém Městě bude připravena. Areál na Vysočině se zejména v posledních letech stal oblíbeným cílem sportovníc­h fanoušků, závody Světového poháru v biatlonu se každoročně pyšní skvělou diváckou kulisou a až 30tisícový­mi návštěvami.

Po dřívějších hvězdách formátu Neumannové a Bauera nyní na závody v běžeckém lyžování táhne především Razýmová.

„Byla bych však ráda, kdyby se lidi koukali na běžecké lyžování jako takové, protože to přece nejsem jenom já a výsledky nejsou jenom o mně. Byla bych především ráda, kdyby to lidi bavilo. Ale kolik jich o víkendu může přijít, to nemám nejmenší představu,“usmála se.

 ?? Foto: ČTK ?? Naděje Kateřina Razýmová mluví s novináři před závody v Novém Městě na Moravě.
Foto: ČTK Naděje Kateřina Razýmová mluví s novináři před závody v Novém Městě na Moravě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia