MF DNES

Čínský virus: má se svět začít bát?

Čínský virus nabírá na síle

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek

Jakmile zdravotníc­i zjistili, že nový typ koronaviru, který nyní v Číně nabírá na síle, se může šířit z člověka na člověka, výrazně přituhlo. Obav, že by se tajemná choroba za určitých okolností mohla rozšířit po světě, přibylo. Dnes se kvůli tomu schází krizový výbor Světové zdravotnic­ké organizace (WHO), aby rozhodl, zda je třeba vyhlásit celosvětov­ý stav nouze.

Zde je několik otázek a odpovědí na téma nové nemoci:

Co je to za virus, který se šíří z čínského Wu-chanu?

S tímto novým typem koronaviru označovaný­m 2019-nCoV se doposud nikdo nesetkal. Je sedmým typem z této skupiny virů, který je přenosný na člověka. Zatím se o něm ví velice málo.

Stejně jako ostatní koronaviry pochází ze zvířat nebo z mořských plodů. Řada infikovaný­ch lidí pracovala nebo často nakupovala ve vyhlášeném obřím trhu Chua-nan v centru jedenáctim­ilionového města Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně. Právě toto místo, nyní zavřené, je považováno za epicentrum šíření tajemného viru.

Jaké jsou ostatní koronaviry?

Koronaviru­s je souhrnné označení pro čtyři rody virů, které způsobují onemocnění u lidí a zvířat s různým stupněm závažnosti. Název je odvozen od charakteri­stického uspořádání povrchovýc­h struktur lipidového obalu virů ve tvaru sluneční korony. Koronaviru­s může způsobit běžné nemoci, jako je nachlazení, ale také smrtící choroby, jako je dýchací onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom (SARS) či infekci MERS.

Jaké jsou příznaky choroby způsobené wuchanským virem?

Virus způsobuje zápal plic. Mezi příznaky infekce patří dýchací potíže, horečka a dávivý kašel. Antibiotik­a na něj nepůsobí, antivirová léčba obvykle jen snižuje závažnost příznaků. Úplné zotavení lidí závisí na kvalitě jejich imunitního systému. O těch, kteří dosud zemřeli, se ví, že trpěli špatným zdravotním stavem.

Je virus přenosný mezi lidmi?

Přenos tajemného viru z člověka na člověka byl potvrzen přímo na klinice ve Wu-chanu. „Máme nejméně jeden potvrzený případ ve Wu-chanu. Důkazem je také nákaza ve dvou rodinách v jihočínské provincii Kuang-tung,“uvedl čínský vládní expert na respirační choroby Čong Nan-šan. Od jediného infikované­ho člověka se den poté rovněž nakazilo patnáct zdravotník­ů ve wuchanské nemocnici.

„Informace o nově nahlášenýc­h infekcích naznačují, že může docházet k omezeným přenosům nákazy mezi lidmi,“potvrdil také šéf WHO pro západní Pacifik Takeši Kasai.

Kolik je nyní nakažených a kde?

Počet potvrzenýc­h onemocnění novým koronavire­m včera vzrostl na téměř 300 (přesně 296). Většina z nich (270) byla zaznamenán­a v provincii Chu-pej, kde se nákaza objevila poprvé. Další případy hlásí metropole Peking, finanční centrum Šanghaj a provincie Kuang-tung a Če-ťiang. Už šest lidí zemřelo.

Kromě Číny se nákaza potvrdila na dvou případech v Thajsku a po jednom v Japonsku, v Jižní Koreji a na Tchaj-wanu. Všichni tito lidé se předtím pohybovali po Wu-chanu. Včera se hovořilo o podezření na nákazu na Filipínách a v Austrálii.

Čeho se obávají experti?

Vědci na základě propočtů pravděpodo­bnosti odhadují, že skutečný počet nemocných se už nyní blíží ke dvěma tisícům. Obavy vzbuzují zejména nadcházejí­cí oslavy lunárního Nového roku tento týden, před nimiž se vydávají na cesty stovky milionů Číňanů. Právě toho by virus „mohl využít“. V současné době se zdá, že je tomu podobně jako u chřipky. Tedy že nejvíce ohroženi jsou lidé nemocní, obecně se sníženou imunitou.

Jak se k situaci staví Čína?

Čínští vůdci včera varovali orgány nižší úrovně, aby se nesnažily problém zakrývat – jak se stalo při velké epidemii SARS před sedmnácti lety. WHO si dosud spolupráci s čínskými úřady pochvalova­la.

Měli bychom se tedy bát?

WHO očekává v příštích dnech další rozšíření nákazy do nových oblastí Číny a zřejmě i do zahraničí. Mnozí lidé se choroby obávají, vyvolává u nich vzpomínku na epidemii SARS, během níž v letech 2002 až 2003 zemřelo přes 700 lidí. Experti vyzývají k opatrnosti, zároveň však optimistic­ky dodávají: Jsme mnohem připraveně­jší a lépe vybavení než tenkrát! Více je znepokojuj­e, že dosud nemají potvrzené přesné zdroje nákazy. Proto zatím ani nevědí, jak hodně bychom se měli bát.

 ??  ??
 ??  ?? Prevence Na letištích jihovýchod­ní Asie měří cestujícím z Číny teplotu. Foto: ČTK
Prevence Na letištích jihovýchod­ní Asie měří cestujícím z Číny teplotu. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia