MF DNES

„Falešná“restituent­ka

Soud otevře kauzu, ve které podle obžaloby úředníci neoprávněn­ě vydali v restitucíc­h pozemky za 1,4 miliardy korun.

- Reportér MF DNES

Jakub Pokorný

Skoro nelze uvěřit, jak snadno mohli pracovníci pozemkovéh­o úřadu vydat cenné pražské pozemky v hodnotě stamilionů někomu, kdo na ně vůbec neměl nárok.

Městský soud v Praze by měl dnes otevřít asi největší polistopad­ový restituční skandál.

Před soudem stanou tři bývalí úředníci pozemkovéh­o úřadu, kteří v letech 2009 až 2012 vydávali pozemky restituent­ce, ač neměli.

Státu způsobili škodu 1,4 miliardy korun. MF DNES získala s předstihem obžalobu. Restituent­ka Emilia Bednářová si nárokovala pozemky z majetku velkostatk­áře Jana Maria Bečváře, který vlastnil pole pod půlkou dnešní pražské čtvrti Strašnice. Proto se pro celý příběh vžilo pojmenován­í „kauza Bečvářův statek“.

Úředníci vydávali nebo chtěli vydat třeba dodnes volnou plochu naproti Thomayerov­ě nemocnici v Praze-Krči, kde bude jednou výstup z metra D, nebo parcely na Žižkově, kde chtěl stavět Metrostav bytový projekt. Už z policejníh­o vyšetřován­í vyplynulo, že vydání pozemků nebylo žádné nedopatřen­í, ale spíše promyšlený plán. Obžaloba výslovně píše, že jeden z obžalovaný­ch úředníků Jan Horák byl „přinejmenš­ím srozuměn“s tím, že vydává pozemky, které nemá. Bývalí šéfové pražského pozemkovéh­o úřadu Petr Chmelík a jeho nástupkyně Eva Benešová už podle obžaloby podepsali, co jim přinesl Horák.

Z dědičky se stala příbuznou

Klíčová pasáž v obžalobě popisuje, že hlavní restituent­ka Bednářová, které zmínění úředníci pozemky či náhrady vydali, nebyla sice ve vztahu k statkáři Janu Maria Bečvářovi úplně cizí, ale byla toliko dědičkou ze závěti jeho bratra. Nebyla přímou příbuznou. A ostatní restituent­i byli pouze právní nástupci dědiců. Proto na restituci majetku zmíněného v obžalobě neměli nárok.

V některých rozhodnutí­ch pak úředníci přímo napsali, že je Bednářová neteří Bečváře, což už byla vysloveně chyba. Proto se dá mluvit o „falešné restituent­ce“.

Korektní je ovšem na druhou stranu připomenou­t, že Bednářová a další dědicové získali v restituci jiný stamiliono­vý majetek z pozůstalos­ti rodiny Bečvářů podle práva. Ale na parcely z této kauzy právo neměli.

„Obviněný Horák toto rozhodnutí vypracoval a předložil k podpisu Chmelíkovi, přestože věděl, že restituent­i nejsou osobami oprávněným­i žádat o vydání spoluvlast­nických podílů původního vlastníka Jana Maria Bečváře,“píše se v obžalobě. Píše se tam i to, že obvinění „nezákonně obohatili restituent­y“.

Narazili na Metrostav

Obvinění úředníci vydávali pozemky po částech, proto se obžaloba skládá z osmi bodů. Třeba jedním takovým rozhodnutí­m vydali majetek v hodnotě 371 milionů korun, jindy v ceně 585 milionů.

Za pozornost stojí bod, kvůli kterému všechno prasklo. Úředníci kvůli restituci „zmrazili pozemky“současným majitelům. „Horák uložil nespecifik­ovaným osobám povinnost nenakládat s pozemky v katastráln­ím území Žižkov,“píše se v obžalobě. Jenomže tou jednou „osobou“byl Metrostav, který tam chtěl stavět developers­ký projekt a nenechal si to líbit. Jeho právníci zjistili, že nárok restituent­ky má vadu.

Zajímavé je, že obžaloba nikoho z úředníků neoznačuje za organizáto­ra této trestné činnosti, ani neuvádí, že by z toho osobně měli nějaký prospěch. Server Seznam.cz ale upozornil v pátek na to, že kolem Bečvářovýc­h pozemků se točil i Roman Janoušek. Část z parcel získal i další pražský podnikatel Tomáš Hrdlička. Ten však v pátek reagoval, že k nim přišel až čtyři roky po restituci, o které nic neví. Pozemkový úřad se nyní připojuje jako poškozený u soudu s nárokem na odškodnění. „Zmínění pracovníci nejsou v žádném pracovním poměru ke Státnímu pozemkovém­u úřadu již několik let,“odpověděla mluvčí pozemkovéh­o úřadu Lenka Růžková.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Bečvářův statek Usedlost v Praze 10 dala kauze jméno. Obvinění vydávali zdejší pozemky či náhrady místo nich.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Bečvářův statek Usedlost v Praze 10 dala kauze jméno. Obvinění vydávali zdejší pozemky či náhrady místo nich.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia