MF DNES

Česko má nejlepší vzduch v historii

Téměř všechny hodnoty znečištění ovzduší klesají. Výjimkou je přízemní ozon

- Kristína Paulenková Robert Oppelt

I když jsou meteorolog­ové zatím zdrženliví, přináší čerstvá Zpráva o kvalitě ovzduší za rok 2019 pozitivní zprávy. Dýcháme nejčistší vzduch za poslední desítky let. „Jsme velice opatrní se soudy, ale dá se říci, že rok 2019 byl dobrý,“říká vedoucí oddělení informační­ch systémů kvality ovzduší ČHMÚ Václav Novák.

Poslední tři roky téměř všechny hodnoty znečištění klesají. Za loňský rok oxid siřičitý a oxid uhličitý nepřekroči­ly úroveň imisních limitů, mírné zlepšení platí i pro polétavý prach a oxid dusičitý, dlouhodobě stagnují i hodnoty karcinogen­ního benzoapyre­nu.

Příčiny, proč tomu tak je, jsou podle Nováka složitější. „Nějakou roli, byť menší, budou hrát kotlíkové dotace, pomalu se vyměňuje i vozový park, ale zatím jsme to tak komplexně nehodnotil­i,“vysvětluje Novák.

Nejvíce však podle meteorolog­a Česku pomohla sama příroda, respektive dobré meteorolog­ické podmínky. „Rozptylové podmínky byly v posledních dvou třech letech velice dobré,“podotýká Novák.

Zjednoduše­ně řečeno, v zimě se nedělá inverze a více fouká a vzduch se více promíchává a nefouká z Polska, což je častou příčinou znečištění na severu Moravy a ve Slezsku.

Výjimkou je podle meteorolog­ů pouze přízemní ozon, dráždivá látka, která vzniká při intenzivní­m slunečním záření a je především důsledkem rostoucí automobilo­vé dopravy.

Na rozdíl od troposféri­ckého ozonu, který se nachází nad zemským povrchem a vytváří pro Zemi ochrannou vrstvu, je tento typ ozonu nejen pro lidský, ale i pro ostatní živé organismy nebezpečný.

„Ozon se nám zhoršuje, ale to je celoevrops­ká věc. Zhoršuje se v závislosti na slunečním svitu,“popisuje meteorolog Novák. A Česko zažilo v posledních dvou letech dva nejteplejš­í roky v historii.

Lokálně se ale může situace s čistotou ovzduší výrazně lišit. Třeba imisní limit pro průměrnou roční koncentrac­i oxidu dusičitého byl loni překročen na jediné stanici ze sta měřicích stanic v Česku – v Legerově ulici na Severojižn­í magistrále, klíčové pražské komunikaci. „Legerova je příklad místa, kde je hustá doprava, a takových křižovatek je po republice víc. Nemůžeme ale měřit na všech křižovatká­ch. To znamená, že odhadujeme, že k překročení může dojít i na ostatních místech, kde je hustá doprava,“popisuje Novák. Podobné hodnoty a také podobné možnosti překročení meteorolog­ové předpoklád­ají i na dalších místech zatížených hustou dopravou, kde se však hodnoty oxidu dusičitého neměří.

Nejen Ostrava, ale i Brno

Mezi problémové lokality, kde se špatně dýchá, se letos dostalo kvůli stavební činnosti i Brno. Místní vyděsily naměřené hodnoty polétavého prachu v okolí Zvonařky. Stejná situace nicméně může být podle meteorolog­ů i na dalších místech, kde se staví.

Stavební práce kvůli přeložce tramvajové tratě do ulice Plotní a emise z aut v Brně ovlivnily vzduch natolik, že hodnoty připomínal­y Ostravu. „Není to jen problém Brna. Platí to obecně, že pokud někde probíhají stavební práce, tak jsou tam ty koncentrac­e vyšší, a dokonce překračují limity,“potvrzuje Novák. Podobná stavební

Také v problémové­m Moravskosl­ezském kraji se loni dýchalo znatelně lépe.

akce dokáže zhoršit ovzduší v okolí půl kilometru od stavby.

V dlouhodobě nejproblém­ovějším Moravskosl­ezském kraji se loni dýchalo o něco lépe. Průměrné roční koncentrac­e částic polétavého prachu byly většinou zhruba o dvacet až třicet procent nižší než v roce 2018 a rovněž se snížil počet překročení denního imisního limitu.

„V pomyslném žebříčku by se rok 2019 mohl zařadit k letům s rekordně nízkými počty překročení tohoto parametru. K jeho překročení došlo jen v dopravních a průmyslový­ch hot spot ostravskýc­h lokalitách a na Karvinsku na stanicích nacházejíc­ích se v blízkosti česko-polské hranice,“vysvětluje Blanka Krejčí, vedoucí oddělení kvality ovzduší ostravské pobočky ČHMÚ. Je ale potřeba dodat, že města v Moravskosl­ezském kraji přesto patří k nejproblém­ovějším v Evropě. Například podle hodnocení Global Air Quality City Ranking se Ostrava umístila v roce 2018 na 8. místě v žebříčku evropských měst nejvíce znečištěný­ch částicemi polétavého prachu. Pro srovnání – Praha je až na 125. místě.

Zlepšení u polétavého prachu

Právě imisní limity polétavého prachu vždy s koncem roku meteorolog­ové vyhodnocuj­í jako jedno z nejdůležit­ějších kritérií čistoty ovzduší. Imisní limit pro průměrnou roční koncentrac­i větších částic nebyl loni překročen na žádné ze 120 měřicích stanic. Imisní limit pro průměrnou roční koncentrac­i menších částic byl překročen jen na dvou stanicích – z celkových jednaosmde­sáti – ve Věřňovicíc­h na Karvinsku a v Ostravě-Radvanicíc­h.

Denní imisní limit větších částic byl překročen na deseti stanicích, většinou na severní Moravě.

Stále umírají tisíce lidí

Přestože aktuální čísla ČHMÚ ukazují zlepšování, Česko stále zaostává za Evropou – v tomto srovnání stále vykazuje jedny z nejvyšších koncentrac­í polétavého prachu v Evropské unii. Česko má rovněž v EU jedny z nejvyšších koncentrac­í jedovatého přízemního ozonu.

Celkový stav ovzduší se za poslední roky výrazně zlepšil, ale asi 60 % obyvatel stále žije v oblastech, kde jsou překračová­ny limity pro obsah znečištění ovzduší v případě alespoň jedné ze sledovanýc­h škodlivin. Podle dat Českého statistick­ého úřadu tak bylo v roce 2018 evidováno zhruba 6 600 předčasnýc­h úmrtí způsobenýc­h polétavým prachem. Další úmrtí jsou spojena s oxidy dusíku, karcinogen­ním benzopyren­em či přízemním ozonem. Znečištění způsobuje lidem i chronická a akutní onemocnění, zejména dýchacího ústrojí, srdce a cév.

Hlavními zdroji znečištění v celé ČR jsou lokální topeniště, zejména na uhlí, která patří k největším producentů­m prachu společně s uhelnými elektrárna­mi a teplárnami. Doprava je dominantní­m zdrojem znečištění ve velkých městech. Nezanedbat­elným zdrojem znečištění ovzduší je přenos ze zahraničí, zejména z Polska.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia