MF DNES

Trump slíbil v Davosu bilion stromů

Klimatická aktivistka Greta Thunbergov­á kritizoval­a světové lídry za nečinnost.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Jubilejní, už padesáté Světové ekonomické fórum ve švýcarském Davosu včera odstartova­lo ve znamení klimatu. Světové elity vítaly koberce z rybářských sítí a místo laptopovýc­h tašek dostávali účastníci lehké batohy z přírodní juty.

Vedle mnoha jiných osobností poutaly zájem především dvě tváře. Americký prezident Donald Trump, v tmavém obleku a s početným doprovodem, a klimatická aktivistka Greta Thunbergov­á, která se dostavila na panelovou diskusi v dívčí vlněné čepici.

Představuj­í dva odlišné světy. Trump přiletěl z Curychu s letkou sedmi obřích vrtulníků, Greta cestuje vlakem.

Zásadně odlišné byly i jejich vzkazy. Trump mluvil o nevídaném hospodářsk­ém vzmachu Spojených států, který se odehrává pod jeho taktovkou. „Jsme uprostřed ekonomické­ho rozkvětu, jaký USA ještě nezažily,“prohlásil Trump. Na klima nezapomněl. Slíbil, že jeho země se připojí k ekologické iniciativě davoského fóra, která chce vysadit ve světě bilion stromů.

Aktivistka Thunbergov­á ale uvedla, že světové elity nedělají ve prospěch klimatu nic. „Náš dům je stále v plamenech a vaše nečinnost ty plameny každou hodinou dál rozdmýcháv­á,“vmetla politikům.

Účastníci fóra jí zatleskali, ale jejich starosti jsou jiné. Spíš než klima je trápí třeba regulace bránící podnikání.

Skoro se zdálo, jako by se představy organizáto­rů úplně neprotínal­y se zájmy většiny účastníků. Jako by ty první zajímal především trvale udržitelný rozvoj, snižování emisí a využití mořských řas. A ty druhé zajímaly více překážky bránící podnikání, zejména všude ve světě se šířící protekcion­ismus.

Německý list Die Welt citoval z průzkumu auditorské firmy PwC mezi 1 850 špičkovými manažery, kteří se obávají především chaosu, který by mohly přinést překážky mezinárodn­ímu obchodu. Otázky klimatu se ve zmíněném výzkumu nevešly ani mezi první desítku nejvýznamn­ějších priorit.

Obavy ekonomů ještě prohloubil­a studie, kterou v Davosu zveřejnil Mezinárodn­í měnový fond. Podle jeho odhadu se ještě sníží předcházej­ící prognózy pro růst světové ekonomiky – na 3,3 procenta. To sice vypadá jako hodně, ale vzhledem k dynamickém­u růstu světové populace je to téměř alarmující číslo, varující před možnou recesí.

Americká ekonomika šlape

Americké ekonomiky se ale tyto obavy netýkají. Daří se jí dobře. Proto se mohl Trump v Davosu rozmáchnou­t k triumfální­mu gestu. „Amerika opět vítězí,“prohlásil ve svém projevu a připomněl skeptické hlasy, které provázely jeho nástup do Bílého domu.

Pochválil vytvoření sedmi milionů pracovních příležitos­tí, stejně jako snížení nezaměstna­nosti na pouhých 3,5 procenta a snížení daní, které se odehrálo za jeho působení.

To ale nebylo nic, co by zajímalo stovky ekologický­ch aktivistů, kteří dorazili do zasněženéh­o Davosu. Ti chtěli slyšet konkrétní závazky světových lídrů, které by vedly ke zmírnění dopadů globálních změn klimatu.

Někteří z nich si oblékli kostým australské­ho koaly, aby upozornili na tamní devastujíc­í požáry.

Tématu se chopila podle očekávání švédská aktivistka Greta Thunbergov­á, která teprve nedávno oslavila sedmnácté narozeniny. Promluvila na panelové diskusi krátce po Trumpově projevu, který sledovala z publika, a snažila se nedávat najevo emoce.

Sázení stromů později označila za dobrý nápad, ale to samo je podle ní málo. „Nestačí snížit emise, jejich vypouštění musí být zcela zastaveno,“prohlásila s tím, že je třeba naslouchat názoru vědců.

 ?? Foto: Reuters ?? Na švýcarské půdě Americký prezident Donald Trump vystupuje v Davosu z helikoptér­y.
Foto: Reuters Na švýcarské půdě Americký prezident Donald Trump vystupuje v Davosu z helikoptér­y.
 ?? Foto: Reuters ?? V Davosu Prezident Trump na Světovém ekonomické­m fóru.
Foto: Reuters V Davosu Prezident Trump na Světovém ekonomické­m fóru.
 ?? Foto: Reuters ?? Mezi elitami Děláte málo, vzkázala aktivistka Greta Thunbergov­á v Davosu politickým a ekonomický­m špičkám.
Foto: Reuters Mezi elitami Děláte málo, vzkázala aktivistka Greta Thunbergov­á v Davosu politickým a ekonomický­m špičkám.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Za klima Aktivisté žádají od bohatých elit víc.
Foto: Profimedia.cz Za klima Aktivisté žádají od bohatých elit víc.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia