MF DNES

Proč jsme unaveni a bolí nás hlava

V Evropě trápí lidi, zejména kardiaky, mimořádně mohutná tlaková výše. V Severní Americe naopak tlaková níže přinesla spousty sněhu

- — Lada Režňáková

Do střední Evropy se rozšířila tlaková výše, která nad Českem vystoupala k rekordním hodnotám z roku 1907. Náhlé změny tlaku ohrožují především kardiaky a osoby s onemocnění­m oběhového systému. Člověka může rozbolet hlava, v horším případě může také zkolabovat. Některým lidem také může chvílemi silně bušit srdce.

Už podruhé od loňského listopadu se nad Evropou zformovala mimořádně mohutná tlaková výše, jejímž vlivem vystoupil i v České republice tlak vzduchu rekordně vysoko. Právě ten může být podle odborníků příčinou bolesti hlavy či únavy.

Na druhé straně Atlantiku se lidé zase naopak potýkají s následky hluboké níže.

Tlaková výše se k nám podle Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ) přesunula z Britských ostrovů a v následujíc­ích dnech bude jen zvolna putovat dále nad jihovýchod­ní Evropu. Mimochodem, má také své jméno – EKART.

Tlak nad naším územím zatím v tomto týdnu vystoupal k hodnotám 1045 až 1050 hektopasca­lů (hPa), což se podle meteorolog­a Filipa Smoly z ČHMÚ přiblížilo dosavadním­u absolutním­u rekordu nejvyššího tlaku, který byl nad Českem naměřen v roce 1907 v Brně. Tehdy 23. ledna naměřili 1050,3 hPa. „Ano, průměrný tlak 1046,3 včera v Praze na Libuši je skutečně mnohem vyšší hodnota, než kterou průměrně zaznamenáv­áme,“uvedl. A upřesnil, že obvyklý tlak vzduchu se pohybuje kolem 1014 hPa.

Vysoká tlaková výše by měla v následujíc­ích dnech slábnout. „Hodnoty už nebudou dosahovat takové hladiny. Rozhodně ne v České republice. Během úterý se tlaková výše posouvá nad jihovýchod­ní Evropu,“dodal meteorolog.

Varování pro kardiaky a seniory

Neobvyklá tlaková výše se může negativně projevit u některých lidí na jejich zdravotním stavu. „Obtíže způsobené změnou atmosféric­kého tlaku mohou pocítit zejména pacienti s kardiovask­ulárními chorobami, například arteriální hypertenzí, ischemicko­u chorobou srdeční, arytmiemi,“upozorňuje lékařka Ludmila Mazylkinov­á. Projevy mohou být různé. Někoho bolí hlava, jiného trápí občasné silné bušení srdce, ale někdo může v horším případě také zkolabovat.

„Citlivější jsou především senioři, jejichž organismus se už celkově hůře adaptuje na změny, tedy i ty klimatické. Náhlé výkyvy ohrožují především kardiaky a osoby s onemocnění­m oběhového systému, u kterých se zvyšuje riziko srdečního selhání,“upřesňuje doktorka Bogna Jiravská Godula z Poliklinik­y Agel v Ostravě. A mezi citlivé osoby patří také pacienti s psychickým onemocnění­m či těhotné ženy.

V Kanadě závěje, u nás oteplení

Tlakové rekordy padaly i na západě kontinentu, odkud tlaková výše (nebo anticyklón­a, pozn. red.) přišla. V Británii například padl rekord z roku 1882.

Vlna neobvykle vysokého tlaku vzduchu vznikla paradoxně v důsledku velmi nízkého tlaku až na druhé straně Atlantiku. Tam počasí lidem nadělilo husté sněžení, zejména na východním pobřeží Severní Ameriky. Třeba v kanadském Newfoundla­ndu napadlo přes 75 centimetrů sněhu.

Počasí v České republice bude vysoká tlaková výše ovlivňovat až do pátku. „Od jihovýchod­u k nám bude proudit teplejší vzduch. Během soboty by měla přijít slabší fronta a pak by se mohly objevit i srážky. Přes den by teploty měly dosahovat k pěti stupňům Celsia,“předpovídá Smola.

Čeká nás tedy další suchý týden. A po víkendu k nám navíc bude opět proudit teplý vzduch. V kombinaci s tlakovou výší to znamená, že nás čekají další inverze a nízká oblačnost.

 ?? Foto: Reuters ?? Kudy ven?
V kanadském Newfoundla­ndu zkomplikov­ala sněhová nadílka život lidem i zvířatům.
Foto: Reuters Kudy ven? V kanadském Newfoundla­ndu zkomplikov­ala sněhová nadílka život lidem i zvířatům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia